11 augustus 2013

Gettin' Down

Oranje, vies, ongelijk en vol vouwen. Deze vloerbedekking doet pijn aan je ogen.
Die moest er dus uit. Zo snel mogelijk. Gelukkig moest de vloerbedekking die nog in mijn oude studentenkamer lag er toch uit en waren sommige stukken daarvan nog best mooi. Een klein plattegrondje is samen zo gemaakt.

Die dan overnemen op de grond blijkt voor ons iets moeilijker. We tapeten het silhouet op de vloer en begonnen te knippen. De hele gang verdeelden we in drie delen zodat we de mooiste stukken vloerbedekking mee konden nemen. Voor ik er woonde zat er een soort pyromaan in mijn kamer en verschillende stukken waren onbruikbaar omdat er ooit een hete pan of een heet strijkijzer op had gestaan. Jammer genoeg ging het niet zo goed, ondanks al het meetwerk werd het middelste stuk iets te kort. Dus nu hebben we vier delen. Of eigenlijk vijf want ik had geen reep meer die lang genoeg was om het gat te vullen :(

Thuis gekomen trok ik eerst de oranje vloerbedekking aan de kant.
Het was al snel duidelijk waarom er allemaal deuken door de vloerbedekking te voelen waren. De ondervloer lag gewoon niet overal. Dat terwijl de oude bewoners bijna een heel pak over hebben gehad want die stond nog in de schuur. 
Wel goedkoop op te lossen met de achtergelaten platen. Met een afbreekmesje zijn ze makkelijk op maat te maken en lag er in no-time een mooi glad vloertje.
Ik schoof de vloerbedekking eerst grofweg op zijn plaats. Voor de zekerheid hadden we bij het afsnijden aan alle randen 5cm. speling gehouden. Hij past er dus nog niet helemaal in.
Dan het priegelwerk. Ik probeerde de vloerbedekking zo goed mogelijk in de hoek te duwen, goed te kijken in welke 'rij' steken hij boog en daarlangs te knippen.
Je wilt regelmatig checken of je nog goed zit, lange muren zijn nooit helemáál recht en wanneer je gewoon lekker doorknipt kun je spleten krijgen tussen de muur en je vloerbedekking. Iets wat in het begin een paar keer gebeurde.

Bij een hoekje stopte ik met afknippen, gaf ik een knipje naar de muur toe en vouwde de vloerbedekking opnieuw om te kijken wat de nieuwe lengte moest zijn.
Overigens is het vereist hierbij in een soort kikker houding te zitten en grote witte sportsokken te dragen.
Bij ons lagen er al spijkerlatjes langs de randen. Hier kun je de vloerbedekking in duwen als hij op maat is zodat alles op zijn plek blijft liggen.
Het eerste deel was ongeveer drie kwartier werk. Dan heb je ook wat!
De zichtbare randen tussen verschillende stukken heb ik wat minder duidelijk gemaakt door ze te kleuren met een donkergrijze copic marker (N7).
Hier is de eerste helft gedaan. Staand is de overgang een stuk minder zichtbaar nu.
Update: Deze vloerbedekking ligt niet perfect maar het kan er een poosje mee door. Wanneer de rest van het huis grotendeels 'af' is en er niet meer regelmatig bouwafval en grote hoeveelheden stof door de gang heen gaan willen we graag een mooie nieuwe vloerbedekking die gewoon uit één stuk bestaat.

Binnenkort de after foto's! Stay tuned :)

Overigens gebruiken 'echte' vloerbedekkingleggers een mesje wat ze door de hoeken halen maar ik was bang dat ik dat niet precies genoeg zou kunnen. Een hele dag knippen met een keukenschaar vereist echter wel wat beschermende pleisters en uiteindelijk trok ik ook twee paar doktershandschoentjes aan.

1 opmerking: