27 januari 2014

DIY: Takkewerk! Een Mooie Tak Ter DecoratieDe laatste maanden van 2013 heeft het een aantal keer flink gewaaid en tijdens een wandeling in de Bosjes van Poot kwam ik een flinke afgewaaide tak tegen.


Mijn schoonzus heeft rond de feestdagen altijd een tak voor het raam hangen die ze versiert met kerstballen, vogeltjes en ander leuk spul, daar moest ik meteen aan denken dus die tak ging mee. Ik wilde er wel eerst wat leuks mee doen!

Eerst heeft hij een week of twee binnen goed staan drogen en daarna heb ik met een mesje alle schors verwijderd en de kale stam met een fijne korrel glad geschuurd.
Een paar weken eerder had ik twee bollen wol gekocht die ik hiervoor goed kon gebruiken. Met twee bollen heb ik het net gered dus een derde kopen is wat veiliger!
Ik ben aan de onderkant begonnen met winden. Eerst een knoopje een stukje van het einde af en toen eerst naar beneden tot aan de rand van de tak.
Vanaf daar, gewoon doorgaan. Je wilt de draad redelijk strak houden zodat het resultaat netjes blijft, wol rekt toch nog een stukje uit. Het werk schoot meer op dan verwacht; dit duurde een minuutje of vijf.
Mijn methode was om de draad snel een aantal maal om de tak te slaan en dan een grotere sectie ineens naar elkaar toe te schuiven en strak te trekken.
Bij een kruising knoopte ik een extra bol wol aan de draad die ik al had zodat iedere bol een kant op kon gaan.
Belangrijk bij kruisingen is dat je verschillende windingen laat overlappen om te zorgen dat je echt geen hout meer ziet.
Je wilt ook best nog een stukje rechtdoor gaan voor je beide takken apart gaat omwikkelen.
Met de uiteindes heb ik enorm zitten puzzelen en uiteindelijk besloot ik ze gewoon kaal te laten omdat eigenlijk geen enkele methode die ik kon bedenken echt netjes bleef zitten. Mocht je dat echt niet mooi vinden kun je ze natuurlijk altijd even wit schilderen zodat het minder opvalt.
De hele tak heeft me denk ik een uurtje of vier, vijf gekost; voornamelijk omdat ik bepaalde stukken opnieuw deed tijdens het uitvogelen van verschillende manieren.
Tijdens de feestdagen is het inderdaad heel mooi om de tak met kerstballen te versieren!
Ik heb de tak in een grote vaas gezet die ik kreeg als een verlaat verjaardagscadeautje en die écht op het perfecte moment kwam. Hij zit vol met zand voor extra stevigheid en gaat niet zomaar om.
Al deze kerstballen waren een euro of twee bij de Big Bazar, de sale vlak voor Kerst is echt geweldig!
De vaas die erbij staat heb ik eigenlijk nooit laten zien. In de zomer kocht ik hem voor €30,- op Marktplaats om te voorzien in mijn groeiende liefde voor okergeel.
Nu na Kerst heb ik een aantal nepbloemen vastgemaakt met een ijzerdraadje maar een kale tak vind ik ook mooi.
Zo'n zachte uitstraling... Bij het bekijken van deze foto bedacht ik me dat een tak omwikkelt met wol ook fantastisch leuk zou zijn in een babykamer, eventueel met een bos of natuur thema. Je kunt natuurlijk elke kleur wol gebruiken die je wilt!
Er is nog veel meer te bedenken om de tak te versieren. Eitjes en kippetjes met Pasen, gekleurde bloemen in de zomer en grote herfstbladeren als het weer kouder wordt. Ik ben benieuwd wat er allemaal nog in komt te hangen. You know I'll keep you posted!

4 opmerkingen:

 1. Wat leuk dat is weer heel wat anders als mijn tak. Kom maar op met die ideeën. Haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha dankjewel! Mijn inspiratie kwam van jou dus dan kunnen we elkaar ideeën blijven geven! :)

   Verwijderen
 2. Wat een ontzettend leuk idee!

  BeantwoordenVerwijderen