20 januari 2014

Tales from a tiny bedroom

Oke, dit is een beetje beschamend dus laat ik er maar meteen mee beginnen. In október kochten Dorus en ik een nieuwe bank en aan het eind van de post hierover liet ik weten dat we aan de slaapkamer bezig waren en dat daarom het bed tijdelijk in de zitkamer stond.

Yup. Oktober. Sindsdien is het bed ook alweer tweemaal naar de slaapkamer en weer terug verhuisd. Voor mijn verjaardagsfeest en ons Kerstdiner hadden we de ruimte nodig maar we hadden het bed net zo goed kunnen laten staan waar hij stond want in de tussentijd is er toch niets gedaan. ;)

Klusmoeheid. Na de hele zomer lekker bezig te zijn geweest waren we het gewoon even zat. Ik heb me wat meer bezig gehouden met creatieve dingetjes en Dorus met een nieuwe baan. Ons huis is toch al bewoonbaar, het heeft geen haast en klussen+bloggen doen we omdat we het leuk vinden. Het moet vooral leuk blijven en als er dan een poosje geen zin is; ach, dan is dat eigenlijk ook prima.

But now it's on! 
(Like Donkey Kong!)

Laat me je even op de hoogte brengen. Dit is hoe de slaapkamer eruitzag voor wij erin trokken. De makelaar heeft later alleen de muur om het raam over het behang heen wit geschilderd voor we de sleutel kregen.
Na een paar weken was het getransformeerd tot rommelhok. Wij sliepen toen nog in de andere slaapkamer die nu rommelhok is.
Voor we in oktober aan de slaapkamer 'begonnen' stond er alleen een bed, Dorus' kledingkast en een inbouwkast met dit rare geval erbovenop.
Al na een paar weken in dit huis had ik 'het geval' opengebroken om mijn aangeboren nieuwsgierigheid te kunnen bevredigen. Het blijkt een ombouw te zijn die een expansievat uit het zicht onttrekt en die mee behangen is met de muur.

Eigenlijk veel te lang zag het er hierna zo uit.
Het bovenste 'kastje' bestond dus eigenlijk uit een houten framepje wat was bespannen met jute en behangen. Prima mee te leven en dus ook geen prioriteit.
Een paar maanden later waren we bezig met het kitten van de keukenvloer. Ik besloot de smerige zwarte kit bij het slaapkamerraam weg te steken en ook gelijk mee te nemen zodat alles er weer fris en fruitig uit zou zien. Alle zwarte dingetjes zijn kitresten. Deze foto is na een uurtje of twee werk genomen, de oude kit was dik, vies en óveral!
Daarna bedacht ik dat we overschilderbare kit gebruikten en de beige en vieze omlijsting van het raam meteen ook wel een schilderbeurt kon gebruiken. Ik ontvette de omlijsting, schuurde hem licht op en haalde wat behang langs de randen weg om overal goed bij te kunnen. Toen kwam dit tevoorschijn.
Ai. Ach. Nou ja. Als ik dan toch gaten ga vullen, dan maar gelijk allemaal. En dus trok ik de rest van het behang er ook maar af. Ging toch echt ongelofelijk makkelijk!
Weet je, dan schilder ik al het houtwerk ook wel gelijk en een nieuwe rol vloerbedekking hebben we ook al liggen, die kan er dan meteen wel in. Het is duidelijk, de slaapkamer is blijkbaar het nieuwe project.

Waar zijn we nu?
Alle behang en alle hardnekkige lijmresten zijn weg, dus ook de gelige verkleuringen die je nog wel op de foto hieronder ziet. Die lijmresten hebben best nog wat tijd gekost!
De ladder is trouwens nieuw via Marktplaats. Als het heftigste klussen over is denk ik dat hij een nieuw verflaagje krijgt en een decoratieve functie in het zicht, zoals ik hier zo mooi vind. Dat even terzijde. Hier nog de andere kant van de slaapkamer.
Dorus heeft het gekke kastje boven de inbouwkast opgemeten, twee platen MDF gehaald en die vastgespijkerd waardoor het kastje meteen veel steviger en legitiem werd. Samen hebben we alles geschuurd en een miljoen nietjes en spijkertjes verwijderd.
Doordat de platen ten opzichte van het frame een stuk terugvallen vind ik het gelijk beter bij de rest van de kast passen. Ik ben wel nog op zoek naar een 'sierrandje' om de overgang wat minder abrupt te maken.
Zoals je ziet kwam het stucwerk niet in al te beste staat onder het behang vandaan. Heel erg veel beschadigingen en op veel plaatsen, zoals hierboven, kon ik brokken loshangend stucwerk met de hand wegvegen waardoor er flinke gaten zijn ontstaan.
Inmiddels zijn alle grote gaten gevuld met grote gatenvuller van Albastine gemengd met Schevenings zand. Dat laatste om kosten te besparen. Ook zijn alle kleinere gaten van bijvoorbeeld boren 'gewoon' gevuld en hierna heb ik alle muren weer zoveel mogelijk glad geschuurd. Het plafond had ook redelijk wat gaten en oneffenheden die zijn opgelost. De vloerbedekking is eruit en ook al opgehaald door de gemeente.

Ik moet alle oppervlakkige beschadigingen nog wegstrijken met extra natte gatenvuller zodat hij goed uitsmeert, alles licht opschuren en dan zijn de muren in principe klaar voor hun verfbeurt.

De rest van de lijst ziet er ongeveer zo uit:
  • Al het houtwerk schuren. (Plinten, inbouwkast, deur, deurkozijn)
  • Alle gaten vullen met houtvuller en alle oneffenheden plamuren.
  • Kitten met overschilderbare kit waar dit nodig is, bijvoorbeeld langs de ombouwkast.
  • Plafond puur wit schilderen en de verwarmingsbuizen in dezelfde wit als die in de gang en keuken.
  • Al het houtwerk gronden en vervolgens lakken.
  • De muren schilderen.
  • De nieuwe vloerbedekking leggen. 
  • Een bed timmeren.
  • Zorgen voor gordijnen/iets aan de muur/lampen en de rest van de aankleding.

Dorus is de komende week vrij en heeft zich voorgenomen om flink aan de bak te gaan hierbinnen dus hopelijk, hópelijk kan ik binnenkort al wat vooruitgang laten zien. Ik kan in ieder geval niet wachten om het donkere houten 'kastje op de kast' te gaan schilderen!

2 opmerkingen: