26 april 2015

Voortuitgang in de werkkamer

Toen ik wat kleiner behuisd was droomde ik het echt heel vaak. Ik liep door mijn kamer, vond een verborgen deur en ontdekte daarachter een compleet nieuwe ruimte, veel groter dan ik tot dan toe had! Meestal was het vies en stoffig, soms was het een zwembad (?), vaak stond het vol met rotzooi maar elke keer was ik ontzettend blij. Ik kon niet geloven dat ik het niet eerder had ontdekt en begon meteen 101 plannen te maken voor de inrichting. Om natuurlijk wakker te worden en vervolgens stiekem een beetje te balen.

Nadat we onze tweede slaapkamer dan eindelijk hadden leeg geruimd voelde ik me precies zo. Alsof we er ineens een totaal nieuw stuk huis bij hadden gekregen! Nu het in het echt gebeurde wist ik alleen niet meteen wat er mee moest gebeuren. Na het opknappen van de inbouwkast zijn we maar gewoon door gegaan met renoveren. Een mooie basis is altijd goed toch?
Daarbij kwamen we wel de nodige speedbumps tegen...

Het stucwerk naast de deur bleek helemaal los te zitten van de muur. We hebben best een poos nagedacht over een mogelijke oplossing voor we op het idee kwamen het gewoon door de eigenaar van het huis te laten opknappen.

Het kostte weer wat telefoontjes maar ze kwamen een stuk sneller dan de vorige keer, wellicht hebben ze nu door dat Dorus tóch wel blijft bellen!
De man die uiteindelijk langs kwam heeft echt keurig werk geleverd. In een ochtendje was het gepiept en hij heeft zelfs de vloer gedweild! Zo fijn, zelf had ik hier oneindig mee zitten pielen. Natuurlijk kreeg hij ook een kopje koffie!

Vervolgens schuurde Dorus zich suf aan al het houtwerk. Qua klussen kan ik veel maar schuurwerk gaat niet. Ik heb astma, waar ik weinig last van heb, maar als ik flink geschuurd heb kan ik nachtenlang niet slapen van de benauwdheid. Zo fijn dus dat Dorus dat altijd wil doen! Echt een prettig karweitje is het namelijk niet. Maar wat een verschil hé?
Vervolgens heb ik de deur, kozijnen en alle plinten geschilderd met lak RAL9010 op waterbasis. Al na de eerste streken grondlaag kun je zien wat voor een verschil het gaat maken!
Hierna eindelijk muren schilderen!
...Dacht ik...
Speedbump nummer twee.

Er zaten wat scheurtjes tussen de muur en het plafond die ik al eerder opgevuld had met roodband. De avond voor ik de muren wilde doen ging ik daar even langs met wat witte latex. Normaal geen probleem, heb het eerder gedaan maar toen ik de volgende ochtend de kamer inliep zag het er niet uit. Het plafond was eerder helemaal niet zo wit!
Links het grijzige plafond met een duidelijke witte streep en rechts de muur. Op de foto is het misschien niet zo duidelijk te zien maar in het echt viel het behoorlijk op dus moest ik op mijn muur-schilder-dag een extra emmer witte latex halen en het plafond gaan doen.

Niet echt mijn favoriete klusje. Niet alleen duurt het langer dan je verwacht en is het lichamelijk vrij intensief en tenzij je echt stevig rookt zie je ook nauwelijks wat van het resultaat.

Een paar dagen later had ik dan uiteindelijk echt tijd om de vergeelde en gevlekte muren op te frissen. Ik had al eerder wat swatches op de muur gekwast en geplakt.
Ik wilde graag een warme kleur grijs die niet te donker was. Grijs omdat het net wat spannender is dan wit en warm/niet te donker omdat deze kamer op het noordoosten ligt en niet het beste licht krijgt. De grijze verf is hetzelfde als wat we in het toilet gebruikt hebben (ON.00.76 van Flexa) maar is voor hier echt te koud. De bruine verf van Le Noir et Blanc nam ik mee in een superchique en veelbelovend testpotje maar bleek er op de muur vooral uit te zien als poep.

Dus het werd kleur IG PS-1049 van Karwei van het bovenste staaltje.
Helaas. Klein probleempje nummer drie. Op de muur is het écht geen grijs meer maar beige! Op zich niets mis mee maar het was gewoon totaal niet wat ik in gedachten had voor hierbinnen.

Ik probeerde er nog een beetje aan te wennen. Misschien als er wat meer meubels waren hierbinnen en ik het geheel kon zien? Inmiddels was al wel besloten dat hier een soort hobbykamer zou komen.

Omdat hier dus wel wat gewerkt gaat worden in de toekomst hadden we vooral extra gesloten opbergruimte nodig en ik had ook wat meer plaats voor mijn kleren nodig. De TARVA van IKEA is ideaal hiervoor en stond al een poos hoog op mijn verlangelijstje. Ik ben nogal fan van de ikea producten die helemaal van hout zijn gemaakt omdat ze zo gemakkelijk zo mooi te costumizen zijn.

Foto van IKEA

Toen IKEA 15% korting op alle ladekasten gaf en hebben we hem meteen opgehaald. Wij vinden IKEA meubels in elkaar zetten behoorlijk leuk dus dit was een middagje ultiem vermaak. ;)
Maar ook de Tarva en wat andere aankleding kon ons niet overtuigen van de muurkleur dus dat moest wat anders worden. Een middag lang heb ik gegoogled naar 'warm grijs muurkleur' en talloze varianten daarop. Via via via kwam ik heel simpel, gewoon op de site van Flexa uit! Ze hebben een pagina (klik hier) met alle verf per kleursoort op een rijtje. En daar kun je dan ook nog voor zeventig cent per stuk een kleurstaal van bestellen.

Hier de kleurgroep grijs. Ik wilde vooral geen blauwige (lees: koude) ondertoon en hier is heel mooi te zien dat je dan aan de rechterkant moet zoeken. Ik wilde bijna meteen W15 (vleugje natuursteen) gaan halen maar heb toch voor de zekerheid nog wat extra stalen besteld. Ze kwamen de volgende dag al binnen in een super hip mapje.


Maar goed ook, want ik was al snel helemaal weg van W16, wit natuursteen, net een tintje lichter dan wat ik eerst dacht.
Hier kun je zien dat de nieuwe kleur nog vrij subtiel verschilt van de eerste maar het maakt een enorm verschil in de sfeer. Van beige naar echt grijs. I. Am. In. Love!
Dus daar zijn we nu! Alles is geschilderd, schoongemaakt en de grote meubels hebben we binnen.
Er was een tijd dat ik blank houten meubels meteen in noten kleur ging beitsen maar mede geïnspireerd door mijn blog crush Manhattan Nest denk ik dat ik hem, in ieder geval voorlopig, laat zoals hij is. Blank grenen kan ook heel erg mooi zijn.
Ik vind de vloer eigenlijk behoorlijk lelijk, zo donker en druk, het liefste zou ik er hetzelfde laminaat als in de woonkamers in leggen maar dat zit er voor nu nog even niet in. Ik moet er maar aan wennen.


Het bureautje hebben we van de broer van Dorus gekregen. Het donkere hout staat hier niet zo dus hij gaat in ieder geval nog kaal geschuurd worden en wellicht nog wit geschilderd.

Het stoeltje vonden we in Den Haag op straat bij een stapel grofvuil. Ook die heeft nog wat werk nodig.


De basis is er in ieder geval! Onze plannen verder zijn:
  • Ophangen van een grenen kastje wat Dorus heeft gemaakt.
  • Planken boven het bureautje hangen voor extra opbergruimte.
  • Het bureau kaal schuren en eventueel schilderen.
  • Het stoeltje afbijten en netjes schilderen, stof van het stoeltje schilderen (dat kan!).
  • Vitrage ophangen voor wat meer gezelligheid en privacy.
  • Wat decoratie naar binnen brengen. Niet te veel en gemakkelijk weer weg te halen / schoon te maken.
  • Planten! Want geen kamer is compleet zonder!
  • Wellicht een kleed om de vloer wat te verbergen? Vloer eruit en vloerplanken schilderen?
Het leukere werk dus! Ik vind het heel leuk om een ruimte steeds meer af te zien komen en steeds meer 'eigen' te zien worden. Ben benieuwd waar we uiteindelijk belanden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten