3 mei 2016

Review 'The New Bohemians'

the new bohemians


Fan van de bohemien woon en lifestyle en op zoek naar inspiratie? Dit is het boek voor jou! Justina Blakeney van The Jungalow bezocht 20 huizen in deze stijl in Amerika (waaronder een dome in de woestijn!) en maakte er een heerlijk boek vol prachtige foto's van.

Ik kocht dit boek al in Oktober en heb hem meteen van voor tot achter uit gelezen, al is het ook een prachtig boek om gewoon door te bladeren. Ik ben door dit boek echt gaan nadenken over mijn woonsmaak en enorm geïnspireerd.


schutblad The New Bohemians


Wat is 'bohemien' nu eigenlijk?
Volgens Justina is 'bohemianism' ontstaan in Parijs rond het begin van de vorige eeuw, toen kunstenaars van over de hele wereld naar de goedkopere delen van de stad verhuisden. Daar ontstond een vrijere cultuur, waar geld en het traditionele graadmeters van succes geen rol meer speelde maar mensen juist streefden naar een vrij en creatief leven.


thema Romantic Bohemian


Een filosofie die mij erg aanspreekt! Ook ik hoef geen sprookjesbruiloft, een statusverhogende baan, een groot nieuwbouwhuis, bijbehorende auto's en 2,6 kinderen. Justina:

'Today's bohemians seek to erase the distinction between work and play, and our living spaces 
reflect that lack of boundaries. The new bohemian home is a multifunctional playground 
for exploration and experimentation. (...) Our new bohemian style is rooted in freedom: 
free-spirited, free-form and free of rules.'

Verder verteld ze dat ze als kind op de muren van haar kamer mocht schilderen en als student een marrokaanse vibe in huis wilde en dus de poten van haar eettafel afzaagde. Nu houd ik er toch echt wel van om ook nog een mooi huis te hebben maar zo'n gevoel van pure vrijheid werkt inspirerend!


inhoudsopgave


Indeling
Justina heeft het boek in zes thema's ingedeeld; 'modern' (strakke lijnen en functionaliteit), 'earthy' (veel planten), 'folksy' (verhalen en familie erfstukken), 'nomadic' (souvenirs van over de hele wereld en veel textiel), 'romantic' (natuurlijk en nostalgisch) en de 'maximal bohemian', die alles tegelijk is.

Bij elk thema verschillende binnenkijkers, meer dan genoeg foto's en na elk huis tips over hoe je dezelfde sfeer thuis kunt creëren.


modern bohemian


Inspiratie

Ik vind vooral de huizen in de thema's modern en earthy bohemien het allermooist. Ik houd van het sfeertje maar ik wil ook graag een huis waar ik tot rust kan komen en dat vind ik moeilijk als er echt óveral wat zit of staat of ligt. Ik vind vooral alle textiel ontzettend mooi en heb dan zelf ook een klein weefwerkje gemaakt kelim kussens voor op de bank gekocht en een wandkleed in de slaapkamer gehangen!


earthy bohemien


Ondertussen vind ik ook juist een soort hele cleane style mooi. Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven, clean mid century modern? In ieder geval alles wat Daniel Kanter doet met de binnenkant van zijn huis. Dus daar heb ik veel over na gedacht de laatste tijd en ik kom uiteindelijk uit op een soort mix van beiden; niet teveel spullen, niet teveel kleuren, een rustige basis maar wel gemixt met een hoop vrolijkheid, textiel en verschillende materialen. En planten natuurlijk. Veel planten. En keramiek. 


bohemien eetkamer


Bonus

Grote bonus die het boek geeft: toffe DIY's na elk thema en helemaal achterin een uitgebreide 'plant guide' met niet alleen de namen van de vele planten die in het boek te zien zijn maar ook verzorgingstips om ze mooi en gezond te houden.

Nog een bonus? Leren wat je echt NIET mooi vind. Zoals deze woonkamer die achterin het boek onder het thema 'maximal bohemien' valt. Ik zou hier echt gek worden ;)


maximal bohemian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten