27 februari 2017

DIY mudcloth plantenpotjesJe ziet ze steeds vaker in interieurs; Afrikaanse mudcloth doeken. Traditionele doeken uit Mali waar met gefermenteerde modder simpele patronen op worden gemaakt. Ik vind de zwart/witte look prachtig en een mudcloth kussenhoes staat dan ook hoog bovenaan mijn lijstje met woonwensen. De originele doeken zijn alleen erg duur en dus bedacht ik een andere manier om deze etnische print in huis te halen.


Benodigdheden

- Oude plantenpotten en/of goedkope teracotta potjes van het tuincentrum
- Schuurpapier korrel 80 en 100
- Afwasmiddel
- Witte latex muurverf (ik gebruike Flexa powerdek in RAL 9010)
- Zwarte acrylverf van de hobbywinkel
- Kwasten in verschillende groottes
- Potlood
- Papier
- Schaar
Potjes wit schilderen

Begin met het opschuren van de plantenpotjes zodat de verf straks goed pakt. Voor nieuwe gladde teracotta potjes is korrel 100 voldoende om het oppervlak wat op te ruwen. Een van de potten die ik gebruikte was wat ouder en niet helemaal glad, daarvoor gebruikte ik eerst korrel 80.
Was de potjes goed af met afwasmiddel zodat ze schoon en vetvrij zijn en laat ze helemaal drogen. Schilder dan de hele potjes wit met de muurverf en een dikke kwast. Vergeet ook de eerste paar centimeter van de binnenrand niet, dat is straks ook te zien met een plantje erin.
Vooral teracotta potjes zijn erg poreus dus je zal deze stap een aantal keren moeten herhalen voor de bloempotten helemaal egaal wit zijn. Het linkse schoteltje hieronder heeft een laagje verf, de rechtse twee. Uiteindelijk was bij mij alles met drie lagen dekkend.
Het patroon schilderen


Als de potjes helemaal wit zijn is het tijd om het karakteristieke mudcloth patroon te gaan aanbrengen! Google even rond voor inspiratie en teken je favoriete patronen over zodat je ze bij de hand hebt.
Je kunt de patronen op de bloempotjes tekenen met een potlood. Gebruik een hard potlood en teken heel licht zodat je de lijntjes straks niet meer ziet en ook eventueel nog kunt uitgummen als je een foutje maakt.
Voor eventueel wat ingewikkeldere patronen kun je uit papier een malletje maken om in te tekenen. Let erop dat de potjes naar boven toe uitlopen en dat je bovenaan dus wat meer ruimte moet overlaten tussen verschillende rijen.
Ik koos ervoor om de grotere potten wat grovere patronen te geven dan de kleine.
Nu kun je met zwarte acrylverf alle potloodlijnen overtrekken. Het is handig om verschillende maten penselen bij de hand te houden. Voor kleine priegelige stukjes kun je de haren van een kwast wat korter knippen of een deel van de haren helemaal afknippen. Schuin afknippen vind ik ook handig om strakkere lijnen mee te trekken.


schilderen mudcloth potjes


Laat het resultaat goed drogen en kijk zeker nog even bij daglicht of er wat plekjes bijgewerkt kunnen worden. Als de potjes binnen worden gebruikt en je hebt geen peuters in huis ben je nu klaar, anders kun je nog afsluiten met een laagje blanke lak.
Om de potten schoon te houden tijdens het planten is het handig om ze te beschermen met een plastic zak. Als je klaar bent kun je grondrestjes met een grove kwast weg vegen en als je de zak voorzichtig uit de aarde trekt komt er een schone pot tevoorschijn,


Het probleem...


watervlek mudcloth potjes


Na een poosje zag ik dat mijn terracotta potjes wat gele watervlekken begonnen te krijgen. Deze potjes worden dan ook vaak wat nat aan de buitenkant bij het water geven en blijkbaar verkleurd dit ook de verf aan de buitenkant. Ik heb flink wat gegoogeld maar het leek niet dat veel mensen ditzelfde probleem hadden.

Ik heb het opgelost door nog wat laagjes witte muurverf te gebruiken maar het duurt wel even voor je om alle patronen heen hebt geschilderd! Ik raad dan ook aan als je dit project gaat doen om eerst een grondlaag van lak op waterbasis te gebruiken. Dit sluit een stuk beter af en als je niet van de glanzende look houd kun je hier ook weer muurverf overheen doen. Geloof me, dat werkt, want ik schilder nooit zo netjes als ik het houtwerk hier in huis doe!

Heb je dit niet in huis dan is het ook een goede optie om plastic binnenpotjes te gebruiken. Bij plantenpotten die van buiten niet nat of donkerder worden bij het water geven heb je dit probleem niet. Mijn grotere pot heeft dit probleem niet en ziet er dan ook nog als nieuw uit.


Het resultaat


Daar staan ze dan! Het is even wat werk maar zijn ze niet super leuk?
Van dichtbij zie je wel dat ze hand geschilderd en niet helemaal perfect zijn maar het stoort mij helemaal niet.
Dit patroon kostte best wel wat tijd maar nu ik weet wat voor leuk effect het kan hebben om die goedkope terracotta potjes een kleurtje te geven ben ik geïnspireerd om er nog veel meer te maken! Je zou een middag lang bloempotten kunnen beschilderen voor een goed gevulde cadeaukast en ze weg kunnen geven met leuke plantjes erin, zaadjes of een setje tuinspullen.

Ik ga er snel eens aan beginnen en dan zal ik ook snel laten weten of de oplossing om eerst een laagje lak te gebruiken ook echt werkt tegen watervlekken. Online kon ik namelijk niets vinden over hetzelfde probleem of mogelijke oplossingen maar als iemand ervaring heeft hoor ik het graag.

Bedankt voor het lezen en een fijne week gewenst!

4 opmerkingen:

 1. Wat een super leuk idee. Het eindresultaat mag er wezen. Ik ben dan altijd bang om net verkeerd te schilderen en dan is mijn hele pot verpest. Moet het maar eens proberen en dan bekijken of het wat is. Mooie combo van wit en de zwarte verf.
  https://www.onlineparketshop.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gelukkig zijn ze maar een euro of zo ;)

   Verwijderen
  2. Gelukkig maar ;-) Gaan we thuis ook is een keertje proberen, kijken of de kinderen dit leuk vinden om te doen in het weekend.
   https://www.onlineparketshop.nl/

   Verwijderen
 2. Oh da's slim om dat patroon op zo'n manier te doen door het eerst uit te knippen. Ik had echt helemaal in het wilde beginnen tekenen en hopen dat het ongeveer symmetrisch en recht was, haha.

  BeantwoordenVerwijderen