10 november 2013

DIY: Zwart/Wit Portretten Schilderen!

In de Big Bazar vond ik voor maar een paar euro per stuk vierkante canvasjes, ik dacht gelijk aan de nog kale muren in de gang, kreeg een tof idee en nam er vier mee naar huis!

Daar ben ik aan de slag gegaan met het maken van een portret van mezelf, vriendlief en onze lieve dikke kater Binkie. Zijn ze niet gaaf geworden?


Benodigdheden

En jij kan dit ook! Alles wat je nodig hebt:
 • Fotobewerkingsprogramma waarin je contrasten kunt aanpassen. Ik gebruikte Photoshop maar het kan bjvoorbeeld ook gratis via de site fotoaanpassen.nl.
 • Een foto van je onderwerp met voldoende contrasten / schaduwen om uit te vergroten.
 • Overtrekpapier
 • Potlood
 • Carbonpapier
 • Zwarte en witte verf
 • Verschillende kwasten
 • Een canvas om op te schilderenWat moet je doen?

Kies als eerste goede foto's uit. We gaan met behulp van een fotobewerkingsprogramma het contrast in de foto enorm verhogen tot de foto bijna helemaal zwart en wit is. Zorg dus dat er genoeg contrast is om uit te vergroten, wanneer er op de foto bijvoorbeeld bijna geen schaduw in een gezicht is zal bij het verhogen van het contrast het hele gezicht wit worden. Het beste is als de lichtbron van de zijkant / schuin achter komt.

Deze foto nam ik van Binkie om mee aan de slag te gaan!
Open je foto in je bewerkingsprogramma! In photoshop klik je op het icoontje voor Brightness and Contrast. Hier kun je nu het schuifje voor contrast op zijn allerhoogst zetten. Herhaal dit eventueel totdat je foto. zoals hieronder, bijna helemaal zwart, wit en een 'tussenkleur' is. In dit geval is de tussenkleur rood en dat is het gebied wat op het portret grijs gaat worden!
Nu komt het creatieve gedeelte! Pak het overtrekpapier en knip het in dezelfde vorm en grootte als het canvas waarop je straks wilt gaan schilderen. Hiervoor moest ik twee verschillende vellen aan elkaar vast maken met plakband. Maak de afbeelding op je scherm zo groot als je hem straks op je doek wilt. Het maakt niet uit als hij groter dan je beeldscherm wordt!

Leg het overtrek op het scherm van je computer en trek voorzichtig met een potlood de afbeelding over. Volg grofweg de ontstane lijnen en baken de zwarte, witte en grijze delen af. Nu moet al een abstractere versie van je foto tevoorschijn komen!

Was je foto groter dan het beeldscherm, teken dan het zichtbare gedeelte, scroll als je klaar bent naar een ander deel en herpositioneer je overtrekvel, net zo lang tot je de hele afbeelding hebt gehad!
Vervolgens is dit het resultaat!

Kleur alle gebieden die grijs moeten worden licht in met je potlood zodat je later niet steeds je computer nodig hebt om te zien welke vlakken welke kleur gaan krijgen.
Leg vervolgens een stuk carbonpapier over je canvas en daaroverheen het overtrekpapier. Trek alle lijnen nogmaals over maar nu met een pen. Je hoeft niet hard te drukken, het carbonpapier drukt de afbeelding moeiteloos door op het canvas!
Je bent er al bijna, vanaf hier is het alleen nog een kwestie van paint by numbers!
Schilder eerst alle vlakken die grijs moeten worden en houd hiervoor het overtrekpapier bij de hand ter referentie.
Gebruik daarna zwart en schilder ook alles wat wit moet blijven! Opgedroogde verf heeft namelijk een hele andere structuur dan ongeschilderd canvas dus wanneer je de witte delen onbeschilderd laat wordt het niet zo mooi.
Hierna maakte ik ook nog een portret van mezelf een ééntje van mijn knappe vriend. Op het vierde doek heb ik uit de losse pols een hartje getekend en geschilderd zodat alle canvasjes samen een mooi vierkant vormen, In dit laatste kun je natuurlijk zo creatief zijn als je zelf wilt!
In totaal kostte het ongeveer een avondje of drie series kijken luisteren  met af en toe opkijken en ondertussen schilderen om alles te schilderen.

Ophangen & Bewonderen!

Ik heb elk canvas met twee schroeven opgehangen. Even wat boorwerk, maar geen overbodige luxe op een plek waar je vaak langs loopt. Nu kunnen ze niet scheef gaan hangen!
Ze hangen in de gang, vlak naast de keukendeur te pronken dus we zien ze vaak!


Ik ben heel blij met het resultaat! Ik vind vooral het portret van Dorus erg mooi geworden. Voor mij is deze glimlach echt 'typisch Dorus' en ik kan er naar blijven kijken. Als de echte niet in de buurt is tenminste ;)
15 opmerkingen:

 1. Ik ben je blog net tegengekomen maar dat is echt zoooo creatief!! Dat kan ik nooit bedenken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. volgende keer ben je in 5 minuten klaar als je Illustrator gebruikt :p Live Trace optie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Live Trace geeft toch alleen zwart en wit? In ieder geval wilde ik het wel geschilderd hebben en niet geprint

   Verwijderen
  2. ohja dat is inderdaad waar.. carry on then!

   Verwijderen
 3. Kan je zeggen welk photoshopprogramma je gebruikt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruikte de echte Adobe Photoshop. Het is niet goedkoop maar had het toch al om mijn blog foto's te bewerken.

   Verwijderen
 4. ik ben Mark 10 jaar
  en ik probeer een schilderij voor mijn opa te maken,
  hij wordt 80 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Welke verf gebruik jij hiervoor ik had acryl maar die vloekt met lak erover heen doen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb acryl verf gebruikt. In de post deed ik hier een lak overheen van de bouwmarkt maar dat werd na een aantal jaar geel. Ik zou een vernis kopen bij de kunstwinkel die speciaal gemaakt is voor acrylverf.

   Verwijderen
 6. Reacties
  1. Gewoon zwarte acryl van de action en wit om grijs te maken, je gaat er eerst een laagje opbrengen, niet te dik en vervolgens als het droog is nog maals.
   Dan kun je het nog lakken met een beetje acryllak van de action, en om het drogen wat sneller te laten verlopen ga je het gewoon met een fohn droog blazen.

   Verwijderen
 7. Iemand een tip hoe ik de contrasten op een foto het beste naar voren kan laten komen. Ik krijg het niet zoals de foto's hierboven. Foto's worden te donker of juist met teveel details. Zie graag tips!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij werkt het het beste om een foto te gebruiken die vanzelf al contrast en schaduwen heeft, zodat je die kunt overdrijven.

   Verwijderen