12 maart 2014

Tales From A Tiny Bedroom III

Ha! Een nieuwe post over ons grote slaapkamer project! Als je dacht dat wij weer lekker op onze luie achterkant waren gaan zitten heb ik nu 42 foto's voor je die het tegendeel laten zien!

De laatste maand zijn we vooral bezig geweest met voorbereiden op het schilderwerk en dat is nu eenmaal een klus die wel veel tijd kost maar niet echt snel resultaat laat zien dus heb ik een paar weken vooruitgang opgespaard om het interessant te houden.

De laatste keer waren we halverwege met het schuren van het houtwerk en had ik net ontzettend veel gaatjes en beschadigingen in de muren gevuld. Sindsdien heeft Dorus de rest van het houtwerk ook geschuurd en ik veroorzaakte enorme stofwolken bij het weer glad maken van de wanden en het plafond. Daarna heb ik nog meer gaatjes gevuld die ik blijkbaar gemist had en nog een keer geschuurd. 

Dit was meteen een mooi moment om het plafond weer netjes wit te schilderen, de hele kamer was toch leeg en wat spetters zouden geen ramp zijn. Ik heb ook gelijk de lelijke metalen verwarmingsbuizen meegenomen, iets wat ik al vaker deed met muurverf. Blijft prima zitten en ze vallen zóveel minder op!

Het plafond schilderen vond ik wel behoorlijk zwaar om te doen maar gelukkig dekte de verf al in één laag, terwijl er toch redelijk wat kleurverschil was op de plekken waar ik scheuren had gerepareerd. Het verbaasde me hoeveel verschil een wit plafond kan maken, de hele kamer voelde gelijk weer een stukje meer 'af'. Ik kan niet wachten tot meer van deze schilderprojecten, je ziet gelijk zóveel resultaat!
Eerst leek het of de één laag niet zou dekken, ik was zelfs al een nieuwe emmer latex gaan halen maar uiteindelijk is alles strak wit opgedroogd. We gebruikten gewoon standaard witte latex van GAMMA huismerk.
Next up; de inbouwkast. Tot nu toe hebben we hem gebruikt als kluskast en vol met gereedschap gepropt maar uiteindelijk moet dit de kledingkast van Dorus worden.
Alle klusspullen moeten dan hierin komen; de inbouwkast in de extra slaapkamer -a.k.a. het rommelhok- waar tot dan toe mijn kleren in zaten.
Al mijn kleren belanden dus op het bureau in de extra slaapkamer en al het gereedschap eronder zodat we ruimte hadden om te werken aan de kasten.
De binnenkant van mijn voormalige kledingkast bestond uit een in elkaar geschroefd laddertje waar vloerplanken op gespijkerd waren. Deze heb ik eruit gehaald omdat ik het hout van de ladder goed kon gebruiken om de inbouwkast in de slaapkamer in orde te maken.
In de slaapkamer was de kast gevuld met planken van muur tot muur maar omdat hij nu als kledingkast dienst gaat doen vonden we het handig om ook een hang gedeelte te maken. De planken waren met kunststof gelamineerd en wilden we ook vervangen.
Hier zie je dat de oude planken waren opgehangen met een paar schroeven en een latje dus wat extra hout om te gebruiken als plankdragers was zeker welkom.
Nadat we allebei de kasten leeg hadden geruimd en alles eruit hadden gesloopt was het ineens heel erg duidelijk dat op de achter,- en zij,- wand behang zat waar later overheen was geschilderd.

Behang wat echt een B**** was om te verwijderen en wat alleen stukje voor stukje weg te steken was met een plamuurmes. Er kwam ook meteen weer een dikke laag stucwerk mee naar beneden maar na drie middagen steken, vullen, schuren, vullen, schuren was alles weer goed in de wereld.
We hebben flink zitten brainstormen over wat de meest logische indeling van de kast zou zijn. Er moesten sowieso wel plankjes komen maar ook zoveel mogelijk hangruimte. We zijn zelfs met de meetlat naar zijn kledingkast gelopen! Het viel op dat de meeste stapeltjes kleren helemaal niet zo breed zijn en dus besloten we aan de linkerkant een rij smalle planken op te hangen voor stapels T-shirts en een sokkenmand en dergelijke. Dikke truien en broeken kunnen dan op de lange plank helemaal bovenop.

Om het wat ruimtelijk te houden leek het ons heel mooi om de plankjes zwevend op te hangen. We besloten ze aan de linker en achterkant op een latje te laten rusten en voor de rechterkant haalden we een smalle bracket. (€4,99 p.s. bij de Gamma) Eén kleine plaat MDF was genoeg om alle plankjes uit te halen; ik geloof dat hij 13mm dik was en rond de zeven euro kostte. Om de plankjes wat dikker te laten lijken kocht ik voor €5,19 p.s. ook nog twee MDF opdeklijsten van 270cm lang.
Dorus werkt sinds oktober parttime bij BP en mocht in december gelijk een kerstcadeau uitkiezen! Hij koos voor een FERM 185mm cirkelzaag die echt precies toen we hem nodig hadden werd bezorgd. Helemaal gratis, zo fijn!
Ik heb me nog niet in de werking verdiept maar Dorus heeft hem gelijk gebruikt om alle plankdragers en plankjes zelf op maat te maken en hij is er ontzettend blij mee. Hier is hij een geleidingslat voor de cirkelzaag vast aan het zetten zodat de zaagsnede straks perfect recht wordt.
Ik heb geen foto's van het zagen zelf, stof en camera's zijn vaak een slechte combinatie! Nadat alles op maat was gemaakt konden we het in de kast gaan ophangen. Tip van Jip Dorus: boor bij een zwakke muur door een stukje duct tape heen, zo voorkom je dat het stucwerk rondom het gat gaat afbrokkelen.
Daar hangen ze dan! Met de MDF deklijst in verstek gezaagd en op de zijkant gespijkerd!
Hier het steunlatje aan de onderkant van een plankje met verzonken schroef zodat die later weggewerkt kan worden. Een foto naar onder zie je de bracket die nodig was voor genoeg ondersteuning. Hopelijk valt hij straks, in de zelfde kleur geschilderd als de muur en verstopt achter kleding, niet meer op.


Randjes en spijkergaatjes worden later opgevuld met houtvuller en geschuurd zodat alles uit een stuk lijkt te bestaan als er een laagje verf overheen zit.


Nu de kledingroede's nog! Waarschijnlijk heeft er al eerder een roede in de kast gezeten want er waren al oude uitsparingen aanwezig.
Bij de Gamma hadden we een stuk rondhout gehaald (270cm lang, 23mm doorsnee, €8,-) om als roede te gebruiken maar daar hadden we wel grotere uitsparingen voor nodig. Omdat deze planken vast op hun plek zaten en dus moeilijker te bewerken waren bedachten we wat anders.
In de twee inbouwkasten van de eetkamer hadden ook ooit roedes gezeten -wat wilden die mensen toch allemaal zo graag ophangen?!- die waren opgehangen met losse stukjes hout. Met een hamer en een schroevendraaier had ik die er zo af en konden we ze gaan hergebruiken.


Dorus schroefde elk stukje apart op een stuk resthout voor meer grip. Ook klemde hij een ander stuk resthout in de uitsparing zodat hij de punt van zijn boor ergens op kon laten rusten. Voeten aan weerszijde en boren maar! Het afgebroken stukje hieronder hebben we later weer op zijn plaats gelijmd.


Daarna klemde hij ze in de verstekbak om het langwerpige deel bij te zagen.
Zo! Past helemaal!
En in de kast! Uiteraard zijn de schroeven weer verzonken zodat ze later netjes weggewerkt kunnen worden.
De bovenste roede hebben we op de maximale hoogte gehangen, daarboven komt namelijk nog een plank. Daarna hebben we in zijn kast gemeten wat de afstand tussen de bovenkant van een roede en de onderkant van zijn langste overhemd is en op die hoogte hebben we de tweede roede opgehangen. Hij hangt redelijk laag maar vooral de bovenste moet functioneel blijven; wellicht kunnen er nog wat broeken aan en anders een hangend kastje voor schoenen.


Al het bouwwerk is nu klaar! Dorus is na het schroeven van de laatste schroef gelijk aan de slag gegaan met het opruimen en schoonmaken van de kamer, wat nog een hele klus was met al het zaagsel wat er lag. Toen alles stofvrij was heeft hij alle randen waar het hout een muur of plafond raakt afgekit met overschilderbare kit zodat we straks echt een naadloos resultaat krijgen.


Ik ben ondertussen alweer halverwege met het vullen van gaatjes en dan moet al het houtwerk weer een schuurbeurtje krijgen. Dus hoewel de spectaculaire resultaten nog even uitblijven zit er vooruitgang in. Can't wait, can't wait, can't wait! ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten