9 december 2013

Lichtjestijd

Toen ik klein was kwam er rond deze tijd van het jaar altijd een enorme doos kerstdecoraties van zolder en werd het huis uitbundig versierd. Een echte kerstboom vol gekke ornamenten, kersttreintjes voor onder de boom, huisjes voor waxinelichtjes op de vensterbank, verschillende dingen om aan lampen en stopcontacten te hangen en een kerstkrans aan de deur. We vierden Kerst groots; alle adventsdagen aftellen en iedereen mooie nieuwe kleren. En dan, kerstontbijt, naar een donkere kerstdienst vol kaarsjes in de kerk en dan twee kerstdiners, bij Opa en Oma en bij ons gezin thuis. Zoveel gezelligheid en zoveel moois, ik hield echt van deze tijd van het jaar.

Nu ik een eigen huisje heb samen met mijn lief kon ik niet wachten tot Sinterklaas voorbij was en het een beetje algemeen geaccepteerd is om je huis te gaan versieren voor de feestdagen. We zijn dan wel maar met zijn tweetjes, ik heb het gevoel dat nú het moment is om eigen tradities te vormen, net zoals die waar ik zo dol op was toen ik klein was.

Wij hebben natuurlijk geen dozen vol kerstspullen, de verzameling moet nog worden opgebouwd. Ik had alleen nog een nep boompje en wat kleine kerstballen. Dit jaar hebben we geïnvesteerd in versieringen in de hoop volgend jaar een hele mooie maar niet te grote nepboom te kopen. (Ik vind echte ook mooier ja, maar vind het zo zonde om ze in een paar weken dood te zien gaan dat ik ze liever buiten laat!)

Een middagje werk en heel de woonkamer is gezellig! Eind December gaan de meeste mensen in het donker thuis weg en komen ze in het donker weer thuis en ik af en toe ook. Toch vind ik het een stuk minder erg als ik thuis overal lichtjes aan kan doen en me lekker huiselijk kan gaan zitten voelen.
Onze enige echte kerstboom heeft een ereplaatsje op het dressoir bij de eettafel waar we tegenwoordig het vaakst te vinden zijn. Ik weet niet eens meer waar hij ooit vandaan is gekomen, ik zet hem al jaren neer als het buiten donker wordt.
Ook deze lichtjes zijn een gerecycled. Ik heb normaal nooit kaarsen aan maar speciaal voor Kerst nu en omdat het zo leuk staat tussen alle andere lichtjes steek ik ze elke avond aan.
Deze kaarsen kreeg ik voor mijn verjaardag en staan op een bord vol kleine kerstballetjes ook heel feestelijk.
Verbazingwekkend hoeveel licht er eigenlijk van drie kaarsen af kan komen!
Op de schoorsteenmantel ligt een lange slinger vol nep takken die ik heb versierd met lichtjes, kerstballen, een kralenketting en nog wat dingetjes die ik al in huis had. De lampjes werken op een soort programma en eentje steekt in het vogelhuisje waardoor die steeds van binnen op lijkt te lichten. It's all in the details!


Op de voordeur hangt al een poosje een soort krans van nepplantjes, voornamelijk tegen inkijk door het ruitje erachter. Voor de lol heb ik die ook een beetje versierd en toen we wat lichtjes over hadden heb ik die er ook maar in gedaan. Beviel me helemaal niet slecht! Het snoertje loopt gewoon door de brievenbus naar het stopcontact.
Bijkomend voordeel is dat het portaaltje gelijk een mooie gloed krijgt en we het sleutelgat nu weer wat beter kunnen vinden.
Het was niet te doen om hier in de avond een mooie foto van te maken maar voor het raam hangen ook nog drie metalen sterren zachtjes rond te draaien. Met naaigaren hangen ze aan de gordijnrails erboven, zo is het ook van buiten een vrolijk gezicht.
Nog een wat duidelijkere foto van de schoorsteenmantel. Ik ben wel tevreden maar denk dat er nog iets bij moet wat iets meer de hoogte in gaat... Wat denken jullie?

Ik werd echt ontzettend vrolijk van het versieren van ons huisje en ben zelfs nog even verder gegaan op de zelfmaak-tour maar daarover later meer. Voor nu moet ik elke keer glimlachen als ik hier rondkijk!
Zelf nog leuke, gekke, orginele ideeën om het huis in kerstsfeer aan te kleden? Mooie familietradities die je voort wilt zetten of juist beginnen? Ik zou het echt ontzettend leuk vinden om hieronder meer te lezen, goede ideeën op te doen en te glimlachen om mooie herinneringen van anderen!
Commenten kan heel makkelijk, als je wil anoniem en zonder invullen van e-mail adressen enzo. Ik hoop echt iets te horen, tot dan ga ik lekker even van alle lichtjes genieten!

3 opmerkingen:

 1. Wij gingen na het kerstmaal altijd met snowboots en dikke jassen/sjaals altijd een eind wandelen in de kou om al dat eten weer een beetje te verteren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha goed idee! Wij hebben vijf gangen voor de boeg en wonen vlak bij het strand dus misschien moeten we dat ook maar doen!

   Verwijderen
 2. Je zou er voor de grap ook even een foto van de mensen op de linkerhoek aan de overkant bij moeten plaatsen. Als een waarschuwing..

  BeantwoordenVerwijderen