3 juli 2015

Slaapkamer stapjes + DIY dekbedovertrek verven

Het is pas een jaar geleden dat we klaar waren met onze slaapkamer maar toch wil ik alweer wat dingetjes aanpassen! Ik vond het echt heel mooi geworden maar... net iéts te strak / modern / grafisch voor in zo'n oud huis en ik vond alle kleuren net iets te perfect bij elkaar passen. Ik ben de laatste tijd helemaal weg van interieurs die iets sereens en tegelijkertijd vintage uitstralen en wilde met wat kleine aanpassingen proberen om een meer moody sfeer te creëren. Lees hier wat mijn eerste stappen waren!Om dat te bereiken wilde ik eerst het witte vlak rondom het bed weghalen. Hoewel ik het erg tof vond had het wel een heel sterk grafisch effect. Gelukkig hadden we de donkergrijze verf nog liggen dus deze stap was gratis! De kleur is ON.00.45 van Flexa in zijdemat.


Na het schilderen bleek de eerdere rand zichtbaar te blijven dus dat heb ik die gladgeschuurd en opnieuw geschilderd, nu is er bijna niets meer van te zien maar helaas is het ook niet helemaal onzichtbaar.

Verder wilde ik ook graag een nieuw dekbedovertrek. Behalve dat wat we hadden al behoorlijk oud was en hier en daar wat scheuren had wilde ik ook meer een ton-sur-ton effect. Ik kocht écht een ontzettend mooi linnen dekbedovertrek bij de Hema.
Ik was er echt héél blij mee en vond hem echt super mooi maar helaas, na één nacht slapen werd ik er helemaal gek van! De stof is zo ruw, het was net alsof ik onder een oude handdoek sliep... Gelukkig kon ik hem zonder probleem terugbrengen naar de Hema, terwijl we zelfs het karton van de verpakking al hadden weggegooid. Super service!

Ik heb altijd een dekbedovertrek van 'zijdekatoen' gehad, katoen wat extra zacht is, dus besloot ik daarnaar te zoeken in een mooie kleur grijs. Dat viel tegen! Alleen bij de H&M kon ik er één vinden op de site maar daar bleek hij permanent uitverkocht :(

Dus dan maar zelf verven!
Ik had al veel vaker een kledingstuk geverfd met textielverf van Dylon en dat ging hardstikke goed, dus dat moet met een dekbed ook lukken!


Ik kocht bij de Hema een dekbedovertrek van zijdekatoen in wit voor ongeveer vijftig euro en bij de Etos verf en zout voor ongeveer een tientje.


Normaal gesproken heb je voor een tweepersoons dekbedovertrek twee pakjes verf nodig. Ik heb er één gebruikt in de hoop dat de kleur dan iets lichter zou worden. Niet doen! Ik kreeg de eerste keer allemaal vlekken en heb hem toen nóg een keer geverfd met een tweede pakje. Daarna was de kleur gelukkig weer egaal.

Eigenlijk is het proces heel simpel!
- Check of de stof geschikt is om te verven, het werkt het best op katoen, linnen of viscose.
- Was de stof om te zorgen dat hij écht schoon is. Stof die helemaal nieuw is maak ik gewoon nat in de douchebak.
- Leeg de verf direct in de trommel en beweeg deze heen en weer tot alles door de gaatjes verdwenen is.
- Leeg hierop het pak van 500g. zout, gebruik altijd 500g. ongeacht de hoeveelheid verf die je gebruikt. Zorg dat ook het zout door de gaatjes verdwijnt.
- Doe de natte was in de trommel en draai een was op 40 graden om de textiel te verven.
- Draai nogmaals op veertig graden en voeg ditmaal wasmiddel toe om alle verf die over is weg te spoelen.
- Haal de was uit de trommel en hang te drogen maar niet in de zon.
- Nu is het tijd om je wasmachine helemaal schoon te maken. Ik neem de rubbers af met vochtig keukenpapier. Daarna zet je de wasmachine leeg aan op 90 graden zodat hij helemaal schoon spoelt. Ik doe er dan ook vaak een beetje bleek bij.

Bij elkaar ben je dus wel drie-vier keer aan het wassen dus het is niet iets voor elke dag. Overigens is het sowieso wel goed om je machine twee keer per jaar leeg op 90 graden te draaien, daarmee maak je hem schoon, verwijder je alle zeepresten en voorkom je dat de machine en je was gaan stinken.


Zo kwam mijn dekbed, eerder spierwit, uit de machine. Hij is helemaal egaal gekleurd maar wel een beetje blauwig geworden, wat ik jammer vind. Het pakje zei toch echt 'antiekgrijs'. Eerder gebruikte ik rood, bruin en zwart van Dylon en toen was ik erg tevreden dus die kleuren zijn in ieder geval veilig en kleurecht!


De plaid die ik aan het voeteneinde heb gelegd kreeg ik een poos terug van mijn Oma. Ik vind het mooi om zo'n groot kleurvlak daarmee op te breken.


Het naaigaren is vaak van een synthetische stof die zelf geen kleur opneemt dus houd er rekening mee dat de naden vaak de originele kleur behouden. Zelf vind ik dat wel mooi en het is hier alleen te zien rondom de kussenslopen.


Ten slotte heb ik ook nog een strookje plakplastic op het raam geplakt voor iets meer privacy hierbinnen. Ik gebruikte de écht plakkende variant en vond hem echt veel fijner dan de raamfolie die 'statisch' werkt en je aanbrengt op een natte ruit.


Het gaat al een beetje meer de richting uit die ik in gedachte had. Ik neem vooral de tijd en ga stapje voor stapje hier. Ik vind het leuk om een ruimte langzaam te zien veranderen. De volgende stap is iets voor aan de grote kale muur naast het bed!

3 opmerkingen:

  1. Heerlijk geschreven Ilse!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nieuwe slaapkamer, dekbedset die er niet goed meer bij past maar nog wel van goede kwaliteit... Dus dacht aan verven, maar nog nooit gedaan. Goed om even tips te lezen!

    Tip voor die wasmachine: als je hem schoonwast en natuurazijn toevoegt, ontkalk je hem meteen en is natuurvriendelijk (en werkt ook nog goed bij zweetkleren ook).

    BeantwoordenVerwijderen