13 oktober 2013

Beetje verf, groot verschilDe afgelopen tijd zijn veel vrienden en familieleden langs gekomen om naar ons nieuwe huisje te kijken. Ontzettend gezellig en al helemaal lief dat sommigen ook nog een cadeautje meenemen.

Zoals de tweelingbroer van Dorus die expres met het lelijkste beeld wat hij kon vinden kwam aanzetten. Met de mededeling dat dit rijkversierde paard toch wel verplicht moest worden gebruikt ter decoratie.

Of de vrienden die dit toffe bord met theelichthoudertjes voor ons meenamen. (Bedankt Luuk en Sanne!)
Niemand zegt echter dat je een cadeau niet een klein beetje mag aanpassen zodat je er nog blijer mee bent, toch? Of in het geval van het paard, compleet mag veranderen. Het bord was van een erg licht metaal en wat warmere kleuren passen beter bij onze inrichting. Dus dook ik de kluskast in om te zien wat ik nog voor spuitbussen had liggen.
De bronskleurige spuitbus van de Gamma was nog over van een eerder project (kleurcode 718) en bij de HEMA hadden ze voor een euro of acht een mooie kleur net-niet-wit. (RAL 9010).

Om te beginnen heb ik alles even licht opgeschuurd. Vooral het glimmende metalen bord kon wel wat ruwheid gebruiken en zag er na een paar minuten met korrel 240 heel anders uit.
Erg fijn om eindelijk een 'buiten' te hebben waar ik dit soort klusjes kan doen. Binnen spuiten vergt heel wat afplak-werk. Gewoon buiten waait een deel van de verf vaak weg maar in dit beschutte hoekje van het balkon kon ik met wat kranten en schilderstape heel snel een kleine spuitcabine maken.
Ik kan eigenlijk niet zo goed spuiten. Wel al vaak gedaan en theoretisch niet zo moeilijk; dunne laagjes en steeds pas voorbij het werkstuk stoppen met spuiten. Geduldig zijn is vaak wat lastiger en te dikke lagen zorgen bij mij vaak voor druipers.
Hier het eerste en nog mooi dunne laagje met de verrassend dekkende verf van de HEMA. Deze keer kon ik me gelukkig redelijk inhouden en bleef het bij één tussentijdse schuursessie. Eigenlijk moet het zonder kunnen.

Na ongeveer vijf laagjes had ik een mooi bord in een warme kleur die prima bij de rest van de woonkamer past.
UPDATE: Bij de door mij gebruikte methode blijft de verf op het gladde oppervlak van dit dienblad zeer slecht zitten. Het paardje is perfect gelukt maar voor zulk glimmend metaal als bij dit bord raad ik je aan langer te schuren en zeker eerst een primer te gebruiken.

Ik vind hem zo erg leuk en heb ook wat plantjes toegevoegd die tot nu toe een beetje door het huis zwierven. De laklaag is niet helemaal perfect. Voortaan zou ik wel echt een primer gebruiken op zo'n gladde ondergrond.
Het witte lichtje is voor nu naar de schoorsteenmantel verhuisd naast onze nieuwe ventilator in dezelfde kleur. Overigens gekocht toen het heel warm was maar nog nooit gebruikt omdat die dag gelijk de laatste écht warme was.
Het witte paardje hebben we in een van de inbouwkasten gezet waar we alle 'prulletjes' bewaren en tentoonstellen. De inrichting hiervan veranderd steeds en ik vind het heel gezellig om alle persoonlijke spullen en favoriete boeken vanaf de bank te kunnen zien.
Dat zo'n klein beetje verf zo'n verschil kan maken... Zelfs Dorus vind hem leuk dus missie geslaagd. Behalve voor zijn broer dan ;)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten