28 oktober 2013

The Kitchen Chronicles - Keepin' It Cool

Een grote stap naar het weer functioneel krijgen van onze keuken die een aantal weken compleet open lag was het zorgen voor een koelkast en een vriezer. Een goede koelkast hadden we al. Een vriezer ook. maar een goede? Voor sommige mensen wel maar ik ben zo'n zeur die niet goed tegen geluiden kan en geen gesprek kan voeren als er muziek op staat. -Of een TV, of als er nog vijf gesprekken gaande zijn, of als er een klok tikt...- De vriezer kwam uit Dorus' studentenhuis en echt waar, ik kon hem in het HELE. HUIS. HOREN. Na een halve dag ergeren is hij dus naar het balkon verbannen en daar stond hij me eigenlijk prima in Augustus en in September... Als het kouder wordt is het toch heel snel minder fijn om overal voor naar buiten te moeten, zeker omdat de koelkast er later ook bovenop kwam.

Na lang wikken en wegen in de Mediamarkt kwamen Dorus en ik erachter dat we een vriezer wilden met minimaal energielabel A en maximaal een geluidsniveau van 42dB. Veel keuze was er niet en we zouden toch zeker op een euro of driehonderd uitkomen wat op dat moment gewoon nét teveel was dus gingen we met lege handen naar huis. Op de terugweg kwamen we langs Zwennes 'al meer dan honderd jaar een begrip in Den Haag en omstreken' Zwennes waar we al vaak over hadden gehoord.


Foto van zwennesdenhaag.nl
IGNIS vriezer, 40dB, A+, €200,- en gratis thuisbezorgd. Eerste wat we zagen. Oké. Deal. Twee dagen later hadden we een vriezer in huis en de vrolijke jongeman die hem bezorgde tilde hem nog de trap op en zette hem op zijn plek ook. Da's nog eens service! Mijn ouders hadden nog een vriezer nodig in de schuur dus de oude konden we gelukkig ook al snel kwijt. Toen hadden we dit.
Mijn oude koelkast was niet zo mooi toen ik hem kreeg maar gelukkig ook niet erg duur en in een opwelling had ik hem eens in dezelfde kleur geschilderd als een kastje wat ernaast stond. Verrassend genoeg had dit erg goed uitgepakt en bleef de verf heel goed zitten, alleen tijdens de verhuizing waren er wat plekjes beschadigd. Deze keer durfde ik het dus ook wel aan om onze spierwitte maar wel nieuwe en toch ook niet héél goedkope vriezer een likje verf te geven. Ik besloot ook gelijk even de koelkast mee te nemen zodat die er weer helemaal strak uitzag en ook zeker dezelfde kleur zou hebben.

Ik wilde heel graag dat de verf er op de lange termijn mooi uit zou blijven zien dus heb ik de voorbereiding grondig aangepakt. Eerst heb ik zowel de koelkast als de vriezer een flinke schuurbeurt gegeven zodat het oppervlak ruw zou zijn. Overigens heb ik niet door geschuurd tot het metaal zichtbaar was! Vervolgens alles schoongepoetst met een sopje en goed ontvet met Mr. Muscle. Ik wist niet wat schoonmaakmiddel voor effect zou hebben op de hechting van de verf dus voor de zekerheid heb ik nog even een nieuw doekje gepakt en de vriezer en de koelkast afgenomen met alleen water. Ook de kamer heb ik nog even met een nat doekje gedaan om ronddwarrelend stof te voorkomen. Daarna een uurtje of twee goed laten drogen.
Ik heb gewone lak gebruikt die we al in huis hadden en voor al het houtwerk in huis gebruiken, Best Buy's lichtbeige met kleurcode 1111. Verder een gewone roller en een kwastje voor de kleine hoekjes. Bij lakken draag ik tegenwoordig altijd handschoenen want het is echt naar om van je handen af te wassen.

Het schilderen zelf was eigenlijk heel simpel, net als bij een muur schilderen. Je brengt verf op je roller, verdeeld het met twee horizontale en twee verticale banen op het te schilderen oppervlak en rolt dan alle 'gaatjes' dicht die er nog zijn. Altijd eindigen met de laatste baan naar boven. Ik ben wel regelmatig even terug geweest om te controleren op druipers en als die er waren bleef de verf nog een flinke poos nat genoeg om even met een baan naar boven te corrigeren. De kwast heb ik alleen gebruikt bij de handvatten en de bedieningselementen. Bij de draaiknoppen voor het instellen van de temperatuur heb ik er goed voor gezorgd dat ik er omheen schilderde en daarna erop, zodat ze niet dicht geschilderd en daarmee onbruikbaar werden. Ongeveer een halfuurtje werk.
Zijn ze niet prachtig? Het zou kunnen dat ik 's avonds nog wat tegen ze gepraat heb voor het naar bed gaan. Grapje. Of niet... De nieuwe vriezer nog even van dichtbij, vlak na het schilderen.
Zo heb ik ze ongeveer een week laten staan zodat de verf goed kon uitharden. Ondertussen ben ik op zoek gegaan naar de kleurloze vernis die ik voorheen altijd gebruikte maar die kon ik niet vinden. Enter, vloerlak van de Gamma.
Extra bescherming leek mij geen overbodige luxe. Als je dan tegen de koelkast aanstoot is er gewoon een stukje blanke lak af wat je bijna niet ziet, in plaats van dat er een plek ontstaat waar de spierwitte originele kleur te zien is. Ik wilde een flinke laag dus heb ik gewoon een kwast gebruikt. Ondanks dat op het blik duidelijk 'kleurloos' stond was de vernis donkerbruin. Bleek heel handig te zijn om te zien waar je bent gebleven en om druipers te spotten. Als je de vernis dun genoeg opbrengt en helemaal als het droog is zie je er niets meer van.
Tijdens het schilderen zie je een duidelijk verschil in glans maar alles droogt weer mat op. Overigens is deze vernis veel dunner dan lak dus regelmatig alles nalopen om op druipers te controleren is echt geen overbodige luxe als je niet van snotachtige bruine strepen houd.

Ook dit heb ik weer een paar dagen goed laten drogen. Toen, het glorieuze moment waarop ik weer gewoon een koelkast en een vriezer in de keuken had!


Ik wil er graag nog een mooi werkblad overheen maken zodat het kapotte rooster aan de achterkant van de koelkast en ook de stekkers niet meer te zien zijn. Hier komt dan ook de magnetron/oven combo op die nu nog in de extra slaapkamer staat.

Even terugkijkend naar het lijstje van de eerste post over de keuken zijn we al een heel eind:
 • Laatste resten behang losweken en verwijderen.
 • Muur boven de houten balk schuren en losse verfdelen verwijderen.
 • De balk dus op dezelfde hoogte hangen als in de gang.
 • Houten platen verwijderen en repareren wat eronder zit.
 • Gaten vullen en muren schilderen.
 • Werkblad voor over de koelkast en de vriezer maken.
 • Gordijntje maken voor het raam en de keukendeur.
 • Plankje boven de gootsteen.
 • Platen van het plafond verwijderen. Gaat voorlopig niet gebeuren.
 • Vriezer in dezelfde kleur als de koelkast schilderen.
 • Nieuwe vloer als het niet te duur is?

Al heb ik 'along the way' nog wat andere punten aan het lijstje toegevoegd:
 • Oplossing voor opslag kruiden vinden.
 • Nieuw kattenluikje kopen waar Binkie doorheen past kopen en installeren.
 • Kitten en schilderen rondom nieuwe kattenluikje.
 • Muur boven middenbalk opnieuw schilderen.
 • Blad waar gasstel op staat vervangen door zelfde materiaal als werkblad boven koelkast/vriezer.
 • Behuizing maken voor zichtbare leiding op aanrechtblad.

Iets gemist over de keuken? Hier, hier, hier, hier en hier zijn eerdere delen te lezen!
Ik deel in mijn post alleen mijn persoonlijke mening en ik wordt niet beloond voor het schrijven hiervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten