9 september 2015

DIY sterren mobile van viltIk ben zo ontzettend trots en blij, afgelopen week ben ik voor de derde keer tante geworden van een meisje, allemaal in het afgelopen jaar!

Ik wilde heel graag weer een mooi en persoonlijk cadeau geven wat ik zelf gemaakt had. De mobile die ik voor mijn vorige nichtje maakte was goed in de smaak gevallen. De aanstaande moeder vertelde mij dat ze veel sterren ging gebruiken in de babykamer en ik zag al wat grijze verf voorbij komen. Zo kwam ik op het idee om een mobile met sterren van grijs vilt te maken en ik vind hem zó leuk geworden! Lees verder hoe ik hem heb gemaakt!


De sterren zelf
Benodigdheden

 • Vier velletjes vilt, A5 formaat. (€2,50p.st. bij Pipoos)
 • Mooi, wit garen. (Ik had Capri 50g. ecru, €2,25 bij Pipoos)
 • Overtrekpapier/papier in stervorm
 • Vulmiddel. Ik haalde de mijne uit de voering van een sierkussen.
 • Goede stofschaar
 • Naalden
En, niet op de foto maar wel handig: garen wat ook daadwerkelijk door de naalden past die je in je bezit hebt. Het garen wat ik speciaal hiervoor had gekocht heb ik uiteindelijk alleen gebruikt om de sterren op te hangen, niet om ze mee te maken omdat ik het niet door mijn naalden kreeg. Oh, en spelden.
Stap 1
Trek de sterren over op het vilt, twee per vel om precies vier sterren te krijgen.
Stap 3 
Knip uit. (Ja, dit gaat echt heel ingewikkeld worden, je leest het al.)
Stap 3
Speld de sterren op elkaar vast zodat ze niet kunnen verschuiven en naai met de hand bijna helemaal rondom dicht. Let hierbij goed op dat de steken er aan beide kanten mooi uit komen te zien en dat er een regelmatige afstand tussen zit.
Stap 4
Vul de ster wanneer je bijna klaar bent op met vulmiddel. Duw het met een potlood o.i.d. tot in alle punten van de ster! Naai dan de laatste delen op elkaar.
Stap 5
Herhaal dit vier keer! Ik maakte twee wat kleinere en twee wat grotere sterren. Geniet even van het resultaat want dit ziet er echt al heel leuk uit. Denk na over een nog leukere manier om ze te gebruiken en besluit dan om gewoon verder te gaan met je mobile.


De OphangingBenodigdheden
 • Rondhout in een gewenste maat. Ik had achteraf gezien de mijne iets dikker gemaakt. Eén stuk van een meter of 2,5 kostte geloof ik €2,75.
 • Een meetlint en potlood
 • Een zaagje
 • schuurpapier
 • Een halfronde rasp (optioneel)
 • Houtlijm
 • Hamer en spijker
 • Verf en kwast (optioneel)
Stap 1
Bedenk hoelang je beide stukken rondhout wilt hebben, meet en teken dit af en zaag twee gelijke stukken. 

Stap 2
Schuur de uiteinden glad met een schuurpapiertje.
Maak eventueel met de halfronde rasp een ronde inkeping in één van de stokken zodat ze wat in elkaar vallen.
Stap 3
Smeer een dun laagje houtlijm op het punt waar de stokken elkaar gaan kruisen en laat vast licht drogen voor de beste hechting. Spijker nu de twee delen aan elkaar.
Stap 4 (optioneel)
Schilder de ophanging indien gewenst in een kleur die je mooi vind. Blank hout kan ook erg mooi zijn! Ik koos zelf voor wit.
Stap 5
Maak de sterren vast aan de ophanging! Hiervoor wilde ik wél graag het wat dikkere garen gebruiken. Hiervoor knoopte ik het vast aan het wat dunnere garen zodat ik het met de naald alsnog door één van de sterren kon trekken. Helemaal onderin naaide ik het dunnere draadje vast in het vilt zodat alles vast bleef zitten.


Het Resultaat!
Mag er wat mij betreft wel zijn! Ik ben erg blij met hoe alles uiteindelijk heeft uitgepakt. Al denk ik dat het uiteindelijk het mooist zal staan in de kamer van mijn gloednieuwe nichtje.


4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk kraamcadeau! En ook best simpel te maken eigenlijk :p

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, het valt echt heel erg mee! In een paar afleveringen van je favoriete serie ben je er wel klaar mee. (Homeland voor mij op het moment ;)

   Verwijderen
 2. Great minds think alike! Ik heb ook ooit zo'n mobiel gemaakt, alleen was de mijne met druppeltjes in plaats van sterretjes, iets makkelijkere vorm om te knippen haha!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En ik keek net even op jou blog, we hebben ook allebei een draadjeslamp en een paper globe gemaakt, haha. Je hebt er een nieuwe volger bij!

   Verwijderen