11 mei 2015

DIY random light


Zo mooi is hij, de Random Light van Moooi, ontworpen door Bertjan Pot. Maar zo duur dat ik het niet voor mezelf kan verantwoorden er één te kopen. Zelf maken daarentegen, daar ben ik altijd voor in!

Benodigdheden
  • Een fitnissbal (5€ Marktplaats)
  • Vershoudfolie
  • Behanglijm (de mijne was €9 euro bij Karwei)
  • 200 meter papiertouw oftewel 'paper ribbon' (€4,50 per 100m. bij Pipoos)
  • Een snoer met fitting en lamp die je mooi vind. De mijne kocht ik hier voor €12,- maar de prijs is inmiddels verhoogd. Bij de Xenos verkopen ze vergelijkbare lampen.
  • Plastic om de vloer te beschermen, ik knipte twee vuilniszakken open.
  • Verder: een kwast om behanglijm aan te brengen, een pen, iets ronds om het gat mee af te tekenen, een schroevendraaier om de lamp mee op te hangen en eventueel een draadstripper/stanleymesje als je het snoer korter wilt maken.
Deze DIY kostte mij dus in totaal €35,- euro. Zeker niet gratis maar absoluut niet slecht als je het vergelijkt met het origineel!
Werkwijze

Je begint met het inwikkelen van de bal met vershoudfolie, zo zorg je ervoor de dat fitnissbal straks goed loslaat van de lamp. Markeer de opening die je vrij wil laten waardoor later de fitnissbal naar buiten kan komen. Ik heb een maatbeker en een whiteboardmarker gebruikt, de laatste gaf wat af op het papier dus een pen is beter. Zorg dat je de opening op het ventiel van de bal maakt, dan kun je hem wanneer je klaar bent gewoon leeg laten lopen zodat je hem kan hergebruiken. 

Nu kun je de bal insmeren en beginnen met het omwikkelen van het papiertouw!
Ik dacht slim te zijn en hing de bal in eerste instantie op, het leek mij op die manier makkelijker om hem te omwikkelen. Dat bleek alleen niet zo'n succes, al snel werd de bal te zwaar en bleven de verschillende touwtjes niet meer plat op de bal liggen.
De bal op een vuilniszak leggen werkt het beste. Plak deze wel goed vast aan de vloer want anders plakt hij aan de bal en wordt het één grote kliederboel. Op de foto hierboven zit de eerste vijftig meter papiertouw erom!

Wanneer je klaar kun je de lamp laten drogen. Bij mij duurde het ongeveer een dag voor alle behanglijm was opgedroogd en het papiertouw ook echt verbazingwekkend hard was!
Prik met je vinger wat door de gaatjes heen om de fitnissbal vast wat los te maken van de lamp. Dan kun je het ventiel eruit trekken en de fitnissbal leeg laten lopen. Bij mij ging dat echt verbazingwekkend makkelijk en kon ik alles er gemakkelijk uit halen.
Ik heb nog steeds last van vermoeidheidsklachten en heb daarom meerdere dagen over het omwikkelen gedaan en de bal dus ook meerdere keren ingesmeerd met behanglijm. Ik denk dat het daardoor komt dat er restjes lijm tussen de openingen bleven. Ik ben ongeveer een uur bezig geweest met een pincet om alles te verwijderen, ik raad je dus aan als het even kan om de lamp in één keer af te maken en dan maar één keer te laten drogen. Ik denk dat dat ook scheelt in de hoeveelheid stofjes die je vastplakt op je lamp.Ik heb de lamp vastgemaakt aan het snoer door twee stukjes touw kruislings over het gat te spannen door ze aan de rand van het gat vast te knopen en in het midden stevig om het snoer te knopen. Zo hangt hij hier al een aantal weken en tot nu toe is het stevig genoeg gebleken! Mocht je nog wat tips nodig hebben dan kun je hier zien hoe je de lamp aan het plafond kan hangen.


Het resultaat!

Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is! Ik ben er erg blij mee! Hij ziet er natuurlijk niet éxact hetzelfde uit als het origineel, vooral om dat papiertouw wat breder is dan de draden die bij de Random Light worden gebruikt maar ik ben erg tevreden.


Ik heb er ook al veel complimentjes over ontvangen. Wel denk ik achteraf dat hij voor in deze ruimte wel wat groter had kunnen zijn. Gelukkig zijn er fitnessballen in allerlei maten te krijgen dus mocht je er ook één willen maken dan kun je zelf even kijken welke grootte je het mooist vind. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat je dan meer papiertouw nodig hebt.
Verlichting is bij mij echt zoiets wat nogal achterblijft op de rest van het interieur maar wat wel écht iets toevoegt. Eerlijk gezegd hangen in de meeste ruimtes maar wat zielige plafonieres dus hopelijk meer lamp-DIY's de komende tijd! Ik ben helemaal verliefd op de EOS Lamp van Vita, wie weet kan ik daar nog wat op bedenken.

6 opmerkingen: