21 oktober 2013

The Kitchen Chronicles - We Hebben Een Vloer!

Tijdens eerdere werkzaamheden kwam er een behoorlijke laag stof op het toch al niet zo mooie linoleum in de keuken.


Na een keer of vijf dweilen was het al een stuk schoner maar er bleef een witte waas achter dus besloten we een nieuw zeiltje te halen en hebben we verder tijdens het schilderen ook niets afgeplakt. Hadden we dat maar wel gedaan. De verfvlekken konden er natuurlijk helemaal niet af maar een nieuw stukje zeil was een stuk duurder dan de twee tientjes die we in gedachten hadden.

We hebben de keuken opgemeten en zijn met een plattegrondje naar de winkel gegaan.
De rollen waren standaard vier meter breed en voor de lengte die we nodig hadden (158.5cm.) vroegen ze eerst vijftig euro! Gelukkig kregen we na wat onderhandelen voor dat geld twee meter mee zodat we van de reststukjes ook het toilet kunnen doen.

De prijs viel me alsnog behoorlijk tegen maar ik vond het zeiltje wel erg mooi.
Ik heb de hoop dat het er, wanneer het helemaal netjes ligt, uitziet alsof er kleine mozaïek tegeltjes liggen. Laten leggen was nog behoorlijk wat duurder dus besloot ik om het zelf te doen met het risico dat ik een nieuw zeil van vijftig euro zou moeten halen.

Om de enorme rol eerst wat handzamer te maken heb ik de grove vorm afgeplakt met tape en daarna uitgesneden.
Dan het oude zeil erop en aftekenen, wat meer ruimte overlatend waar hij in de keuken eerst niet helemaal netjes lag.
Deze keer heb ik wel een stanleymes met een kromme punt gekocht zodat ik gewoon kon snijden zonder bang te zijn dat ik de vloer kraste. In alle YouTube tutorials die ik van tevoren heb gekeken werd ook gezegd dat zo'n mesje essentieel is bij deze klus en hij was maar een paar euro bij de bouwmarkt.
Dit vond ik een beetje het 'enge' gedeelte van de hele operatie omdat het heel makkelijk was om een rol van vijftig euro te verpesten. Gelukkig ging snijden ging behoorlijk soepel en het was heel gemakkelijk om precies op de lijn te blijven. Waarschijnlijk omdat zo'n mesje zo ontzettend scherp is, hij had namelijk ook geen moeite met het vlees van mijn middelvinger.

Hierna heb ik het zeil in de keuken gelegd en met een keukenschaar de randjes weggeknipt die nog niet helemaal goed pasten.
Toen, na al dat werk. Zag het er zo uit.


Met een mat zwart zeil was het nauwelijks te zien maar de ondergrond is echt enorm ongelijk en door het glanseffect zie je elk bobbeltje zitten. Dus zeil er weer uit en tijd om de ondervloer te verwijderen.
Onder de ondervloer zat nog een stuk zeil, nog een ondervloer en nog een stuk zeil. Kom je bij een nieuwbouwhuis nooit tegen maar ik vind het leuk steeds dit soort dingetjes te ontdekken en te kunnen zien hoe vorige bewoners alles hadden ingericht.
We zijn met z'n tweeën ongeveer anderhalf uur bezig geweest omdat er ontzettend veel spijkers waren gebruikt. Daarna is Dorus nog een uur bezig geweest met het weghalen van alle spijkers die in de planken zaten.

Uiteindelijk vonden we de oude vloerbalken er behoorlijk mooi uitzien.
Op dit punt waren we er wel even klaar mee en ook school begon inmiddels weer. Het plan was voor één september klaar te zijn met de keuken maar klussen duurt altijd langer dan je verwacht. We hebben twee weken met de vloer geleefd zoals hij hier was en hebben er zelfs over gedacht hem zo te laten. Misschien wit geverfd of donker gebeitst? Toch past dat niet zo met de wat klassieke uitstraling van de rest van het huis en dus was het tijd om weer aan de slag te gaan.

Nu de vloer open lag konden we wel mooi wat kleine mankementen repareren. Op sommige plekken lagen de planken los en klonk het best hard wanneer je erop ging staan en de plank op de dwarsbalken eronder klapte. Door eerst voor te boren en daarna gewoon te schroeven was dit al snel opgelost. Waarschijnlijk ook veel fijner voor de onderbuurvrouw.

We hebben er goed op gelet dat alle schroeven verzonken waren, erg belangrijk voor de volgende stap.
Veel vloerplanken waren krom getrokken en ze lagen ook niet allemaal precies op dezelfde hoogte. Niet zo goed te zien maar wel erg goed te voelen tijdens het lopen en dus ook zichtbaar op ons glimmende zeiltje. Na wat zoeken op internet en het lezen van tutorials was ik erachter dat ik een parketschuurmachine moest hebben voor het grove werk (boven) en een kantenschuurder voor de randjes. (onder)
O ja, toen we toch alle zware machinerie in huis hadden besloten we ook even de gang te doen waar duidelijk, door de vloerbedekking heen, te zien was dat niet alle planken even hoog waren. En het toilet. Als je toch bezig bent. We hebben alles gehaald bij Gamma waar de parketschuurmachine €31,- en de kantenschuurmachine €19,- euro was voor een hele dag. (24 uur)

Alles thuis krijgen en de volgende dag weer bij de Gamma was nog een hele klus zonder auto. Blij dat de buschauffeurs niet moeilijk deden over onze ongebruikelijke bagage.

Het schuren zelf was makkelijk door de duidelijke instructieboekjes en met korrel veertig al snel klaar.

Tijd voor super-geluidswerende-ondervloer-platen! Weer 30 euro! Echt, onze onderbuurvrouw kan maar blij met ons zijn. Op maat snijden van de ondervloer ging heel gemakkelijk met het mesje wat we ook voor het linoleum gebruikt hadden.
Vervolgens het zeil er weer in. In de winkel werd ons aangeraden het zeil te leggen, er een aantal dagen op te lopen zodat hij uitloopt en dan de randjes nog even langs te gaan om te zien of er ergens nog een stukje af moet. Dat heb ik hier net gedaan.
Wat een verbetering! Het is nog niet 100% vlak. Links, een stukje voor de balkondeur bleef maar een vloerplaat uitsteken, zelfs na lang schuren van de vloerplaat en de planken eronder. Uiteindelijk komen hier de koelkast en de vriezer dus besloten we het te laten voor wat het was.

Ten slotte om alles er echt netjes en afgewerkt uit te laten zien, kitten!
We hebben gekozen voor witte acrylaat kit die indien gewenst nog overschilderbaar is. Het kitten zelf was Dorus' project en bleek na wat aanwijzingen van mijn vader goed te doen. (Hier is een uitgebreidere tutorial te vinden.)

De eerste stap is goed schoonmaken en ontvetten. Daarna breng je boven en onder een rand schilderstape aan zodat je straks een mooie strakke overgang hebt.
Vervolgens knijp je met één vloeiende beweging de kit rand uit de spuit. Het is nu nog niet zo heel belangrijk om alles glad en overal even dik te krijgen.
Hierna doop je een stukje buis, pijp of rondhout in een mengsel van water en afwasmiddel omdat de kit dan niet vast blijft plakken.
Met een buisje kun je perfect alle overtollige kit weghalen zodat je een mooi strak resultaat krijgt met overal dezelfde ronding. Dorus liet de kit nu het liefste een halfuurtje wat harder worden voordat hij heel voorzichtig de schilderstape wegtrok.Wanneer hierbij de kitrand wat los komt kun je hem met je vinger gedoopt in afwasmiddel nog even licht aanduwen.

Dit is het resultaat:
Een mooie overgang tussen de plint en de muur. Wij vinden de vloer er ineens veel meer 'legit' uitzien en minder als een goedkoop zeiltje. Let wel op; de kit blijft nog redelijk lang 'nat' en vlekgevoelig.

Héél binnenkort 'after' foto's van de vloer samen met onze geschilderde vriezer en koelkast!


Als je even wilt terugkijken hoe het er eerst uitzag kun je hier lezen over de plannen voor de keuken, hier over het houtwerk, hier over de muren, hier over hoe we zelf gestuct hebben en hier over de functionele plankjes die we zelf maakten om lelijke leidingen te verbergen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten