17 maart 2014

Plantjes In Huis

Begin februari haalde ik twee potten vol mini-narcissen in huis waarvan ik de foto's deelde hier op mijn blog. Ik haal graag de natuur in huis maar vind het altijd zo jammer dat bloemen vaak snel dood gaan. Het liefst heb ik daarom planten! Inmiddels heb ik een redelijke verzameling plantjes die ik al lang in leven houd ondanks mijn niet zo groene duim. Ik noemde in mijn vorige post al dat ik ze wellicht zou delen en de afgelopen week was het zulk mooi weer dat ik mijn camera erbij gepakt heb om ze op de foto te zetten. 

Als iemand de officiële namen van deze planten weet dan hoor ik het graag, mocht ik er dan ooit nog een paar bij willen dan weet ik waar ik naar moet zoeken of vragen ;)


Aloë Vera
In de vensterbank van onze zitkamer kan het behoorlijk warm worden. De lavendel planten die we hier eerst hadden staan hielden het dan ook niet erg lang uit! Aloë Vera kan prima tegen de hitte en heeft maar weinig verzorging nodig. Die van ons staan er al een paar maanden, als we ze écht weken geen water geven gaan de bladeren zich wat oprollen maar nadat ze weer wat hebben gehad herstellen ze zich weer helemaal. Ik vind de structuur van de potten nog steeds erg mooi, ze komen van Groenrijk.

Pachira Aquatica (Watercacao)
Een van mijn favorieten en behoorlijk sterk; voor deze plant is het beter om te weinig dan om teveel water te krijgen dus een keertje vergeten is geen probleem. Ik heb eerder jarenlang een kleinere versie van de IKEA gehad, hij deed nooit veel bijzonders, totdat ik hem in de zon zetten! Sindsdien zag ik elke paar weken wel een nieuw sprietje met vijf vingers verschijnen en in anderhalf jaar tijd werd hij ruim twee keer zo groot. (Hier zie je hem klein, zesde afbeelding) Helaas is hij overleden toen ik Binkie kreeg die alle bladeren eraf trok maar voor het nieuwe huis kochten we deze, waar hij niet bij kan. Hij doet het al maanden heel goed, als hij maar op een zonnige plek kan staan!


Orchidee
Ik heb erg graag orchideeën in huis! Wel een plant met bloemen maar vaak blijven ze wel lange tijd mooi. Als ze uitgebloeid zijn knip ik de steel met bloemen af boven het laatste oogje. Het is inmiddels een paar keer gelukt om hem opnieuw te laten bloeien door hem eerst een paar dagen in het donker te zetten en dan in de volle zon. Met een beetje pokon. Heel leuk om een steel te zien groeien waar knoppen aankomen die vervolgens open gaan! Maar ook als er geen bloemen zijn vind ik het blad mooi genoeg om het plantje gewoon te laten staan.
Acorus Gramineus (Kalmoes)
Deze komt uit Dorus' studentenkamer vandaan en is ook niet dood te krijgen. Soms worden de punten van de bladeren bruin; dan knippen we hem helemaal kort en binnen een paar weken is hij dan weer uitgelopen. Hij vormt ook vaak uitlopers zoals dat lichtere stengeltje rechtsonder dus hij is heel makkelijk te stekken als je er meer wilt of een nieuwe. Soms komt er ook een stengel met kleine witte bloemetjes maar die knip ik er het liefst af omdat ze al hun blaadjes al snel op de grond laten vallen.


Succa!
Geen idee wat voor succulent het precies is maar hij is wel mooi. We hebben hem ergens in oktober gehad, gooien er zo nu en dan wat water in en hij blijft mooi. In het begin is hij zelfs behoorlijk snel gegroeid, het hele stuk wat eruit hangt was er eerst nog niet. Als je hem ergens ziet staan zou ik hem zeker meenemen!
Rhipsalis
Dit plantje staat toch al ruim drie jaar ergens in elke kamer die ik bewoond heb. De sprietjes kunnen best lang worden dus die knip ik af en toe af. Volgens mij is hij overal wel blij. Als hij in de schaduw staat worden de sprietjes donkerder en in de zon worden ze lichtgroen.


Sansevieria Bacularis
Ook deze schattige plantjes (die overigens ook heel groot te koop zijn) gaan al een flinke poos mee. Op mijn laatste studentenkamer stonden ze op mijn bureau in een redelijk donker hoekje en dat ging prima; hier krijgen ze meer licht en dat gaat ook goed. Het liefst geef ik ze nauwelijks water want dan gaan ze uitlopers vormen en ik vind het potje wel vol genoeg. Eigenlijk zouden dit net zo goed nep planten kunnen zijn, zo weinig werk heb je eraan.


Kattengras
En een beetje voor spek en bonen maar goed, we hebben het. Kattengras. Geen idee hoe hij het in een kattenvrije omgeving doet maar bij ons wordt hij nogal eens vervangen. Binkie neemt graag een sprietje in zijn bek om aan te trekken in plaats van om af te bijten, daar krijgen we ook van die decoratieve krulletjes van. 


Wat wel dood ging
Onze Ficus Benjamina Bont verloor binnen drie weken bijna al zijn blad.
Hoewel je zou denken dat ze wel tegen wat droogte kunnen gaan mijn palmen altijd in no-time dood.


Wat ik graag zou willen
Een schitterende vioolbladplant zoals in de woonkamer van Nicole van Making It Lovely.
Bananenplanten vind ik ook erg mooi.
Als de slaapkamer straks af is denk ik dat een verzameling cactussen in de vensterbank wel mooi kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten