16 september 2014

Klussen: Hoe installeer je een sierlijst?

Afbeelding via Paris Perfect.

Je ziet ze veel in oude huizen, van die mooie versierde plafond met een dikke lijst tussen langs de randen. Schitterend! Maar ook als je huis daar niet mee gezegend is kun je toch die look krijgen. En goedkoop ook! Bij de bouwmarkt verkopen ze namelijk neppers van schuim die na een laagje verf niet van echt te onderscheiden zijn! -Al is zo schitterend als hierboven nog een klein stapje te ver!-

Dorus en ik zijn op het moment het toilet aan het opknappen en ik vond dit een mooie kleine ruimte om mee te beginnen en uit te vinden hoe moeilijk het nu echt is. Ik kan je vertellen, niet moeilijk! Juist érg leuk en bevredigend!


Wat heb je nodig?


benodigdheden sierlijst installeren


Allereerst heb je een verstekbak nodig die in een hoek staat, zoals het exemplaar van MDF op de foto. Verder een toffelzaag, een plamuurmes, montagelijm voor sierlijsten in een kitspuit, een spons in een sopje met afwasmiddel en de sierlijsten zelf. Eventueel nog een klein afbreekmesje en wat fijn schuurpapier om kleine hoekjes bij te werken.


sierlijst milano 50


Ik koos voor een redelijk bescheiden sierlijst, 'Milano 50' van Inspirations, een merk wat bij de Gamma te krijgen is. Ik betaalde rond de acht euro voor vier meter lengte. Ik kocht de montagelijm van hetzelfde merk wat er gewoon naast lag in het schap.


montagelijm sierlijst


Een toffelzaag, die ik hierboven noemde, is gewoon een zaag met fijne tanden. Ik heb het eerst met een gewone zaag geprobeerd maar dan wordt je zaagsnede echt heel lelijk zoals hieronder aan de rechterkant. Links is met een toffelzaag gedaan,


sierlijst zagen


Hoe maak je de lijst op maat?

Je begint met het opmeten van je muur waarna je deze lengte overneemt met een potlood op je sierlijst. Ik heb een klein diagram gemaakt van hoe de sierlijst gezaagd moet worden.


sierlijst op maat maken


Je zaagt de lijst dus altijd in een punt.

Bij een binnenhoek zit de punt aan de onderkant en eindigt deze in de hoek.

Bij een buitenhoek zit de punt aan de bovenkant maar steekt de punt verder uit dan de muur. Zorg dus dat je altijd aan de onderkant de maat van je muur aftekend.

Verder is er nog maar één ding waar je op moet letten tijdens het zagen; de hoek die de zaag maakt. Kort gezegd zie je bij een binnenhoek altijd het zaagvlak zitten als je recht op je sierlijst kijkt en bij een buitenhoek niet. Wat je ook kunt onthouden is dat je tijdens het zagen van een binnenhoek het stuk wat je gaat gebruiken naar het midden van de verstekbak laat wijzen en dat je bij het zagen van een buitenhoek het stuk wat je gaat gebruiken weg van de verstekbak laat wijzen. Eigenlijk betekent dat dat je elk stuk sierlijst op zijn kop zaagt.


sierlijst verstekbak


Mijn werkwijze:

  1. Aan de onderkant de maten van de muur aftekenen.
  2. Met potlood de zaagsnede naar rechts of linksboven schetsen (zie diagram)
  3. De sierlijst mee naar de verstekbak nemen en zo leggen dat de zaagsvlak te zien is (zoals bij een binnenhoek of hierboven) of dat het zaagvlak niet te zien is zoals bij een buitenhoek.

sierlijst zagen


Hoe installeer je de lijst?

Ik heb eerst alle stukken op maat gezaagd voor ik ze ging ophangen.


sierlijst op maat maken


sierlijst installeren


De eerste hangt!

Het ophangen is leuk werk!
Smeer een flínke hoeveelheid lijm op de plakranden.


sierlijst monteren


Druk de sierlijst tegen de muur totdat de lijm er aan de boven en onderkant tussenuit spuit (let op je nagels, het schuim is vrij zacht!). Dan weet je zeker dat de lijm overal zit! 


sierlijst installeren


Haal de lijm die er tussenuit is gekomen weg met een plamuurmes. Het plamuurmes kun je tussendoor afvegen aan een stukje toiletpapier en af en toe even door het sopje halen.


plafondlijst installeren


Ga dan nog even met het sponsje over de randen om de laatste restjes weg te halen en de kieren mooi glad achter te laten.


plafondlijst monteren


Klaar! Hij zit erop! De sopresten die je hierboven ziet drogen vanzelf.

Mijn toilet is 80cm. bij een meter dus ik dacht dat ik het wel zou redden met 4 meter sierlijst maar door wat zaagfoutjes in het begin had ik redelijk wat afval.


zaagafval


Daardoor kwam ik nét een stukje te kort! De volgende dag dus nog vier meter gehaald en het laatste stukje opgehangen.


plafondlijst ophangen


Mooi al hé? De eerste dagen was ik continu naar boven aan het kijken!


sierlijst toilet


Hoe werk je het af?

Mijn muren zijn niet helemaal recht en ik merkte bij nadere inspectie hier en daar een kiertje op. Ook tussen de verschillende stukken sierlijst zijn soms kleine kiertjes ontstaan die wel wat opvulling kunnen gebruiken.


sierlijst afwerken


Om dat op te lossen gebruikte ik normale acrylaatkit die overschilderbaar is.


acrylaat kit


Je spuit een klein randje langs de spleet, haalt er een vinger gedoopt in afwasmiddel langs en klaar! Wég kieren!


plafondlijst afwerken


Na de kit 24u te hebben laten drogen kun je eroverheen schilderen. Ik koos gewoon hele standaard spierwitte plafondverf. De muur ga ik alsnog opnieuw schilderen dus ik heb niet voorzichtig gedaan bij de randjes. 


sierlijst schilderen


Na twee laagjes verf lijkt het of de sierlijst écht bij het plafond hoort en is er niets meer van te zien dat het niet van gips maar van een goedkoop schuim gemaakt is!


Mijn ervaring

In het begin was het eventjes puzzelen hoe ik alles moest zagen en leek het erg ingewikkeld maar ik kreeg het al snel door. Het zagen en ophangen van alle sierlijsten in het toilet duurde ongeveer twee uurtjes. Voor een grotere kamer zal het niet erg anders zijn, tenzij hij erg veel hoekjes heeft.

Wel kreeg ik erg snel kramp in mijn handen van de kitspuit, die je tijdens het lijmen en afkitten toch wel veel gebruikt. Misschien hebben sommige mensen sterkere handen maar ik zou bij een grotere ruimte even op zoek gaan naar een alternatief; misschien scheelt het als je een kitspuit neemt die duurder is dan €10 of is er iets met hydraulische hendel ofzo.

De kosten vielen me erg mee, zeker als je de zaag en verstekbak al hebt. Acht euro per vier meter valt best mee en de montagelijm kostte ongeveer hetzelfde, de onze is na dit klusje nog voor 3/4e vol. Ik denk zeker dat ik meer kamers in huis wil doen; niet allemaal maar bijvoorbeeld de zit en eetkamer. Geeft toch wel wat allure zo'n mooi randje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten