20 juli 2013

Een gezellig bijeengeraapt zooitje

Ik ben cheap. Ik geef niet graag meer geld uit dan nodig. Sommige mensen gaan, als ze een kamer opnieuw willen inrichten, naar een woongigant en kopen alle meubels in één keer en in precies dezelfde stijl en houtsoort. Daar is niets mis mee maar het is niet mijn stijl. Behalve dat het voor mij niet te betalen is vind ik het ook leuk als alle spulletjes uniek zijn en een eigen verhaal hebben. Iemand zei ooit: 'Ik wil pas op mezelf als ik genoeg gespaard heb, anders moet ik in net zo'n samengeraapt zooitje als Ilse gaan wonen.' Dat kan, ieder zijn smaak. En inderdaad, als ik naar mijn inrichting kijk is 80% van de meubels of van Marktplaats of een gift of tweedehandsje van vrienden en familie. (Waarvoor bij deze dank!)


Geen van de meubels op deze foto zijn nieuw gekocht!


Toch vind ik het bij elkaar passen. Voor ik iets koop of overneem zorg ik altijd dat ik van tevoren duidelijk weet waar ik het voor ga gebruiken en waar ik het neer ga zetten. Vaak heb ik ook een duidelijk plaatje in mijn hoofd van hoe een ruimte eruit moet zien. Ik probeer mijn spullen enigszins in dezelfde stijl te houden. Op marktplaats zet ik vaak 'industrieël', 'vintage' of 'design' in de zoekterm. Ook probeer ik vaak voorbij kleine foutjes te kijken die ik zelf makkelijk op kan lossen. Op die manier lukt het toch vaak om véél goedkoper een meubelstuk te krijgen wat toch bij je smaak past.


Achterste woonkamer.

Dorus en ik hebben eigenlijk twee woonkamers. Een lange ruimte die door schuifdeuren gescheiden kan worden. De voorkant is de zitkamer en van de achterkant wilden we graag een eetkamer maken waarvan we de eettafel ook kunnen gebruiken als bureau om aan te werken. Ik wilde dus graag een dressoir om alle school/kantoorspulletjes in op te kunnen bergen zonder dat ze in het zicht staan als je gezellig zit te eten.

Dit enorme eikenhouten exemplaar hebben we voor dertig euro opgehaald bij een mevrouw in Scheveningen die haar huis ging verkopen.
Op de buitenkant zit er een wat gele/oranje vernis op waar ik niet zo'n fan van ben maar aan de binnenkant is het erg mooi hout. Het plan voor nu is dan ook om hem helemaal kaal te schuren en dan een kleurloze vernis te geven. Maar misschien schilder ik hem wel wit of beits ik hem donker, wie weet, ik ben er nog niet helemaal over uit. Het dressoir staat onder het raam en is wat te hoog dus we willen de pootjes er nog onder vandaan halen.
Het is een flink dressoir en alle schoolboeken passen en ruimschoots in. Ik ben vooral fan van de donkere knoppen, schilden en sleutels! Het is een beetje een 'traditionele' kast dus daarom willen we er nog wel wat aan doen. Voor dertig euro echter... een koopje!
Voor nu staan er nog wat spullen op die ik heb gemaakt tijdens mijn studie. Die wil ik nog eens goed fotograferen voor mijn portfolio, daarna kunnen ze weg en kan ik los gaan met het decoreren van de bovenkant!

Terwijl we aan het zoeken waren naar een dressoir kwamen we ook een advertentie voor een 'design' salontafel tegen. Zoals op de eerste foto te zien is, was het huidige tafeltje wat ik uit mijn studentenkamer mee had genomen wat klein dus deze haalden we op voor vijfendertig euro.
De oude salontafel leeft nu een gelukkig leven naast de bank zodat we 's avonds ook ons drinken ergens neer kunnen zetten.
Dorus en ik komen allebei uit een groot gezin en hebben een flinke familie. Het leek ons fantastisch om genoeg ruimte en zitplekken te hebben om iedereen uit te kunnen nodigen en bijvoorbeeld met kerst het traditionele diner eens bij ons thuis te kunnen doen. Op marktplaats vonden we voor vijftig euro een schattig eettafeltje.
Die in no-time door slechts één persoon uit te klappen is tot een tafel waar gemakkelijk tien en met een beetje proppen meer mensen aan kunnen eten.
Van de vrouw waarvan we de tafel kochten kregen we ook nog eens gratis twee stoffen tafelkleden; een witte die even groot is als een ingeklapte tafel en een met kerstbomen die net zo lang is als de uitgeklapte tafel. Wel moet er, vooral op het blad, nog wat geschuurd en gebeitst worden maar we zijn er ontzettend blij mee! Mijn vader hielp mee tijdens het ophalen en ook dat was een gezellige boel, we hebben hem huppelend naar de auto gedragen!
Zo hebben we dankzij Marktplaats dus voor 115 euro een eettafel, een salontafel en een dressoir geregeld. Helemaal niet gek! Als je het tenminste niet erg vind om in een samengeraapt zooitje te wonen ;)

1 opmerking: