14 maart 2014

Een Kleurenpalet KiezenStel je voor, je hebt net de sleutels van je nieuwe huis gehad en je loopt voor het eerst door alle lege kamers. Wat is de eerste klus die je wilt gaan aanpakken? De kans is groot dat je gebruik wilt maken van alle vrije ruimte door eerst eens alle muren een fris laagje verf te geven. Precies wat ik ook deed toen ik twee jaar geleden in mijn mini-huisje kwam wonen maar helaas was ik al na een paar weken niet meer zo blij met de kleuren die ik had gekozen. Het is fijn om niet met de vlekken en schilderij omtrekken van andere mensen op je muren te hoeven leven maar inmiddels ben ik toch van deze tactiek teruggekomen.
Ik denk dat je een betere keuze kan maken voor een kleurenschema als je eerst je spullen op hun plek zet, je kunst en dergelijke aan de muren hangt en dan bekijkt hoe het licht valt. Zeker wanneer je naar een groter huis verhuisd en veel nieuwe spullen aan gaat schaffen is dit the way to go. Maar ook als je al je oude meubels meeneemt die er in je vorige huis fantastisch uitzagen met een bepaalde muurkleur betekend dat niet dat die kleur ook werkt in je nieuwe huis waar het licht anders is en de kamers een andere grootte hebben.

Bij dit huis hebben we de tijd genomen om na te denken over een kleurenpalet wat goed past bij de inrichting en die elke ruimte tot zijn recht laat komen. Tot nu toe zijn alleen de gang en de keuken geschilderd en dat is maar goed ook want over de rest van het huis veranderde ik de eerste maanden continu van gedachten.
Inmiddels ontstaat er een steeds beter beeld van waar we heen willen. Een goed hulpmiddel hierbij vond ik de site design-seeds.com, gecreëerd door een industrieel ontwerper met een liefde voor kleur. Onder de kop 'palette search' zijn oneindig veel combinaties te vinden van kleuren die aan de hand van een foto bij elkaar gezocht zijn. Als je nog geen idee hebt kom je zéker een verrassende combinatie tegen door gewoon te scrollen. Heb je een wat beter beeld dan kun je zoeken op kleur of op thema's als 'Vintage' of 'The Sea'.
In de schema's hierboven wordt niet één hoofdkleur gebruikt met maar één accentkleur maar worden een aantal tinten die in elkaars verlengde liggen gecombineerd met een of twee bijpassende kleuren die meer opvallen.

Om een kleurenpalet toe te passen hoef je niet elke muur in huis een andere kleur te geven. Je kunt een kleur ook op een andere manier terug laten komen. Stel je schildert alle muren in een ruimte in een felle kleur, dan kun je een wat rustigere tint gebruiken op de kozijnen. Of je laat een kleur subtiel terugkomen in het patroon van de gordijnen. Je verft je meubels, schildert alleen de achterkant van je boekenkast of laat een kleur terugkomen in kussens, lampenkappen, planten, vaasjes, schilderijen enzovoorts. Zelfs wanneer je voor een strak witte, Scandinavische look gaat is het mogelijk om meerdere kleuren te gebruiken zonder aan die visie af te doen.

Voor ons is het inmiddels duidelijk. Uit de woonspullen die we hebben verzameld sinds we in het nieuwe huis wonen komt vanzelf al een kleurenpalet naar voren. Sinds de aankoop van mijn West Germany-vaas is er steeds meer okergeel bij gekomen, wat we combineren met rood, grijs en wit. Het houtwerk is overal een wat warmere tint wit.

Alle kamers hoeven niet exact hetzelfde te zijn maar we willen wel een samenhangend geheel houden. Daarom gaan we de kleuren op verschillende manieren combineren. Een lichte en rustige combinatie met meer wit in werkruimtes, meer vrolijkheid en dus wat fellere kleuren in leefruimtes en in rustruimtes zullen de donkerder kleuren de overhand krijgen.

Om de daad bij het woord te voegen beginnen we over een paar dagen aan het donkergrijs schilderen van ons kleine slaapkamertje. Hopelijk wordt het dan een knus, gezellig plekje waar het 's nachts heerlijk donker is.

Meestal worden kleine kamers in een lichte kleur geschilderd omdat ze dan groter lijken maar wij vonden het belangrijker dat we er fijn kunnen slapen; overdag zullen we er ook niet veel tijd doorbrengen. Ook belangrijk bij het toepassen van een kleurenschema. Soms moet je alle ongeschreven regels lekker aan je laars lappen en gewoon doen waar jíj je goed bij voelt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten