28 februari 2014

Familie Erfstuk In Ere Herstelt

Ik vertelde al eerder over het schilderij dat in mijn familie steeds van generatie op generatie wordt doorgegeven. Nu ik een eigen huisje heb is hij voor mij en daar ben ik ontzettend blij mee! Wel verkeerde het schilderij en de lijst in behoorlijk slechte staat en daar moest iets aan gedaan worden.
Het doek is slap en grauw van de rookaanslag, hangt slecht in de lijst en de lijst zelf is ook beschadigt. Hier en daar missen er stukjes en wat niet te zien is op de foto maar wel erg opviel in het echt is dat er kieren in de hoeken zitten waar verschillende delen van de lijst bij elkaar komen.

Ik heb geen flauw idee of het doek echt iets waard is maar voor mij heeft het zoveel emotionele waarde dat ik het sowieso wilde laten restaureren. Ik was wel bang dat het énorm duur zou zijn en dat ik het misschien in delen zou moeten laten doen. Bijvoorbeeld eerst laten opspannen, dan eens laten schoonmaken, dan weer de lijst...

Op de Laan van Meerdervoort in Den Haag was ik al regelmatig langs een lijstenmaker/restaurateur gefietst en had ik ook al een aantal malen in de etalage staan turen dus ik besloot hier mijn zoektocht te starten. Op de website kwam ik erachter dat Dalemans, zoals het bedrijf heet, gratis bij je thuis langs komt om het werk te bekijken en een offerte te maken. Ze halen het werk ook gratis op en brengen het weer thuis. Ik belde, kreeg een vriendelijke man aan de lijn en maakte een afspraak voor dezelfde week. De offerte was €245,- voor het schoonmaken, opnieuw vernissen, opspannen en in de lijst zetten van het doek en €35,- voor het repareren en opnieuw kleuren van de lijst. Nog steeds veel geld maar het viel me echt ontzettend mee en nu de restaureur er toch was besloot ik het schilderij maar meteen mee te geven!

Van mijn twee (kleine) zusjes heb ik, heel lief, de reparatie van de lijst voor mijn verjaardag cadeau gehad en Dorus bood aan 1/4e van de overige kosten te betalen 'omdat het toch in ons huis komt te hangen.' Zo lief!

Het restaureren heeft een poosje geduurd vanwege drukte bij de lijstenmaker maar dit gaf me mooi wat meer tijd om te sparen én ik kreeg er gratis een stevig ophangsysteem bij. Toen het schilderij een paar weekjes geleden dan eindelijk weer terug was kón ik niet blijer zijn!
De kleuren zijn een stuk helderder en veel minder vergrijst! Op de lijst is van dichtbij nog lichtjes te zien waar hij gerepareerd is maar van een afstandje echt niet meer.
Het schilderij zit weer perfect in de lijst, boven en onder zijn er geen kieren meer. De lijst is ook netjes opnieuw gekleurd én gelakt zodat het mooi glanst.Mijn familie aan vaders kant is echt een paarden familie dus wat dat betreft heeft het ook wel een symbolisch thema. Mijn opa, inmiddels vijfenzeventig, heeft nog steeds twee paarden en had vroeger ook pony's voor zijn kinderen. Ook ik en mijn zusje hebben lang op les gezeten en beiden een eigen pony gehad. Eigenlijk zou ik wel weer les willen nemen maar, in ieder geval in Den Haag, sloeg ik steil achterover van de prijzen.
Tot ik de jackpot win kan ik in ieder geval hiernaar kijken ;) Van een afstandje is het schilderij nog steeds redelijk donker. Het was een bewolkte dag toen ik deze foto's nam maar echt licht zal hij nooit worden.
Ik twijfel of ik hem nog lager moet hangen, omdat het tafeltje eronder niet zo hoog is maar ik wil er eerst nog even aan wennen.
Al met al ben ik er ontzettend blij mee. A load of money well spend!

2 opmerkingen: