19 februari 2014

Minder Spullen, Meer Geluk

Iets wat je vanbinnen voelt als een waarheid klinkt wanneer verwoord soms alleen als een cliché. En bij cliché's rollen mensen hun ogen, mompelen dat ze dat al zo vaak hebben gehoord en gaan weer verder met hun leven. Toch. Ik heb er een paar. Geld maakt niet gelukkig. Spullen maken niet gelukkig. Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. 

In deze TED talk legt Adam Baker het veel beter uit dan ik zou kunnen. Hier verwoord hij precies een gedachte die bij mij al langer sluimerde. Het bekijken gaf mij de perfecte motivatie om iets te gaan DOEN. Namelijk: "Sell your crap. Pay off your dept. Do what you love."





Een video die het echt waard is om te kijken en die mij en velen aan wie ik hem heb laten zien geïnspireerd hebben om iets te doen aan de hoeveelheid spullen in mijn leven.

Voor degenen die het niet kunnen kijken of Engels lastig vinden, hier een korte samenvatting:


"Wat betekend vrijheid voor jou? Als je het zelf niet bepaald, zal iemand het voor je doen. De regering, de maatschappij, een bedrijf of een bekende. Het is belangrijk een stap terug te kunnen doen en te kijken naar hoe je je leven leeft. Past dit bij wat je echt wilt?
Bestaat je leven uit het verzamelen van spullen? Je financiële beslissingen uit wat je nu weer wilt 'upgraden'? Ontzettend veel mensen hebben een garage, extra slaapkamer of kast vol met rotzooi en dat is niet eens meer raar, eerder de norm. Maar wat gebeurt er als je je baan kwijt raakt? Of een betere baan aangeboden krijgt aan de andere kant van het land? Wat gebeurt er als je je aan moet passen, fysiek, emotioneel of financieel aan welke situatie dan ook die kan ontstaan in je leven?
Het probleem is dat mensen een mythe is voorgehouden. De mythe dat een huis vol spullen je zekerheid geeft. Je begint je te identificeren aan de hand van de spullen die je hebt. Maar meer spullen bieden je niet meer zekerheid en zeker niet meer geluk. 
Het tegengestelde is juist waar. Met minder spullen ben je veel flexibeler, leniger. Het is makkelijker te herstellen van tegenslagen die bij het leven horen en je hebt de vrijheid om kansen te grijpen.
Het leven gaat niet over het verzamelen van spullen, het gaat over het verzamelen van ervaringen. Mensen zouden zichzelf, en elkaar, moeten identificeren aan de ervaringen die ze op hebben gedaan in hun leven."


Spijker op de kop. Hoe meer spullen je hebt, hoe meer spullen je moet opbergen, organiseren, schoonhouden, verzekeren... Allemaal dingen die je energie kosten in plaats van opleveren. Wat denk je ook van meer willen? Willen kost ook energie. Je komt in een winkel, ziet iets wat je graag wilt hebben en gaat berekenen of je het geld ervoor over hebt. Je komt thuis na een grote televisie te hebben gezien en voelt je ineens ontevreden over de TV die je hebt staan. Ik merkte het al tijdens het jaar waarin ik geen kleding kocht. Het geeft een bepaalde rust om langs een etalage te lopen, een mooi jurkje te zien en te denken; 'mooi jurkje!' en dan gewoon verder te kunnen lopen zonder hem gelijk te willen hebben. Je begint meer te waarderen wat je al wél hebt. Je wordt tevredener en dat maakt je wel degelijk gelukkiger.


'The secret of happiness, you see, is not found in seeking more, but in developing the capacity to enjoy less.' Socrates


De TED talk van Adam Baker zag ik een paar maanden voor Dorus en ik gingen samenwonen en betekende de start van een kritische ronde door al mijn spullen. Nu ben ik al nooit een enorme sloddervos geweest maar toch was er flink wat op te ruimen met deze nieuwe motivatie in mijn achterhoofd. Een microfoon met standaard; gekregen als ontzettend lief cadeau maar nauwelijks gebruikt. Een project wat ik 'ooit nog eens' moet afmaken. Een spelcomputer die ik nooit gebruik, een enorme stapel DVD's die ik nooit kijk omdat ik niets tweemaal wil zien... Weg ermee. Allemaal weg. Ik ging door alles heen met het volgende motto in mijn hoofd:




Ik ben een flinke poos bezig geweest met het verkopen van spullen via Marktplaats. Soms kwam er meerdere keren per week iemand langs. Alle kleine beetje helpen en bij elkaar heb ik ongeveer €400,- verdiend met het verkopen van spullen die voor mij eigenlijk niet veel betekenden maar die voor iemand anders nuttig waren. Dorus had minder kleine dingen maar heeft meer grote meubels verkocht en kwam rond hetzelfde bedrag uit. Geld wat we gebruikt hebben om de borg van ons appartement te betalen en wat de eerste maanden voorzag in alle klusbenodigdheden. Zo hebben we kasten vol zooi veranderd in iets waar we wél gelukkig van worden.

Ik moet toegeven. Wanneer je ineens verhuisd naar een ruimte die drie keer zo groot is staat er veel leeg en ontstaat de neiging om meer spullen te kopen. 'Living with less' verdwijnt wat meer naar de achtergrond en dat is bij ons ook gebeurd. Maar dat is oké. Het komt wel weer. Het is zeker iets waar we nog steeds mee bezig zijn en zeker iets waar ik het op de blog vaker over ga hebben!

3 opmerkingen:

  1. Goed geschreven! Ik vind weinig spullen soms ook wel prettig. Op vakantie of als je gaat logeren neem je natuurlijk nooit je hele kamer mee en dan merk ik altijd dat ik al die spullen niet nodig heb.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat zijn inderdaad precies de momenten waarop je merkt dat je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig hebt!

      Er zijn mensen die proberen in totaal maar honderd dingen te bezitten (the 100 day challenge http://www.amazon.com/The-100-Thing-Challenge-Everything/dp/0061787744) en dat blijkt best te kunnen!

      Verwijderen
  2. Het zijn dan wel clichés maar wel waar. Goed stukje Ilse. X sam

    BeantwoordenVerwijderen