6 februari 2014

DIY hoofdbord voor je bed

Eind januari showde ik mijn laatste studentenkamer waarin ook mijn zelfgemaakte hoofdbord te zien was. Toen ik deze maakte had ik nog geen blog en hier heb ik dus ook geen goede foto's van maar toen we verhuisden naar ons huidige stulpje heb ik hem nog wat verbeterd. Het leek me een goed idee om hier een kleine tutorial te delen mdat het zó makkelijk en goedkoop is om te maken! Het geeft je bed gelijk een mooie uitstraling en jou een fijn zacht bedeinde om tegenaan te zitten als je bijvoorbeeld nog wat wil lezen!

Even ter herinnering; zo zag hij eruit in mijn oude kamer.
Wat heb je nodig?
 • Een oud eenpersoons schuim matras
 • Een broodmes
 • Een schaar
 • Naald en een sterke draad
 • Een mooi kleed of een mooie lap stof
Als je er ook opbergruimte achter wilt:
 • Elastieken of touw
 • Een plaat hout/kunststof van ongeveer 30cm. hoog
Eerst rits of knip je de matrashoes open en vouw je deze terug tot een flink deel van het eigenlijke matras bloot ligt. Meet hoelang je hoofdbord moet worden en zaag het matras op die lengte met het broodmes.


Hier zaag ik hem nog een beetje bij, meestal haal je er natuurlijk een veel groter stuk af. ;)

Bewaar het stuk wat je eraf hebt gezaagd als je straks wat opbergruimte achter je hoofdbord wilt hebben. Als je de matrashoes nu terugvouwt ziet het er ongeveer zo uit.
Het deel van de matrashoes wat je over hebt moet weggewerkt worden. Hiervoor knip je het af, ongeveer zeven centimeter na waar het matras stopt. Eventueel moet je los nog wat padding wegknippen, dit heb ik gelijk met het matras geknipt.
Als je nu de flappen van de hoes naar binnen vouwt en aan elkaar vast naait is het matras op de juiste lengte om als hoofbord te gebruiken en is de zijkant netjes afgewerkt.
Nu kun je al klaar zijn! Zet het matras rechtop, gooi er een mooie deken of plaid overheen -zoals ik in de eerste foto heb gedaan- en klem hem tussen de muur en het bed.

Als je achter je hoofdbord wat bergruimte wilt, bijvoorbeeld om 's nachts je telefoon neer te leggen kun je nog even doorgaan. Dit is ook handig als er bijvoorbeeld een raam of verwarming uit de muur steekt waardoor het matras niet plat tegen de muur kan staan. Hiervoor pak je het stuk schuim wat je hebt afgezaagd en dat bind je met het touw of elastiek aan de achterkant van je nieuwe 'hoofdbord'.
Om te zorgen dat dit blok schuim in het midden blijft zitten kun je er, wanneer het matras rechtop staat, een plank o.i.d. onder zetten. Ik gebruikte zelf een stuk foambord wat je ook kan gebruiken om maquettes te maken.
Dit klem je dan ook weer tussen de muur en het bed et voila, bijna onzichtbaar heb je een verlaagde richel voor verschillende spulletjes. 
Hier kun je het kleed ook overheen leggen voor een mooiere afwerking en eventueel zelfs een plankje, wat ik ook een tijd hebt gehad. Dit blijft verrassend goed liggen omdat het gele schuim behoorlijk wat wrijving geeft.

Ik heb een hele tijd een plaid over het hoofdbord gehad maar na een aantal maanden kocht ik jute koffiezakken via Marktplaats die ik open knipte, aan elkaar naaide en gebruikte om dit hoofdbord mee te bekleden.


Vanwege het klussen aan de slaapkamer staat het bed nog in de zitkamer maar dit is het resultaat. (Hier is alleen het opbergricheltje weggelaten om ruimte te besparen, sorry! Op de eerste foto staat hij wel, daarom kan het gordijn ook achter het hoofdbord langs!)


Ik had zelfs nog genoeg jute over om twee bijpassende kussen hoezen van te maken!


Afhangend van hoe uitgebreid je hem wil maken is het een project wat in een middagje klaar kan zijn. In onze slaapkamer gaan we een hoogslaper inbouwen dus dan kunnen we hem niet meer gebruiken maar al die tijd heb ik er veel plezier van gehad!

Happy DIY'ing!

6 opmerkingen:

 1. Wat leuk en creatief! Ik heb ook mijn eigen hoofdbord geknutseld met behang en kroonlijsten, maar dat is een stuk minder ingewikkeld dan dit denk ik! Wel heerlijk zacht lijkt me, ik ga 'm onthouden voor de toekomst! Bedankt voor de inspiratie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt! En natuurlijk graag gedaan ;) Ik ga wel even zoeken naar jou hoofdbord nu!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo, ik ben benieuwd hoe je de jute zakken aan elkaar hebt genaaid, heb je dit met de naaimachine gedaan? Of moet het met de hand?
  Bedankt alvast, groeten Marina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het kan waarschijnlijk wel met een naaimachine maar ik ben daar niet zo goed mee. Deze heb ik dus gewoon met de hand gedaan; met extra sterk 'onbreekbaar' garen van de fourniturenwinkel.

   Verwijderen
 4. Hoi Ilse,

  Wat een super leuk idee. Ik heb al veel dingen met jute voorbij zien komen maar deze nog niet. Erg creatief en heel goed bedacht!

  Thanks en veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Heel leuk om te horen! Het jute 'kleed' wat ik hiervoor had gemaakt heb ik inmiddels verkocht omdat het niet meer helemaal bij mijn woonstijl paste maar inmiddels heb ik het matras bekleed met dezelfde stof als de gordijnen, ziet er helemaal custom-made uit!

   Verwijderen