31 augustus 2013

The Kitchen Chronicles - Houtwerk

In de keuken wilde ik graag deze gekke hoge lat aan de linkerkant:


Foto van Hooglanden Makelaardij
Verplaatsen naar de meer acceptabele hoogte van de latten die in de gang op de muur zitten:
We gebruikten een magneetje om erachter te komen waar eventuele spijkers of schroeven zaten. We begonnen flink te schuren in de hoop schroeven tegen te komen om de balk makkelijk te kunnen verwijderen. Ondertussen kwamen we een half opgesabbelde jaw breaker bal aan verschillende verfkleuren tegen.
Helaas zat de spijker heel diep en met de magneet kwamen we erachter dat het er ook nog een heleboel waren. Tijd voor zwaarder geschut; met een hamer tikten we een schroevendraaier tussen het hout en de muur waarna met enig wrikken -en flink wat beschadigingen aan de muur- alles los kwam. Deze lat heeft het helaas niet overleefd maar de meeste delen kwamen mooi los.
Wel met de nodige gaten waar we de spijkers er vanachter door tikten. De lak zat ook gedeeltelijk over de muur gesmeerd en lostrekken liet een mooie rafelrand over. Hieronder is de balk van de muur en zijn we al begonnen zijn nieuwe plek voor te bereiden; waarover later meer.
De hele balk heb ik flink geschuurd voor ik hem weer ging ophangen. Deze MDF vloerplint vond ik bij de Karwei als vervanging voor het stuk wat versplinterde bij het verwijderen. De onderkant loopt schuin naar boven in plaats van recht. Nadat ik hem had opgehangen heb ik dit dicht gesmeerd met grote gatenvuller van Albastine en daarna heb ik het gewoon mee gelakt.
Ik heb alles opgehangen door eerst met een houtboor om de halve meter en aan alle uiteinden een gat te boren. Het begin hiervan heb ik met een grotere houtboor een beetje wijder gemaakt om de schroeven later te kunnen verzinken. Vervolgens heb ik de latten op hun plaats gehouden en door dit gat heen een flinke tik tegen en spijker gegeven om de gaten in de balk te markeren op de muur. Hier heb ik met een steenboor een gat geboord, pluggen erin en nu kon ik de balk zonder problemen vastschroeven aan de muur.
Er waren inmiddels nogal wat gaten op te vullen want ik heb geen oude (spijker) gaten gebruikt omdat bijna alle spijkers scheef zaten. Vooral het kleine stukje bij de deur had het zwaar te verduren gehad.
Alle gaten heb ik eerst opgevuld met MDF vuller op dezelfde manier als ik het hier deed bij het opknappen van de inbouwkasten. Ook in alle kiertjes en overgangen heb ik met mijn vinger een klein laagje gesmeerd. Later heb ik hier nog een dun laagje houtplamuur overheen gedaan met een plamuurmes om alles perfect gelijk te krijgen.
Één laagje grondverf en één laagje lak later is niet meer te zien dat de balk eerst op een andere plek hing. Verder moet je maar even doen alsof je de muur op deze foto niet ziet ;)
Ook het nieuwe balkje past er prima bij. Nu alles dezelfde kleuren heeft valt het niet zo meer op dat hij een iets andere vorm heeft en de onderkant is ook mooi recht geworden dankzij het trucje met de gaten vuller. (De muur heeft hier wel nog een tweede laag nodig.)
Volgende punt op de lijst; het opknappen van de muren. Ging dat maar zo gemakkelijk als het hier, scrollend van foto naar foto, lijkt.

Lees de vorige post over het opknappen van de keuken hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten