9 september 2014

Le Toilet: Tegelen!

We hebben tegels! Échte!
Nadat het gedoe met frame's, gipsplaten en roodband dan eindelijk voorbij was kon er  nu eens wat moois dit hokkie in. Bij dit project komt nogal wat expertise kijken die we zelf niet in huis hebben, loodgieterswerk, tegelen... Super fijn dus dat mijn vader ons graag wil helpen en ook nu was hij weer van de partij.
Hier is hij aan het opmeten hoeveel tegeltjes er op dit stuk muur passen.
Dit zijn de spullen die we hebben gebruikt:
 1. Akkit 401 Tegellijm. (We kochten de goedkoopste die de Hornbach had maar mijn vader vond hem erg fijn werken.)
 2. Akkit 501 Voeg poeder
 3. Plakspaan, handig om een portie lijm bij de hand te houden.
 4. Troffel, om de tegellijm mee op de muur te brengen.
 5. Lijmkam, om ribbels in de lijm te maken voor je de tegels plakt.Lijm opbrengen in een dunne laag, vervolgens 'kam' je stukje voor stukje met de lijmkam, de ribbels die je hiermee maakt zorgen voor meer grip.
Plak de tegels iets hoger dan waar je ze wilt hebben en duw ze dan voorzichtig wat naar beneden, zo voorkom je dat ze later nog gaan zakken. De plastic kruisjes zorgen ervoor dat alle voegen even groot worden maar vielen er bij ons steeds af dus we hebben ze nauwelijks gebruikt.

Contoleer ook regelmatig of alles nog recht is, je hebt na het opplakken namelijk nog wel een paar minuten de tijd om wat kleine correcties te maken.
Nu heeft de oplettende lezer het misschien al gezien. Ik schreef een hele inspiratiepost vol over witte tegeltjes met een donkere voeg. Ik wilde ook echt een donkere voeg, ik had het poeder in kleur 'grau' zelfs al in huis. MAAR. Toen. Zag ik de tegeltjes op de muur. Met in de voegen nog de donkere kleur van de tegellijm en ik vond het hélémaal niets. Veel te druk in zo'n klein hokje.

Dus op het laatste moment reden we nog even terug naar de Hornbach voor witte voeg in de kleur 'pergamon' van Akkit.
Je hoort na het tegeltjes plakken een poos te wachten voor je gaat voegen maar wij vonden het wel prima en zijn gewoon die avond begonnen. Alle tegels hangen gewoon nog dus het is goed gekomen.

Met een rubber handschoen hebben we het voegsel in alle gaatjes gesmeerd en daarna binnen een paar minuten met een spons en een sopje afgesponst. Zo simpel is het!

Het begint al ergens op te lijken!
De 'sluier' die je hier nog licht op de tegeltjes ziet zitten kun je er de volgende dag gewoon met een sopje vanaf wassen.

Wat ik wel vervelend vind is dat er hier en daar grijze strepen op de tegels zitten, ik denk van metalen gereedschap? Het is me in ieder geval nog niet gelukt ze eraf te krijgen, tips zijn zeer welkom!
Verder moeten de randen moeten nog afgekit worden en ik las dat witte voegen erg snel vies worden dus ga ik me nog even verdiepen in sealers.

Nadat we alles een paar dagen hadden laten drogen hing Dorus ook de wastafel weer op! De leidingen eronder gaan nog geschilderd worden.
Kijk! Echt water! Uit een kraan waarvan we zelf de leiding hebben geplaatst in een wastafel die we zelf hebben aangesloten! Voelt echt geweldig. :)
Het plafond mét sierrand is inmiddels af en geschilderd en vandaag ga ik de muren rollen. Progress!

3 opmerkingen:

 1. Is er inmiddels een vloer?
  Ik zou voor de kitnaden toch gewoon "pergamon" (siliconen)kit gebruiken

  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helaas nog geen vloer :P
   we waren nog met wat andere dingen bezig ;)
   en dat was wel het plan ja!

   Verwijderen
  2. Ik twijfel de laatste tijd een beetje of ik er wel het zelfde linoleum als in de keuken in wil leggen. Lekker goedkoop want we hebben het nog liggen maar het staat wat minder chique terwijl de rest nu juist zo mooi is. Ik ben op Marktplaats nu even aan het kijken of iemand een restpartijtj tegellaminaat heeft (we hebben maar één vierkante meter nodig) en anders denk ik er aan misschien gewoon de plankvloer te schuren/vullen en wit te schilderen.

   Verwijderen