4 november 2015

New in: DSW replica!

Een jaar of tien geleden was ik in een ongewoon mooi ingerichte McDonalds en viel hij me voor het eerst op: een ontzettend mooie stoel met een opvallend onderstel van metaal en hout. Ik vond ze zó mooi dat ik er foto's van nam met mijn telefoon, mijn eerste destijds die dat kon, en thuis zette ik ze op de computer in het mapje 'droomhuis'. Ik wist toen nog niet dat deze stoel één van de bekendste en succesvolste ontwerpen van Ray en Charles Eames was: de DSW (Dining Height Side Chair Wood). Nadat ik hem die ene keer tegen was gekomen zag ik ze natuurlijk ineens overal en toen ik er eenmaal achter was hoe het ontwerp heette zocht ik enthousiast op internet op waar ze te koop waren. Het eerste wat me toen opviel? De prijs van >370 euro... Dag droomstoel. Of niet?


DSW replica


Nee, niet dus! Er worden tegenwoordig namelijk ook replica's gemaakt van dit prachtige stoeltje, iets waar ik persoonlijk erg blij mee ben! Hij stond bijzonder hoog op mijn verlanglijstje voor in onze nieuwe werkkamer. Ik was dus echt door het dolle heen toen ik een replica mocht reviewen voor een bekend meubelbedrijf, welke ze inmiddels helaas niet meer verkoopt.


DSW replica


Even over het ethische dilemma bij het kopen van replica's...
Veel mensen zijn hier erg op tegen omdat ontwerpers daardoor inkomen mislopen en fabrikanten geld verdienen aan een ontwerp zonder geïnvesteerd te hebben in de ontwikkeling ervan. En dat snap ik. En ik ben het er helemaal mee eens. Toch staat daar denk ik tegenover dat sommige ontwerpen origineel zó duur zijn, zoals bijvoorbeeld meer dan €370 voor één stoel, dat ik het origineel sowieso nooit zou kopen. En dan zou helemaal niemand geld aan mij verdienen. Of aan al die andere mensen met smaak maar zonder geld. Bovendien zijn Ray en Charles Eames al lang geleden overleden, wat ik ook mee vind spelen. Ik zou bijvoorbeeld veel minder snel een replica kopen van een nieuw ontwerp, of van iets wat door een net opkomende designer is gemaakt. Het belangrijkste argument vind ik echter dat de eigen filosofie van Ray en Charles Eames was om design voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken en dat zij het huidige prijskaartje wat Vitra nu heeft ontworpen nooit bedacht zouden hebben. Er zijn vast veel mensen die het niet met mijn redenering eens zijn maar ik voel mij in elk geval niet schuldig over mijn aankoop.


Bestellen en Monteren

Na de stoel besteld te hebben kreeg ik hem al snel netjes verpakt thuis bezorgd. Let the fun begin!


review furnish spot


De stoel zelf in bubbeltjesplastic (een traktatie op zichzelf) en het onderstel in schuim. Om de poten heen zat ook nog een plastic hulsje.


review furnish spot


In eerste instantie leek me dat erg handig, meer bescherming is nooit erg! Alleen bleek dat dit plastic al om de houten poten zat bij de montage van het onderstel en ik kon het met een pincet niet helemaal tussen alle schroeven weg peuteren.


review furnish spot


Ik heb er dus even een waterpomptang bij gepakt om alle boutjes even los te draaien zodat ik het onderstel helemaal uit kon pakken. Vind ik op zich geen enkel probleem. Het toiletpapier gebruikte ik om beschadigingen te voorkomen.


review furnish spot


Er zat geen gebruiksaanwijzing voor de montage bij maar dat is ook niet nodig aangezien het zó gedaan is. Vier dezelfde onderdelen voor elk van de vier bevestigingspunten en een meegeleverd inbussleuteltje. Binnen een minuut had ik hem staan!


eames stoel replica


Oh, en omdat Binkie zo blij was met de doos de laatste keer dat ik iets online bestelde heb ik er deze keer maar even een waardige chillplek van gemaakt. Binkie is er heel blij mee. Iets teveel eigenlijk want we zien hem nooit meer.
De Stoel

Is werkelijk waar PRACHTIG. Elke keer als ik nu onze werkkamer in loop sta ik er even naar te staren. Het grootste verschil wat ik zo snel kan zien met het origineel is dat de schroeven waarmee de poten aan het metaal vast zitten van chroom zijn, en niet zwart. Ook schijnt het origineel wat minder wit te zijn. Ik moet zeggen dat ik daar totaal geen moeite mee heb.


eames stoel namaak


Wel bleek te stoel wat te laag te zijn voor ons bureau. Of het bureau te hoog voor de stoel. In ieder geval werkte het niet zo prettig. Ik heb het even nagekeken maar deze stoel heeft wel gewoon dezelfde maten als het origineel.

We hebben dus even een klein stukje van de bureaupoten afgezaagd. Om te zorgen dat we 100% recht zouden zagen hebben we met lijmklemmen een rechte plankt als geleidingshout vastgeklemd. Op de foto houdt Dorus ook aan de andere kant nog een stukje hout tegen het zaagblad om extra recht te gaan. Werkte prima!


Gelukkig zien de poten van het bureau er gewoon nog goed uit! Ik was bang dat het op zou vallen dat er een stukje af was gehaald maar dat valt erg mee. Ik vind het een plaatje zo, als dit niet Pinterest-waardig is dan weet ik het ook niet meer!
Het allerbelangrijkste bij een stoel is natuurlijk dat hij lekker zit en dat is bij deze ook zeker het geval. Hij sluit perfect aan bij je lichaam voor een hele fijne, actieve zithouding. Dorus gebruikt dit bureau op het moment het meeste en heeft al best wat uurtjes op deze stoel doorgebracht, ook hij is erg tevreden! Kortom een hele goede aanwinst!


neppe eames stoel

25 opmerkingen:

 1. Ziet er erg mooi uit! Ik deel je redenering absoluut, wij hebben afgelopen jaar een aantal DAW replica's en een RAR schommelstoel replica gekocht en ik ben er nog elke dag super blij mee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze zijn dan ook gewoon zó mooi! Het ontwerp is niet voor niets zo succesvol geworden denk ik. Ik ga even op je blog zoeken naar foto's van de jouwe! ;)

   Verwijderen
 2. Ik ben de laatste tijden ook echt into interieur etc. en dit is dan ook echt een stoel waar ik voor zou gaan. Zo leuk! Zeker Pinterest-waardig inderdaad! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie stoel! Ik ben het eens met je redenatie. Ik zou ook geen 300 euro voor 1 stoel kunnen uitgeven, zoveel geld heb ik niet. Onze eetkamerstoelen zijn aan het verslijten, misschien is dit wel een goed idee!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn haha, ik was wel een beetje bang dat er veel mensen over me heen zouden vallen, vandaar ook dat ik van tevoren maar een alinea typte over het gebruik van replica's. Ik zou het zeker doen! Het zijn zulke mooie stoelen!

   Verwijderen
 4. Wauw, wat een prachtige stoel! Ik zou ook dolgraag zo'n stoel willen! Wat is hij prachtig zeg!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is nu al goede reclame, want ik zocht er nog twee voor een aardig prijsje! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooie stoel! Ben er zelf ook nog steeds superblij mee. Leuk artikel geworden en ben blij dat Binkie er ook nog een mooi huisje aan over heeft gehouden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ohh ik vind hem heel mooi! Leuke inrichting heb je sowieso :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb ook een namaker! Maar hij is zo mooi! XO

  BeantwoordenVerwijderen
 9. So, hè, dat heb je lekker gedaan! Ga denk ik ook een blog beginnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je het leuk vind om te bloggen, vooral doen, maar als het is voor gratis spullen dan moet je een lange adem hebben voor je dat doel bereikt! ;)

   Verwijderen
 10. Beste,
  IK heb een vraagje. Zie jij bij jouw stoelen in de zitkuip ook 4 ronde inzakkingen waar aan de onderkant de poten bevestigd zijn? Ik vraag mij af of dat zo hoort?
  Mvg

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, bij deze stoel is de zitting helemaal vlak, dat hoor je ook niet te kunnen zien.

   Verwijderen
 11. ik heb dit ook bij de DAW replica chair

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ook ik heb die inzakkingen in mijn stoel bij mijn replica, maar ik zag dat het origineel van Vitra deze ook een beetje hebben. Toch verscheelt het wel per replica. Weet iemand ook een stoel die dit minder heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb mijn Eames DSW replica gekocht bij Luiestoel.com. Ook ergens anders, maar deze had haast geen putjes in het zitvlak. De webwinkel was dacht ik www.luiestoel.com .
  Alsje de putjes niet zo mooi vind dan kun je natuurlijk ook kussentjes gebruiken. Hebben wij ook en het ook nog eens lekkerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo, ik ben van plan om mijn replica's ook te kopen bij luiestoel.com. Ben je er content van?
   Wil mij niet mispakken aan 8 stoelen te kopen..

   Verwijderen
 14. ik ben zelf nog aan het twijfelen tussen de orginele versie en de replica's; een argument dat niet meteen in het voordeel speelt van de originele stoelen is dat ze maar 41 cm hoog zijn, uit respect voor het origineel design zijn ze 60 jaar zo gebleven, maar dat is naar moderne maatstaven (lengte van personen en hoogte van tafels) erg laag; sinds een paar jaar biedt Vitra ook een 43 cm versie, replica's zijn meestal tot 44-45 cm hoog zoals moderne stoelen; poten van de eettafel afzagen is een optie maar 41 tot 43 cm geeft een erg lage indruk tov. ander meubilair

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Waar hebben jullie de replica eigenlijk gekocht?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat is een beetje jammer, dat bedrijf verkoopt ze niet meer omdat er wat legale problemen zijn. Één van de comments hierboven noemt luiestoel.nl wellicht kun je daar eens kijken?

   Verwijderen
  2. dank je wel voor de info, ik bekijk het dan nog eens rustig, want we willen wel deftige stoelen uiteraard :-)

   Verwijderen
 16. Ik heb er 1 gekocht bij www.vintagelab15.com, waar ik al eerder een goede ervaring mee had. Het probleem van de hoogte heb ik ook, maar ik wil niet onze mooie nieuwe tafel inkorten, aangezien ik zelf ook lang ben. Ik ben nu aan het kijken of ik langere poten kan maken, maar aangezien er een lang stuk staal inzit lukt me dat vooralsnog niet, iemand een idee?

  BeantwoordenVerwijderen