21 juli 2014

Waarom Samenwonen Zo Leuk Is

Zoveel manieren waarop het fout kan gaan. Zoveel waarschuwingen. Zoveel lijstjes vol do's en don'ts... Weet je wat? Samenwonen is behalve compromissen sluiten en andermans haren in het doucheputje ook gewoon heel erg leuk. En wel hierom.
Samen in slaap vallen
En samen wakker worden. Iets wat mij nooit verveeld en wat gewoon keer op keer weer voor kleine geluksmomentjes zorgt. Na een lange dag, een leuke dag, een verdrietige dag, 's avonds in bed met de armen van mijn lief om me heen is alles weer goed.

Diertjes in huis
Niet iedereen houd van huisdieren maar ik voel me maar eenzaam zonder een levend wezen op vier poten in de buurt. Als we het dan toch over geluksmomentjes hebben... Binkie die me in de ochtend begroet zo gauw ik de slaapkamerdeur open doe en die in de avond dicht tegen me aan komt liggen is er zeker ook een. Huisdieren hebben is nu eenmaal makkelijker als je met zn' tweeën bent. Dat iemand anders hem eten kan geven als jij laat thuis bent en dat jij voor de kat kan zorgen als je lief een weekendje weg is. Soms beseffen we ineens dat we een heel huis hebben maar dat alle bewoners zich vrijwillig op slechts één vierkante meter bevinden.
Taken verdelen
Weet je waar ik nu echt een hekel aan heb? Dat hele huishouden valt me best wel mee maar het vuilnis buiten zetten, daar heb ik nu echt nóóit zin in. Dus dat doet Dorus. En ik kan beter ramen lappen, dus dat doe ik, net als het meeste opruimwerk. Prima deal als je het mij vraagt.

Tanden poetsen
Dit klinkt misschien een beetje stom maar iedereen zijn ding. Altijd als we toevallig tegelijk tanden poetsen gaat Dorus achter mij staan en slaat hij een arm om me heen. Ik vind dat altijd zó gezellig. Gebeurt een stuk vaker nu we dezelfde badkamer delen!

Elkaar écht leren kennen
Dit is een beetje dat cliché hé, waar mensen het over hebben. Dat je er ineens achter komt dat je wederhelft altijd zijn sokken laat slingeren en nooit het dopje op de tandpasta draait en dat je je dan aan elkaar gaat irriteren en je relatie ineens niet zo leuk blijkt te zijn als je eerst dacht. Ik zie het helemaal anders. Ik vind het juist mooi om te merken dat er dingen zijn aan je vriend of vriendin die misschien niet perfect zijn, of die je vervelend vind, maar dat je desondanks gewoon nog ontzettend veel van diegene houd. Je gaat van die verliefde dartel fase naar waar het echt om draait in een relatie: elkaar kunnen zien zoals je echt bent, en diegene dan te kunnen accepteren zoals hij is. Dat je glimlachend de dop weer op de tandpasta draait.
Samen klussen
Alles gaat zóveel sneller! Wat ik goed kan neem ik hem uit handen en omdat hij goed kan timmeren laat ik hem daar lekker zijn gang in gaan. Heerlijk om thuis te komen en te zien dat er ineens vanzelf weer voortgang is gemaakt. Tegelijk behang krabben met een muziekje op is ook veel gezelliger dan alleen en samen het resultaat van het harde werken bewonderen doet wonderen voor de teamspirit.

Niet alleen
In mijn studentenhuis heb ik weleens een hele dag ziek op bed liggen wachten tot er een huisgenootje thuiskwam die misschien een kopje thee voor me wilde maken. Het is heerlijk om iemand te hebben die voor je zorgt als je ziek bent. Ik kom uit een groot gezin en ik vind het fijn om niet alleen te zijn. Dan hoeven we niet eens iets samen te doen, vind het al fijn als Dorus in de andere kamer een filmpje kijkt en ik hem af en toe hoor lachen terwijl ik mijn boek aan het lezen ben. Ik vind het heerlijk om met iemand een heel huis te delen.

Meer spullen
De hoeveelheid gereedschap waar ik gebruik van kan maken is sinds we samenwonen ongeveer verdubbeld en Dorus heeft nu de beschikking over een uitgebreide naaidoos, een naaimachine en een fatsoenlijk bed. En je kan verjaardagscadeautjes geven waar je zelf ook iets aan hebt. 'Nuff said.
Huisje, boompje, beestje
De wijde wereld zien, avontuur beleven, 'jong' zijn, feesten, zuipen, van je vrijheid genieten... Het interesseert me maar weinig. Weet je waar ik blij van wordt? Van een knus eigen plekje, van huisje boompje beestje, huismus zijn, burgerlijk worden en een bordje met onze namen bij de voordeur. (Die we nog niet hebben trouwens.)

Alle kosten door twee
Dit is echt een HELE mooie. Samenwonen alleen om financiële redenen lijkt me niet heel slim maar een mooie bijkomstigheid is het zeker. Dorus en ik wonen nu allebei goedkóper dan toen we op kamers woonden. De boodschappen gaan door twee. Aankopen voor het huis. Dingen die je allebei graag wil zijn ineens veel sneller binnen handbereik als je de kosten samen kan dragen. Had ik hier alleen gewoond dan was het huis vast nog maar voor de helft ingericht.

Ik ben benieuwd, wat vind jij nu zo fijn aan het samenwonen met je betere helft? Dingen die ik gemist heb of die alleen voor jullie tweeën gelden? Kom maar op met die romantische verhalen!

3 opmerkingen:

  1. Heel leuk geschreven met een flinke dosis humor en herkenbaarheid :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel herkenbaar allemaal. En het bordje bij de voordeur... Die hebben we ook al :)

    BeantwoordenVerwijderen