6 maart 2014

Fotografie: The Blog Gear (+Free Printable!)

Camera
Toen ik in juni begon met bloggen had ik alleen de camera van mijn mobiele telefoon, een Nokia Lumia 800. Op zich maakt hij hele redelijke foto's; deze heb ik bijvoorbeeld gemaakt tijdens een zeiltocht op het meer 'Langweer de Wielen' in Friesland.


Binnenshuis ging het ook wel goed maar ik merkte dat de kwaliteit echt achteruit holde als er wat minder licht was. Dan kreeg ik echt enorm korrelige foto's.
Op een gegeven moment besteedde ik zoveel tijd aan het oplappen van slechte foto's dat ik besloot dat er maar een nieuwe camera moest komen. Niet alleen voor de blog maar ook voor bijzondere momenten is het fijn een goede camera te hebben. De creatieve kant van fotografie heeft mij altijd geïnteresseerd; ik had alleen nog nooit een echt goede camera en me ook nog nooit erg verdiept in de technische kanten.


Foto's die ik maakte met mijn telefoon of point & shoot camera's.


Mijn keus voor een camera was snel gemaakt. Eerlijk gezegd had ik niet bijzonder veel zin om me helemaal te verdiepen in welke soorten camera's er zijn, welke functies ze hebben en wat dan exact de prijsverschillen zijn enzovoorts enzovoorts. Genoeg mensen hebben dat al voor mij gedaan dus waarom niet daar mijn voordeel mee doen? Al jaren terug las ik een post op Young House Love over de nieuwe camera die zij hadden gekocht en sindsdien had ik de Nikon D3000 op het oog. Zij waren er tevreden mee, de foto's op hun blog zagen er in mijn ogen goed uit en de 'Guide' functie die een beginneling de juiste instellingen helpt kiezen sprak mij heel erg aan.

Bovendien vind ik Nikon een betrouwbaar merk. Van veel mensen heb ik er ook goede verhalen over gehoord. Al had ik zelf nooit een spiegelreflex, ik heb ze wel regelmatig uitgeprobeerd bij vrienden en familie. Nikon's vond ik altijd erg fijn in de hand liggen en duidelijk, intuïtief werken. What can I say?


Klik op de afbeelding voor gratis downloaden & printen! (A4)


Inmiddels is de D3000 een wat ouder model en dus veel betaalbaarder. Na een tijdje speuren op Marktplaats vond ik een veelbelovende advertentie.
Eind oktober heb ik dan mijn nieuwe camera opgehaald bij een hele vriendelijke meneer die zelf fanatiek fotografeert. Zelf had hij alleen maar Canon lenzen en camera's dus toen hij deze erfde kon hij er niet zoveel mee. De camera zat nog in de doos, met een aankoopbewijs met garantie erbij en zag er piekfijn uit, geen enkele beschadiging te vinden. Voor €175,- nam ik hem mee en ik ben er nog steeds ontzettend blij mee.
Ik kreeg er ook een schoudertas bij waar de camera, snoertjes en stekkertjes en later eventueel zelfs een extra lens in passen.
Ik wilde niet gelijk over mijn nieuwe camera schrijven maar eerst eens kijken of mijn foto's ook echt beter werden. Inmiddels kan ik zeggen dat ik er een aantal heb gemaakt waar ik erg blij mee ben!
Sinds ik een goede camera heb om dingen op uit te proberen lees ik veel over fotografie en ik vind het ontzettend leuk om meer te leren. Hopelijk blijven de foto's vooruit gaan!


Statief
Wanneer je bij weinig licht fotografeert (en geen enorm korrelige foto's wilt krijgen) heb je een langere sluitertijd nodig en wordt het uiteindelijk onmogelijk om uit de hand te schieten. Zeker nu in de winter waren er zo weinig geschikte momenten om bij daglicht te fotograferen dat ik voor een statief ben gaan sparen.
Toen ik dat thuis vertelde bleek dat mijn ouders er nog een op zolder hadden liggen. Mijn vader had er ooit een voor zijn verjaardag gehad maar eigenlijk nooit gebruikt en dus heb ik hem nu in bruikleen!
Nog bij mijn ouders thuis heb ik hem meteen uitgeprobeerd. Deze foto's zijn gemaakt met het statief en de de zelfontspanner. De linker is gemaakt met alleen een klein lampje aan en de rechter in het donker met alleen het licht van de maan en sterren. De sluitertijd was hier wel een seconde of tien! Natuurlijk niet echt bruikbaar dat laatste maar wel leuk om eens te proberen ;)
Hij is heel gemakkelijk uit te klappen en kan zelfs hoger dan ik lang ben. Er zit ook een handvat aan zodat ik hem makkelijk mee kan nemen.


Wat ik heel fijn vind is het 'Quick Release' systeem. Het plaatje waar je de camera op schroeft kan met één hand van het statief geklikt worden waardoor je de camera tussendoor ook los kan gebruiken. Vervolgens is alles er ook snel weer op geklikt en dat hoeft niet eens in dezelfde positie te zijn. Inmiddels laat ik dit plaatje standaard onderop mijn camera zitten, zo hoef ik helemaal niet meer te schroeven.


Ik heb het statief al verschillende keren gebruikt en vind hem vooral bij het gebruik van de macro functie en bij weinig licht echt een lifesaver!


Fotostudio
Zoals vaak leid ook nu de ene aankoop naar de andere. Om nóg beter foto's te kunnen maken wanneer er een gebrek is aan goed licht (ik bespeur een thema!) heb ik nu ook een mini fotostudio besteld bij cameranu.nl. Voor kleine DIY projecten en spulletjes ideaal. Ik heb een verzameling beeldjes die ik binnenkort wil gaan fotograferen 'ter herinnering' zodat ik ze daarna naar de kringloop kan doen en ook daarvoor kan ik een fotostudio goed gebruiken. Natuurlijk ook voor mijn opleiding; wat kleinere modellen kan ik hiermee mooi documenteren voor in mijn portfolio.
Er zitten twee lampen en vier verschillende achtergronden bij. Het lijkt mij ook prima te doen om er zelf een lap stof o.i.d. in te hangen bij wijze van achtergrond voor nog meer variatie. Kan ik ook wel gebruiken, de keuken of salontafel op iedere foto wordt een beetje saai.

Ik ben erg benieuwd hoe de foto's gaan worden met de ministudio en kan haast niet wachten tot hij binnen is. Ik ga de resultaten zéker delen en waarschijnlijk een korte review schrijven! You know I'll keep ya posted ;)

2 opmerkingen:

  1. Bij foto's met een hele lange sluitertijd vanaf statief zie je af en toe toch een kleine bewegingsonscherpte. Dat komt doordat je camera iets trilt bij het neerklappen en opklappen van je spiegel. Waarschijnlijk zit er ook een optie op waarmee je vooraf de spiegel al neer kunt klappen.

    Vergeet daarnaast niet je iso naar beneden bij te schroeven. Op de semi automatische stand hebben camera's toch al snel de neiging om voor een iso 400 te gaan, terwijl je deze prima op 100 kunt laten. Je verlengt immers gewoon de sluitertijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "De Nikon D3000 beschikt ook niet over een ‘spiegel-omhoog-knop' die je zou kunnen gebruiken om camera-trillingen te voorkomen bij opnamen vanaf een statief." :(

    BeantwoordenVerwijderen