12 april 2015

Let it rain, let it rain!

Want wij zitten na een jaar prutsen met emmers en handdoeken bij elke regenbui éindelijk lekker droog! 




Ik zet maandelijks nogal wat foto's van ons huis online maar bovenstaande hoek is lange tijd angstvallig vermeden. Het begon allemaal met wat snel groeiende grijze plekjes op het plafond in de erker.




Deze foto stuurde ik vorig jaar in de zomer naar de huisbaas met het verzoek om de lekkage te repareren. Vervolgens gebeurde er niets en tegen de tijd dat het herfst begon konden we binnen meten hoeveel millimeter regen er buiten viel.




Al snel werden de gipsplaten in het plafond van pap en begon de schimmel welig te tieren.




Lekker hé? Nu heb er weinig verstand van maar dit leek me toch niet erg gezond en dus besloot ik zelf maar vast een deel van het plafond te slopen. Deze gipsplaat moest hoe dan ook toch vervangen worden.




En zo bleef het verschillende maanden. Dorus hing bepaalde weken dagelijks aan de telefoon met de huisbaas om te blijven zeuren om een reparatie. Uiteindelijk zijn er verschillende keren werklui langs geweest. Soms kwamen ze alleen maar even kijken. Éen keer hebben ze ónder ons raam vanalles dichtgesmeerd, wat niet bijzonder veel helpt wanneer de lekkage van boven komt natuurlijk. Er heeft vijf keer een steiger voor ons raam gestaan. Er is opnieuw gekit, opnieuw gevoegd en de buitenmuur is geïmpregneerd en toen kwam de magische dag dat er na een regenbui geen druppeltje meer op de vensterbank lag! Het plafond is nog voor ons dicht gemaakt en daarna zijn we zelf aan de slag gegaan.

(p.s. Alle meneren die langskwamen om het een of ander met de erker te doen bood ik een kopje koffie aan en bijna altijd zeiden ze dat dat zeldzaam is. Mijn moeder deed dat vroeger altijd. Is het iets Brabants? Of iets wat uit de tijd geraakt is? Anyways, rest van Nederland, get on that! Het is weinig moeite maar wel super fijn voor de mensen die aan je huis werken!)


























We begonnen met het bijzagen van de vensterbank. Hij liep aan het einde in een punt die tussen de gordijnen door stak, met een decoupeerzaag was dat zo geregeld. Na hetzaagvlak even geschuurd te hebben kon ik hem makkelijk meeschilderen met de vensterbank en was er niets meer van te zien.




Voor we gingen schilderen moest er ook nog wat aan de oude kitrand tussen het raam en de vensterbank gedaan worden. Niet alleen was die ook veel nat geweest en wat viezig geworden maar het was ook geen overschilderbare (acrylaat) kit en dat wilde ik wel graag voor een nettere uitstraling.






Na hem los te hebben gesneden met een stanleymesje konden we met een schroevendraaier alles lostrekken. We hebben de nieuwe kit ook tussen de vensterbank en het buitenste kozijn gezet, zoals te zien op de foto waar we net klaar waren met de decoupeerzaag kwam daar bij elke trilling een lading zand naar beneden.




Klaar om te schilderen! Ik heb het verlaagde plafond gedaan met witte latex, de buitenste kozijnen, gele handvaten en de plastic schrootjes met grondverf voor kunststof en daarna samen met de radiator met lak op waterbasis in de kleur RAL 9010 gedaan. Daarna de muur nog wat bij gewerkt met gewone muurverf in RAL 9010. Vier soorten verf op dit stukje dus maar het is echt zóveel netter geworden!




Dit is echt één van die klussen waarbij het je na een poosje niet meer opvalt hoeveel je eraan hebt gedaan, omdat alles er nu gewoon uitziet zoals het 'hoort'. Maar terugkijkend op hoe het was is het echt een wereld van verschil, al voor we lekkage kregen waren de gele handvaten maar vooral de grijze plastic schrootjes mij een doorn in het oog. Nu ze netjes geschilderd zijn zouden het net zulke houten schrootjes kunnen zijn als we elders in huis hebben, bijvoorbeeld op de inbouwkasten.






Ik wou alleen dat ik ook de radiatorknop even meegenomen had. Mocht ik ergens anders weer met grondverf voor kunststof aan de slag gaan dan doe ik dat alsnog. Verder moeten alleen de laminaatplinten weer terug op hun plaats gelijmd worden en dan is hier alles klaar. Ik ben er ontzettend bij mee!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten