9 oktober 2015

Den Haag | Japanse tuin weer open!

Middenin landgoed Clingendael ligt een prachtige Japanse tuin, die behoorlijk kwetsbaar is en daardoor maar een paar weken per jaar open is. In het voorjaar en in de herfst. Morgen opent de tuin weer voor twee weken zijn deuren voor het publiek! (Van 10 t/m 25 Oktober.)

Deze foto's maakte ik afgelopen lente in de Japanse tuin maar ook in de herfst is de tuin schitterend. Ik kan je alleen maar aanraden om te gaan! Kun je mooi zien wat er allemaal veranderd is met de wisseling van de seizoenen.
Landgoed Clingendael (clinge; duinvallei) ligt aan de noordkant van Den Haag, tussen Scheveningen, Voorburg en Wassenaar. In 1818 kwam het landgoed in het bezit van de familie Van Brienen. Marguerite M. Baronesse Van Brienen (1871-1939) maakte velen reizen, onder andere naar Japan, een land dat na bijna twee eeuwen van isolement in 1860 langzaam haar grenzen openstelde.

Vanuit Japan nam ze tuinornamenten mee, zoals lantaarns, watervaten en de rode bruggetjes die nu zo bepalend zijn voor de sfeer in de prachtige Japanse tuin die zij, eenmaal thuis, liet aanleggen op Landgoed Clingendael.
Deze tuin is de enige Japanse tuin in Nederland van rond 1910 en is dan ook, vanwege de belangrijke historische waarde, sinds 2001 een rijksmonument. Hij wordt beheerd door de gemeente Den Haag.
Als je graag mooie foto's wilt maken in de tuin (wat echt heel goed kan!) raad ik je aan om door de week en vrij vroeg te gaan aangezien het soms erg druk is. De tuin is ook toegankelijk voor rolstoelen maar niet voor elektrische hulpmiddelen.


4 opmerkingen:

  1. Oh wat is het daar mooi! Ik bezoek heel graag botanische tuinen, maar in een japanse tuin ben ik nog nooit geweest! Snel werk van maken :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Tijdens mijn stageperiode op Clingendael heb ik veel op het landgoed gewandeld, helaas was de tuin toen dicht. Misschien dat ik het deze week nog probeer, hij is erg mooi.

    BeantwoordenVerwijderen