26 augustus 2014

DIY Gangkast: De Beste Meubels Maak Je zélf!


Warning! Long post ahead! ;)

Onze gangkast is super handig bij het rommel vrij houden van onze gang. Handschoenen, tassen, sleutels, portemonnee's, het kan er allemaal in. Ik heb hem al een poosje, in 2012 maakte ik hem zelf voor mijn studentenkamer. Ik had namelijk een eigen koelkast, pannen en servies maar slechts een zeer geïmproviseerd opbergsysteem. (Zie hier hoe mijn studentenkamer eruit zag tegen de tijd dat ik weg ging.)

Maar de setup beviel me wel! Omdat ik graag wilde dat het kastje precies tegen de koelkast paste besloot ik niet iets te kopen en aan te passen maar om het kastje helemaal zelf te bouwen. From scratch. Sowieso gaaf om eens te oefenen en een keer gedaan te hebben. Ik wilde iets maken wat op de kartonnen-dozen-kast leek maar dan wat degelijker. Mooier, minder tijdelijk enzo. Om te beginnen maakte ik een schets van wat ik wilde met de hoofdmaten erin en zette het ontwerp daarna in SolidWorks om meteen alle maten bij de hand te hebben.


Nu was het makkelijk om alle losse panelen te bepalen en een zaaglijst op te stellen. In de werkplaats van mijn opleiding wilden ze mijn panelen wel voor me zagen. Ze hebben daar een enorme cirkelzaag die voor studenten verboden is te bedienen maar waarmee je wel heel snel en hel recht kan zagen. Ik gebruikte 18 mm. dik MDF voor het kastje, voornamelijk omdat ik daar een grote hoeveelheid goedkoop van kon krijgen. Zo'n grote dikte maakt het kastje namelijk wel meteen behoorlijk zwaar en voor de stevigheid is het niet per se nodig. Voor het werkblad gebruikte ik multiplex van  dezelfde dikte.

Hier zijn alle panelen op elkaar gelegd om te passen. Ziet er al snel behoorlijk legitiem uit!
Ik maakte alles aan elkaar met houtlijm en lamello's, die je op de foto hieronder ziet. Gewoon schroeven had ook prima gekund, al moet je bij MDF wel even voorboren. Het nadeel van schroeven is dat je alle schroeven moet verzinken en daarna álle schroefgaten moet gaan vullen en schuren.

Lamello's zijn qua werking te vergelijken met de meer bekende duvels (van die houten stokjes die vaak in IKEA meubels zitten) Het nadeel van duvel's is dat de voorgeboorde gaten precies op elkaar moeten zitten, zowel horizontaal als verticaal. Wanneer je twee platen met lamello's aan elkaar vast maakt kun je in één richting nog wat schuiven, zodat je kunt zorgen dat alles precies zit zoals je het wilt hebben voordat je de lijmklemmen vast draait en wacht tot de houtlijm is gedroogd.
De uitsneden frees je met een speciale lamellofrees en zijn net zo bolvormig als de stukjes hout zelf. Over het algemeen is de regel bij lijmen met houtlijm: hoe minder lijm hoe beter de hechting. Ook is het goed om de lijm ietsjes aan de lucht te laten drogen voor je twee panelen op elkaar zet. Daarna zet je alles met lijmklemmen vast en dan laat je dat zeker een halfuurtje staan.Ik moest af en toe wel creatief zijn met mijn klemmen en ik was blij dat ze op school ook een paar hele lange hadden!


Ik heb er helaas geen foto's van maar nadat al het lijmwerk klaar was heb ik de deurtjes opgehangen met de schuifdeurrail s20 van de Gamma waarvan ik de rail zelf in een koperkleur spoot. (In de winkel ligt de hele set bij elkaar; inclusief de onderdelen die je aan de deurtjes moet bevestigen. In de webshop zie ik dat het moeilijk te vinden is wat je allemaal nodig hebt.)

Tadaa! Hier is hij af!
En vooruit dan, ook nog even een foto van de computertafel die ik tegelijkertijd maakte.
Ik heb er in mijn studentenkamer véél gebruik van gemaakt en was er ontzettend blij mee. Hier in huis hebben we het werkblad wat bij gezaagd en de kast daarna in de gang neer gezet en dat werkte ook prima. Toch, na er een jaar mee geleefd te hebben waren er wel wat dingetjes die aangepast mochten worden. Zo stak de kast best wel uit in de gang en kon de deur van de gaderobekast maar nét open. 
Dat kwam voornamelijk doordat er een verwarming achter zat, waardoor de kast niet helemaal tegen de muur kon schuiven. 
Ook was ik nu niet meer gebonden aan de hoogte van de koelkast waar hij eerst naast stond en vond ik dat hij wel wat hoger mocht.


Deze houten pootjes met meegeleverde schroeven vond ik bij de Karwei. Ik weet niet meer precies wat ze gekost hebben maar het kan nooit erg veel zijn geweest want ik ben cheap. Na het voorboren van een gaatje kon ik ze er zo in schroeven. Daarna heb ik ze gebeitst in dezelfde kleur als het werkblad. Ik hou van onbehandeld hout en alle mogelijkheden die het bied!
Nu ik de nieuwe hoogte wist kon ik de vorm van de verwarming aftekenen op de achterkant en... 
...de cirkelzaag in mijn mooie kastje zetten! Arrgh! Ik probeerde het eerst met een decoupeerzaag, vandaar de gaten maar bij de hoeken was het hout echt te dik hiervoor.
Gelukkig ging het goed en met een paar tikken van de hamer lag de achterkant eraf en was het kastje gelijk een heel stuk lichter!
Mijn cirkelzaag bediener! Ik heb het nog steeds niet helemaal aangedurfd dat ding te leren gebruiken maar Dorus vind het volgens mij juist leuk! ;)
Geeft wel een puinhoop.
Er moest nog wat precisiewerk worden geleverd bij het maken van een uitsparing voor de bedieningsknop. Een hamer en hele scherpe beitel werkten hier uiteindelijk het beste.
Omdat de verwarming straks ín het kastje valt moesten ook de ligplankjes wat worden ingekort en dus moest het gaatje voor de achterste plankdrager wat naar voren. Wanneer ik zéker niet te diep wil boren plak ik vaak een stukje tape om mijn schroef zodat ik tijdens het boren precies kan zien wanneer ik kan stoppen.


Excuse my face; ik kwam hier net uit bed gerold en was nog een beetje suf. ;) 
Het oude gaatje vulde ik met MDF vuller en heb ik flink geschuurd zodat je er na een verflaagje niets meer van zou zien.
Want ja, na al dat boren, schuren en zagen kon mijn kastje wel een nieuw verflaagje gebruiken.


Ook het werkblad werd op maat gezaagd en kreeg daarna weer een nieuw laagje beits.


Alles strak in de lak -en beits- ziet het er weer als nieuw uit! En dat weer helemaal op maat gemaakt!


Er zit nu gelukkig wat meer ruimte tussen de deur van de gaderobekast en de gangkast.
Ook de verwarmingsbuizen en bedieningsknop vallen nu precies in de gemaakte uitsparing.


De bovenkant is weer netjes; hier en daar waren er toch wat krasjes en stukjes af.


Alle spullen passen er nog in ook!


Het kostte wat tijd maar al met al ben ik weer behoorlijk tevreden! 
Een meubel uit het niets maken klinkt misschien als een énorm project en het kost ook zeker wel wat tijd en energie maar het is echt niet zo dat alleen de echte klusjesmannen het kunnen. Genoeg ruimte en apparatuur helpen zeker, voor echt rechte zaagsneden heb je ook wel een cirkelzaag nodig. Maar heb je geen lamellofrees? Gewoon schroeven! Heb je geen oneindige collectie lijmklemmen? Gewoon spanbanden gebruiken! 

De voldoening die je eruit haalt is alle moeite dubbel en dwars waard. Dat daar gewoon iets staat wat je kan gebruiken en waarvan je kan zeggen: 'Dat heb ík gemaakt!' is gewoon geweldig. Ik denk dat iedereen die graag wil zo'n kastje als dit zelf zou kunnen maken, dit was ook mijn eerste keer. Zo'n ding komt niet vanzelf in elkaar maar het geeft heel veel zelfvertrouwen om te weten dat je zoiets gewoon zélf kunt. Zelfs al klus je daarna nooit meer. 

3 opmerkingen: