18 september 2014

Moppe Ikea hack | vintage card catalog


De Moppe opberg lade's zijn heel populair onder de IKEA Hackers. Ik vond ontzettend veel verschillende hacks en leuke voorbeelden op Pinterest! Van strak en modern tot kastjes die wel honderd jaar oud lijken; dat is het mooie van onbewerkt hout, je kan er nog alle kanten mee op.

Ik zocht nog een manier om al mijn creatieve spulletjes op te bergen en besloot ook een Moppe te hacken. Ik ben nogal van de vintage / antiek look, dus die kant wilde ik ook graag op met mijn kastje. So here's how I did it!


Benodigdheden

 • IKEA Moppe lade naar keus. (Niet te vinden op de website maar twee weken geleden in ieder geval nog te koop in IKEA Delft.)
 • Beits naar keuze. Een donkere kleur helpt vaak goed bij het creeëren van een oude uitstraling.
 • Schuurpapier met een fijne korrel.
 • Schroevendraaier / hamer / sleutel enz. om het hout te beschadigen.
 • Papier met een mooie print of structuur voor de binnenkant.
 • Mod Podge om het papier op zijn plek te houden. (Pipoos of de grotere Xenos.)
 • Kwast voor de beits en een kwastje voor de Mod Podge.
 • Label houder / mooie knopjes naar keuze.
 • Schroeftol met een klein bitje.
 • Lineaal, schaar, gewoon papier, geo driehoek, eventueel een gum.

Werkwijze

Begin met het licht opschuren van alle vlakken zodat alle splinters e.d. eraf zijn. Schuur daarna alle randjes en hoeken om ze af te ronden, zo lijkt het eindresultaat straks ouder. Haal als je klaar bent even een doekje over het hout zodat al het stof weg is.

Tijd om te beitsen! Beits kun je gewoon met een kwast opbrengen. Bij de meeste soorten beits is het de bedoeling dat je hem een paar minuten na het opbrengen uitwrijft met een katoenen lap. Bij de beits die ik kocht stond dat alleen niet in de gebruiksaanwijzing en bij een teststukje maakte het ook geen verschil dus ik heb het niet gedaan.
Ik gebruikte cetabever binnenbeits in zijdeglans en de kleur Noten 0110. Nootkleuren zijn altijd mooi warme bruintinten. De onderkant van de bakjes zijn van een ander soort hout, maar het geeft niet als je dit raakt, dat gaan we later oplossen.

Zo zien mijn laatjes eruit na één laagje.
Laat een nachtje drogen en schuur weer even licht op. Om je 'vintage' kastje echt oud te laten lijken ga je nu het hout beschadigen. Gebruik sleutels, blikopeners, hamers etc. om random krassen en butsen te maken.

Daarna breng je nog een laagje beits aan. De meeste krasjes zullen extra donker en opvallend worden.
Het hout is nu klaar, tijd om de binnenkant wat op te vrolijken. Ik kocht mijn papier hiervoor bij de V&D waar ze verschillende leuke opties hadden.
Uiteindelijk koos ik voor de kleine bloemetjes linksonder. Dit zijn alle spullen die je voor dit onderdeel nodig hebt.
Meet de onderkant van de laatjes en de achterkant van het kastje op. Teken dit uit op de achterkant van het papier.
Knip uit, smeer een laagje Mod Podge op de onderkant van een laatje en op de achterkant van het papier, plak dan het papier in het laatje. Smeer hier weer een dun laagje Mod Podge overheen, Mod Podge werkt namelijk niet alleen als lijm maar ook als vernis. Als je het erop smeert is het wit maar het droogt transparant op.
Het bakje links heeft pas net een laagje Mod Podge gehad, het bakje rechts heeft al even kunnen drogen.

Plak ook een vel papier op het binnenste achterpaneel van het kastje zodat je ook daar iets moois ziet als je er een laatje uit haalt.


Naar labelhouders heb ik wel even moeten zoeken, in Nederlandse webshops kostten ze vaak wel vijf euro per stuk en als je er dan zes nodig hebt... Uiteindelijk vond ik via AliExpress, een soort Chinese Ebay 15 stuks labelhouders met bijpassende schroefjes voor nog geen dollar per stuk. Inmiddels kun je ze alleen per dertig bestellen zag ik.
Om zeker te weten dat alle labelhouders op dezelfde plek komen is het handig om een template te maken. Trek de voorkant van een laatje over op papier en bepaal hierop waar de gaatjes moeten komen. Zorg ervoor dat ze mooi gecentreerd zitten.
Knip uit, leg op het laatje en duw met een pen hard op de plek van de gaatjes. Wanneer je het papier weghaalt kun je heel lichtjes de afdruk zien zodat je weet waar je moet gaan boren.
Zie je hem?

De schroefjes zijn heel klein dus je hebt een nog nét iets kleiner schroefbitje nodig om voor te boren.
Wij hebben een schroef-bit-setje van de HEMA waar ook een aantal kleine bij zitten, heel handig. Sowieso heeft de HEMA erg veel fijne dingen wat gereedschap betreft, we hebben wel meer van die setjes.
Boor alle gaatjes en neem je tijd. Hoe langzamer je boort hoe minder het hout splijt aan de achterkant. Nu kun je de labelhouders vast schroeven, er labeltjes indoen en je kastje inrichten. Hij is klaar!


Het resultaat!


Ik heb een bakje voor touw & lint / Stempels & Inkt / Tape / Labels / Klei & Gips / Wol.
Zo simpel is het! Een misschien niet bijster origineel maar wel héél leuk vintage kastje!


8 opmerkingen:

 1. Wat een super hack! Dit is echt iets wat ik als amateur DIY-er ook gewoon kan gaan doen. En je kunt het natuurlijk zo groot maken als je zelf wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Ilse,
  Er leuk! Kun je mij laten weten hoe breed de grepen zijn die je gebruikt hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Ilse,

  Wat leuk! Ik zit te kijken op de Chineze ebay, maar zie een heleboel opties.
  Heb je toevallig nog het linkje van de grepen die jij had gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. This is lovely. I did the same project, however the screws from the drawer pulls poke through the inside of the drawer. Did you cut the screws or cap them in any way so you don't cut yourself when pulling something out of the drawer?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Es precioso. Un gran tutorial, muchas gracias!!!

  BeantwoordenVerwijderen