8 augustus 2015

Balkon update: schilderwerk!

DIY kleed balkon

Ik ben niet bepaald de beste blogger ooit... Half juli maakte ik jullie lekker met plannen en inspiratie voor ons balkon en vervolgens kom ik nu dan, anderhalve maand later, met 1/3 e van het resultaat. Ik snap niet hoe bloggers het doen die in één week een complete ruimte kunnen transformeren. Ik ben nu dan eindelijk klaar met schilderen. Maar goed, met wát er is gedaan ben ik dan wel weer blij!

Nog even ter herinnering een before pic:


balkon voor

Schilderen balkon

Ik kon niet wachten om te beginnen met het schilderen van het muurtje! Ooit eerder wit geweest maar duidelijk hard aan een nieuwe laag verf toe.

benodigdheden balkon schoonmaken

Ik begon met schoonmaken! Ik gooide een paar emmers warm water met soda en schoonmaakazijn over het balkon heen en heb vervolgens hard geschrobd met een staalborstel. Toen ik klaar was heb ik er nog een paar emmers water overheen gegooid om alle resten weg te spoelen.

bakstenen voorbereiden

Ik vulde nog wat gaten in het voegwerk met grote gaten vuller van Alabastine. Zweer bij dat spul.

verf baksteen

Bij de Praxis kocht ik voor tien euro per potje buitenmuurverf van Sencys. Wit voor het muurtje en zwart voor de vloer. Voor het muurtje bleek ik uiteindelijk anderhalf potje nodig te hebben, aan één potje zwart had ik genoeg.

Ik gebruikte ook muurverf voor de grond. Betonverf bleek namelijk behoorlijk duur te zijn dus dit was een experimentje. Ik kan zeggen, nu een maand later, ziet het er nog steeds perfect uit.

bakstenen schilderen

Dit was echt zulk belonend werk! Wat een enorm verschil al met de eerste lagen! Ik gebruikte een roller om de verf te verdelen maar moest toch nog flink met de kwast aan de slag om alle voegen, gaatjes en kieren te bereiken.

bakstenen schilderen

Dit was het resultaat na één laag. Bij de tweede ronde heb ik toch ook de bovenkant van het muurtje mee gepakt, dat leek me toch netter. Ook vulde ik nog even wat kieren die nu ineens wel opvielen.

balkon schilderen

Hierna had ik enorm veel zin om ook de vloer te gaan schilderen maar ik begon toch maar eerst aan de regenpijp, de deur en het raamkozijn, dan zou het niet zo erg zijn als ik zou knoeien.

regenpijp schilderen

Voor de regenpijp gebruikte ik eerst twee lagen grondverf voor kunststof. Voor de deur en het raamkozijn gewone grondverf voor hout en daarna kreeg alles een laagje buitenverf (dus op terpentinebasis) in mijn geliefde kleur net-niet-wit RAL9010.

regenpijp schilderen

Wat heb ik er toch een hekel aan om met verf op terpentinebasis te werken! Het wordt zo snel een plakzooi en je kan het ook niet gewoon van je kwast of handen afwassen... Op dit punt zat het ook best even tegen en schreef ik voor mezelf deze therapeutische post.

buitendeur schilderen

Het resultaat mag er gelukkig wel zijn! Op naar de vloer!

verf mengen

Daarvoor had ik een potje zwarte verf gekocht waar ik flink wat wit bij gooide (meer dan alleen op de foto) om hem wat minder hard te maken. Voordeel: ik vind de kleur heel mooi. Nadeel: als ik nog wat delen bij wil werken ben ik de pineut. Gelukkig heb ik wel nog wat over.

balkon schilderen

Dit ging echt als een tierelier! Echt zo'n klusje waar je veel voldoening uit haalt! Deze vloer gaf ik ook twee laagjes waarna alles netjes egaal was.

DIY tapijt schilderen

Tijd voor wat creativiteit!

DIY tapijt schilderen

Ik besloot een tapijtje op de vloer te schilderen! Ik wilde twee strakke rechthoeken als basis en plakte de vorm af met schilderstape.


Binkie was erg nieuwsgierig wat ik nu allemaal aan het doen was daarbuiten ;)

tapijt balkon

De eerste laag schilderde ik met zwarte verf, zodat eventueel doorlekken niet erg zou zijn. Daarna schilderde ik twee lagen wit. Na het schilderen heb ik meteen de tape verwijderd, als je wacht tot de verf droog is heb je namelijk meer kans stukjes verf mee te trekken.

tapijt schilderen

De volgende ochtend was ik helemaal niet blij met de ielige dunne lijntjes die ik had staan.

schilderstape gebruiken

Ook was er hier en daar tóch wat witte verf doorgelekt en had de tape op sommige stukjes de zwarte verf mee getrokken.

Die dag herhaalde ik het hele proces dus nog een keer en maakte ik de lijnen twee keer zo dik. Daarna lag ik nog een halfuurtje op mijn buik de randjes bij te werken maar dat was eigenlijk best prima, het was lekker warm, het beton was lekker koel en ik had een fijn muziekje opstaan. ;) En ik vond het resultaat veel mooier!

tapijt schilderen

Het ontwerp binnen de lijnen heb ik uit de losse pols gedaan. Ik gebruikte een klein, plat penseeltje die ik schuin en vrij kort afknipte. Aan de uiteinden van het kleed schilderde ik knopen en touwtjes, zoals bij een echt tapijt. Binnenin schilderde ik een paar bloemen, ruitjes en een soort 'bladstengels'.

Om die laatste allemaal een beetje op elkaar te laten lijken gaf ik eerst met een bijna droge kwast een paar 'cruciale punten' aan.

tapijt schilderen

Daarna even schetsen...

DIY tapijt balkon

En vervolgens invullen en blaadjes tekenen. Ook hier had ik weer twee lagen nodig om alles dekkend te krijgen.

Resultaat

Het koste best wat uurtjes werk maar ik vind het resultaat zó leuk!

DIY tapijt balkon

DIY tapijt schilderen

tapijt schilderen

tapijt schilderen

Zucht, mijn mooie balkonnetje is nog zo schoon op deze foto's! Intussen is fase twee ingegaan en ziet het er meer zo uit:

klussen balkon

Het is voor een goed doel!

14 opmerkingen:

 1. Oh wow zeg. Ik was er gewoon in getrapt. Ik dacht echt dat het echt tapijt was, maar na het lezen van het blog begreep ik pas dat het geschilderd was. Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hahaha, dankje! Dat heb ik al meer gehoord! Echt super fijn want daar ging ik ook voor! :D

   Verwijderen
 2. In eerste instantie vond ik het wel erg gewaagd om de vloer zwart te maken maar het eindresultaat is echt heel erg gaaf geworden!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ah, gelukkig maar! Daarom heb ik ook wel wat wit door de verf gemengd, zodat het niet zo hard zou worden!

   Verwijderen
 3. Wauw wat heb je dit onwijs leuk gedaan zeg! Erg netjes dat je het geschilderd hebt. Denk niet dat er veel mensen zijn die dit zouden doen terwijl het er zo leuk uitziet. Ik vind het ook heel knap dat je zo goed vanuit je hand die sjablonen erop kan zetten met tape. Ik heb al moeite om niet buiten de tape te verven haha. Laat staan dat ik er een mooi patroon op zet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wow! Dit puur uit losse hand?! Prachtig zeg, ik dacht eerst dat het een sticker was, maar toen ik las dat je alles zelf hebt geschilderd, wow zeg. Het ziet er ZO mooi uit, ik hoop dat ik later ook een balkonnetje ga hebben en dan ga ik je tapijtje na proberen schilderen. (: (Maar dat zal er snel vies en lelijk uit zien, want ik en schilderen gaat niet goed samen.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon de tijd nemen ;) Ik zette Miles Davis op, wordt je lekker rustig van!

   Verwijderen
 5. Te leuk! Ziet er erg gezellig uit.
  Groet,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat bedoel je nu met die laatste goto met al dat zand?

  BeantwoordenVerwijderen