1 januari 2014

Goede Voornemens?

Veel mensen bedenken goede voornemens voor het nieuwe jaar en veel mensen vinden het maar onzin om juist deze datum te kiezen om iets te veranderen. Ik denk dat als een nieuw jaar je motiveert om jezelf te verbeteren dat je dat vooral moet doen.


Zelf maak ik geen goede voornemens, om drie redenen. Als student begint voor mijn gevoel 'een nieuw jaar' in september, samen met het nieuwe studiejaar. Een oud jaar is afgesloten, ik ben een poos even helemaal niet met school bezig geweest en dan bedenk ik hoe ik het nieuwe schooljaar zo goed mogelijk kan beginnen. Ten tweede ben ik eigenlijk al tevreden over de dingen waar de meeste goede voornemens over gaan; ik rook niet, eet gezond, sport... Bovendien kost het dagelijks leven vaak al genoeg energie zonder dat je jezelf steeds probeert te dwingen nóg beter en nóg perfecter te zijn.

Maarrr..
Ik houd er wel van mezelf uit te dagen én ik houd heel erg van ronde getallen. Ik weet niet waar dat laatste precies vandaan komt, zo ben ik ook heel blij dat ik in 1990 geboren ben :p. Jezelf dus precies één jaar de tijd te geven om iets te bereiken vind ik dus wél heel leuk. Een 'Jaar Challenge', so to speak. Toevallig iets wat ik het afgelopen jaar ook heb gedaan!


Vorig jaar bedacht ik me dat ik echt belachelijk veel kleding had. Echt belachelijk. Een kledingkast van ongeveer twee meter breed vol, een kledingrek en ook nog twee dekenkisten onder mijn bed. En ik droeg misschien een kwart ervan. Ik ben niet rijk maar wel zuinig op mijn kleren en ik heb al jaren dezelfde maat. Ook ben ik best handig en als iets kapot is of niet meer mijn smaak weet ik daar vaak wel iets op.

Toch was het inmiddels wel erg veel geworden en dus besloot ik om een jaar geen kleding te kopen. Omdat ik niets nieuws nodig had en om mezelf uit te dagen te dragen wat ik al had. Uitgesloten van de challenge waren ondergoed, sokken, schoenen, accesoires en kleding die ik écht nodig had om iets wat ik al had aan te kunnen. Bijvoorbeeld een topje voor onder een doorschijnende blouse.

Of het gelukt is? Niet echt... Al na twee maanden had ik het bijzonder zwaar. Na de derde maand ben ik gezwicht. Toch wilde ik wel verder gaan en heb ik de regels iets aangepast; één keer per drie maanden mocht ik voor maximaal €60,- iets kopen; bij elkaar dus drie keer per jaar.


Maart
In Maart kocht ik twee simpele shirts in blauw en grijs en een grijze, zachte trui met driekwart mouwen en een rits achter. 
Schade: €35,-Juni
In Juni shopte ik in de uitverkoop voor tien euro een groene lange jurk, voor vijf euro een wijd grijs shirt met korte mouwen en voor zeven euro een bewerkt wit T-shirt. De zwarte broek met leren inzetstukken was niet heel goedkoop maar ik was al zo lang aan het kijken naar zoiets...
Schade: €67,-Oktober
Zomerkleren genoeg maar in de winter kreeg ik het gewoon KOUD. Simpele T-shirts om onder dingen te dragen verslijten gewoon en ik had nieuwe nodig; ik kocht een flinke stapel in verschillende kleuren. Het vestje van Ichi was zo afgeprijsd dat ik hem meenam voor €15,- De twee wollen jurken waren beide twintig euro vanwege kortingscode's die ik online vond.
Schade: €135,-
Conclusie
Alles samen heb ik in 2013 voor €237,- aan kleding gekocht. Wat dat betreft heb ik het niet gehaald. Toch. Als ik bedenk dat ik normaal minimaal 60 euro aan kleding uitgeef per maand heb ik dus in ieder geval €383,- euro bespaard. Ook heb ik voor het éérst geen miskopen gedaan. Verder bleek het een hele ontspanning om niet alles te wíllen hebben wat ik zag en dan weer te gaan bedenken waar ik op kon bezuinigen zodat ik mezelf tóch kon toestaan om iets te kopen. Vorige maand heb ik mijn kast opgeruimd en alles weg gedaan wat ik het hele jaar niet had gedragen, dat waren drie volle vuilniszakken en met sommige dingen waren mijn zusjes en een schoonzusje heel blij. Uiteindelijk wél een succes dus!


En nu? 
Nu mag ik weer kleren kopen! Toch ga ik hier niet helemaal mee stoppen. Die relaxte instelling van niet alles hoeven hebben en niet met elke trend mee te hoeven doen is heel fijn en ook geen geld weggooien aan miskopen die je nooit draagt is wel iets waar ik aan kan wennen. Ik wil dus vooral dingen kopen die ik écht nodig heb en die passen bij dingen die al in mijn kast hangen. Zo heb ik heel veel zomerkleding maar niet zo heel veel warme dingen. Ook heb ik heel veel jurkjes zonder mouwen waar het eigenlijk bijna nooit weer voor is. Een warm vest in een neutrale kleur of een fijn zittende broek draag ik dan wel weer heel vaak. Daar wil ik op blijven letten.

1 opmerking:

  1. haha super ils! Is altijd fijn om alleen geslaagde aankopen te doen en wat geld overhouden is nooit vervelend! :P
    Ben erg benieuwd naar het solo zingen, ik vind dat je mooi kan zingen, dus ik ben je Nr 1 fan!

    BeantwoordenVerwijderen