Housetour

Welkom in ons appartement! Ik leid je met liefde en plezier even virtueel rond! Ik en mijn man, Dorus, kregen in de zomer van 2013 de sleutel en gingen hier voor het eerst samenwonen. Sinds die tijd ben ik eigenlijk niet meer gestopt om het stukje bij beetje en met een strak budget steeds weer een beetje mooier te maken!


De Hal
Uit pure noodzaak was dit de eerste ruimte waar ik aan begon, want het vieze en loslatende behang kon mij betreft niet snel genoeg naar buiten worden gewerkt. Op deze voorfoto heb ik het behang zelfs al weg gehaald en gaten in de muren gerepareerd en ook de lelijke oranje vloerbedekking heeft niet lang meer gelegen.
Mijn doel was de gang zo snel mogelijk leefbaar te maken en dan verder te gaan in de rest van het huis. Ik schilderde de muren, legde een vloerbedekking uit mijn studentenkamer hier en paste een zelfgemaakte kast aan voor extra opbergruimte.


De kast die in de hal staat en veel opbergruimte bied maakte (en her-maakte) ik zelf.Inmiddels ben ik druk bezig aan de tweede ronde. Er is hetzelfde laminaat als in de rest van het huis gelegd en ik ben langzaam de verf van alle negen paneeldeuren en bewerkte kozijnen aan het afbranden zodat ze straks stralend en egaal wit worden.


De Slaapkamer
De sfeer in de slaapkamer werd bepaald door een versleten vloerbedekking, een vies kozijn, drie verschillende soorten behang en een uit elkaar vallende inbouwkast.
Deze kamer heb ik meteen grondig aangepakt! Ik haalde al het behang weg, vulden gaten in het hout en de muur, richtte de inbouwkast helemaal opnieuw in en schilderde bíjna ieder oppervlak. De moeder van Dorus naaide een nieuw gordijn voor ons en dezelfde stof gebruikte ik om het DIY hoofdbord mee te bekleden.


Sindsdien is mijn smaak wel wat veranderd en dus heb ik wat kleine veranderingen doorgevoerd om de stijl van de slaapkamer wat meer moody en bohemien te maken. Ook is de vloer inmiddels hetzelfde als in de rest van het huis.
Verder schilderde ik de muren alsnog in dezelfde kleur maar nu met een matte afwerking, maakte ik zelf op Afrikaanse Mudcloths geïnspireerde plantenpotten, verfde ik een wit dekbedovertrek grijs en hing een wandkleed gemaakt van oude sari's en nieuwe lampen op.


Behalve dat ik af en toe nadenk over het maken van een DIY bed met houten hoofdeinde is deze kamer wat mij betreft behoorlijk af en dat wil wat zeggen!
De Zitkamer
In ons huis hebben we eigenlijk een hele grote woonkamer, die door en suite deuren met glas in lood in twee delen wordt verdeeld, een zit en een eetkamer. Hier hoefde gelukkig niet zoveel te gebeuren!
Het grootste verschil was het weghalen van al het oranje behang en het repareren en wit schilderen van de muren. De inrichting, zoals de bank, de salontafelde spiegel boven de schouw en het houten paard scharrelde ik voor een prikkie bij elkaar op Marktplaats en marktjes.
Het schilderij met de paarden is al heel lang in de familie en traditiegetrouw kreeg ik het als tweede kind voor mijn eerste huis, waarna ik helemaal liet restaureren.  Dat was dan weer niet helemaal budget-proof maar voor mij wel heel belangrijk.
De witte ronde lamp die in het midden van de kamer hangt maakte ik zelf voor een paar tientjes met papiertouw en behanglijm. Nog steeds een van mijn favoriete DIY's!
Alleen het raamgedeelte van de erker heeft ons nogal wat werk gekost in verband met een hardnekkige lekkage maar ook daar is het inmiddels droog en netjes geschilderd.


Deze oude schoolplaat vond ik in een kringloop in Zeeland en past goed bij het wat bohemien sfeertje waar ik van hou, net als de kelim kussens van Marktplaats en mijn enorme hoeveelheid planten.
Voor nu staat er niets dringends op de planning voor de zitkamer maar ik zou graag nog eens wat sierlijksten langs het plafond aanbrengen, het houtwerk en de boekenkasten onder handen nemen en misschien zelfs een klein kacheltje in de nu nog lege schouw plaatsen. En wellicht een accentkleurtje op de muren?

De Eetkamer


Zo'n grote eetkamer is wat mij betreft echt een luxe! Perfect voor een grote, vrijstaande tafel en een statement piece aan de muur! De donkerrode muur was mij vanaf dag één een doorn in het oog en na een kleine misstap met okergeel werd hij sereen wit en helemaal mijn smaak.


Aan de muur hangen verschillende kleine schilderijen, meegebracht van verschillende vakantiebestemmingen.
Voor dit laatste hoekje heb ik lang gezocht naar een smalle vitrinekast voor mijn mooiste keramiek. Uiteindelijk vond ik dit exemplaar op Marktplaats!
De Keuken
De makelaar had gelukkig nog de groene kozijnen beige geschilderd voor we in het huis trokken maar verder was het nogal een droevige bedoening hierbinnen...


Het eerste wat we deden was het weghalen van de bruine muurplanken, het behang en de vloerplaten die boven het gasstel tegen de muur gespijkerd waren. Wat daar onder vandaan kwam... Niet zo best. Dus we bikkelden een zomer door en verlaagden en schilderden de houten dwarsbalk op de muur, repareerden en 'stuukten' de muren, legden een nieuwe vloer en schilderden de koelkast en een nieuwe vriezer in bijpassende kleuren. Stylen met o.a. oude weckpotten zorgde ook voor een heel andere sfeer! Inmiddels is met deze keuken prima te leven maar we hebben voor in de toekomst zéker nog meer plannen!
De plankjes boven de gootsteen maakten we zelf en verbergen een allegaartje aan leidingen.

Hobby / Werkkamer
Een redelijk nette kamer met een nieuwe vloer, een afschuwelijke kleur groen op de muren en twee potentiëel erg mooie openslaande deuren naar het balkon.
Te lang deden we maar één ding met deze kamer. Heel veel zooi dumpen, vandaar dat dit ook wel liefkozend 'Het Rommelhok' werd genoemd.
Gelukkig hebben we er na anderhalf jaar eens flink de schouders onder gezet en er iets moois van gemaakt.


De Badkamer
De muur boven de tegels werd geschilderd en wij kochten een nieuw douchegordijn en verschillende accesoires om de uitstraling wat te verbeteren tot we tijd en geld hebben voor een grondiger renovatie.


Het Toilet
Een toilet waar tegels van de muur vallen, een vies zeiltje op de grond ligt en alle leidingen in het zicht lopen. Verder nog een misterieuze houten koker in de hoek en een plafond van plastic schrootjes.
Niet zo gek dat we al snel besloten alles eruit te slopen!
Vervolgens is er flink wat gebeurt hier! De leidingen werden in de muur gelegd en daarna werd de wand gestuukt. Dorus en ik maakten toen met een houten frame en gipsplaten een nieuwe ombouw voor de rioleringsbuis in de hoek, ingebouwde planken en een nieuw plafond. Ik ging voor een vintage uitstraling en koos daarom voor schattige witte tegeltjes op de muur en een sierlijst op het plafond. Na schilderen en wat hardware ophangen en het tegelen van de vloer is hij nu dan eindelijk klaar.


Het Balkon
Last, but also least. Het balkon. Hier hebben we de kattenbak neergezet en dat was het. Toch; óóit, wordt het heel mooi. Wacht maar!