14 februari 2014

DIY: Fancy Opbergdoos

Hoe tof mijn ouders ook zijn; wij waren vroeger het soort huishouden waar de CD's in de verkeerde hoesjes zaten, de pennen het nooit deden en het licht in de schuur pas vijf jaar na de renovatie was aangesloten. 

Toevoeging van mijn moeder: "Dat licht duurde wel langer dan vijf jaar! Je vader is electricien maar pas toen ik zijn bedrijf belde om het licht te laten maken deed hij het zelf. Wel ineens dezelfde dag!"
Toevoeging van mijn vader: "Geen van deze personen, plaatsen of situaties zijn gebaseerd op ware feiten maar zijn geheel ontsproten aan de fantasie van de schrijfster."

Misschien komt het door het urenlang zoeken naar batterijen en instructieboekjes dat ik ben doorgeslagen naar de andere kant. Ik heb graag voor alles een vaste plek, zo ook voor onze groeiende stapel gebruiksaanwijzingen en installatie CD's voor allerlei verschillende apparaten.

Vandaar deze doos. Die natuurlijk voor allerlei andere doelen gebruikt kan worden. Daar niet van.

Men neme een oude schoenendoos, inpakpapier naar keuze, duct tape, washi tape ter versiering, een stanleymes, lineaal en allerhande leuks uit de naaidoos maar daar komen we later op terug. Oh, en een plakstift + schaar maar die ben ik vergeten op de foto te zetten. Zo georganiseerd ben ik nu ook weer niet. ;)
Eerst knip je een van de lange zijkanten van het deksel af. Daarna maak je met duct tape het deksel aan de doos vast en verstevig je de hoeken.
Vervolgens is het even een priegelwerkje maar hoe netter je dit doet, hoe mooier het resultaat. Pak de doos zo netjes mogelijk in met het inpakpapier en lijm alles vast aan de doos met een plakstift. Met gewone lijm blijft je papier niet recht.
Ik moest deze stap nog een keer herhalen omdat de print van de schoenendoos doorscheen maar bij wat dikker inpakpapier is dat niet nodig.

Nu het leuke deel, versieren! Kies zelf een kleur en dikte washitape en een patroon wat je leuk vind om de doos wat extra uitstraling te geven.
Ik koos voor een dunne donkergrijze tape en een simpel patroon met schuine lijnen. Hier kun je je creativiteit natuurlijk helemaal de vrije loop laten.
Kies twee mooie knopen uit je naaidoos (of op de markt/bij een fourniturenwinkel) die kunnen dienen als sluiting. Een touwtje, stukje ketting of wol verbinden de twee knopen met elkaar zodat de doos 'dicht' kan.
Ik heb gewoon twee gaten in de doos geprikt om de draad voor de knopen doorheen te halen.

In principe is de opbergdoos nu klaar om te vullen! Ik wilde echter wel wat extra bescherming en had laatst eindelijk Mod Podge gekocht die ik weleens wilde uitproberen. Mod Podge is zowel te gebruiken als lijm als vernis en dus heel handig bij decoupage en papier.
Eerst op een klein probeerstukje...
Bij het opbrengen is Mod Podge wit en rimpelt het papier maar na een tijdje droogt het doorzichtig op.
Dit is al na een paar minuten en het droogde nog strakker. Ik denk dat het nog beter zou werken als er ook Mod Podge onder het papier zit zodat het als lijm wordt gebruikt. In ieder geval durfde ik het wel op mijn nieuwe opbergbox te smeren! Het resultaat was prima de volgende dag en nu is alles net wat beter beschermd tegen vlekjes en beschadigingen.

Stylen vind ik altijd het leukste deel! De opbergdoos staat nu in de inbouwkasten in de zitkamer en de stapel boekjes hebben nu een eigen plekje uit het zicht.
Deze ketting paste er zo goed bij dat ik er bijna mijn juwelendoosje van wilde maken!
Dit is echt een leuke DIY die weinig tijd kost maar wel heel snel een mooi resultaat oplevert. Ik ga er misschien nog wel meer maken ;)

3 opmerkingen:

 1. Wauw, heel gaaf en mooi gedaan!

  Je vroeg naar een linkje van die fotostudio; helaas zag ik dat hij niet meer verkrijgbaar is, maar Cameranu verkoopt ze ook en bij de Xenos kan je er ook een vinden!

  Xx Alex

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankje :) Ik heb er inmiddels een besteld bij Cameranu maar voorlopig is hij niet op voorraad dus nog even wachten :)

   Verwijderen
 2. Wat een super leuk idee! Ik ga dit uitproberen op een doos om brieven in te bewaren. Ben benieuwd hoe het wordt...

  Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen