9 juli 2013

Klein Beginnen

Wat doe je als je ineens een HEEL HUIS hebt om mooi te maken en eigenlijk een beetje geïntimideerd bent? Dan begin je klein. Oftewel, met de kleinste kamertjes van het huis. Uhm, nee. Niet het toilet.


Gaderobekast gang - Voorraadkast keuken - Inbouwkast woonkamer


We hebben nogal wat inbouwkasten in ons huis, hoort bij de bouwstijl, en zoals je hierboven kan zien zagen ze er niet allemaal even appetijtelijk uit. Gaten in de muren, kale vloeren, gekke kleuren.. Van de inbouwkasten in de woonkamer zag de rechter er prima uit maar als je goed kijkt naar de foto zie je dat de planken in de kast links een nogal vieze kleur geel hebben!



Eerst heb ik alle pluggen uit de muur getrokken door er een schroef in te draaien en die er uit te trekken met een tang. Stukje karton of in mijn geval schuurpapier tussen de tang en de muur voorkomt dat je muur nog verder beschadigd raakt.




Grote gaten vuller van Albastine is geweldig spul als je muur er een beetje, ehm, als een maanlandschap uitziet. Een groot gat -tot wel 10cm.- smeer je in één keer dicht zodat je niet met laagjes hoeft te werken en steeds moet gaan zitten wachten tot het droog is. Ik heb er echter ook gewoon alle andere gaten mee dicht gesmeerd en je kan het zelfs met je vingers in oppervlakkige beschadigingen wrijven. Waarom twee producten kopen als je het met eentje kan?


Afbeelding van Albastine.nl                                                                                                        


Je doet zoveel poeder als je denkt nodig te hebben in een emmer en gooit er een KLEIN beetje water bij. Lekker roeren en je kan meteen gaan smeren. Ik gebruik wel graag iets meer water dan Albastine op de verpakking aanraad omdat het dan iets makkelijker smeerbaar wordt.

Pak aan een kant van je plamuurmes een lekkere hoeveelheid plamuur en druk het in het gat. Daarna kun je wat je teveel hebt eraf halen met de andere kant van je mes. Het hoeft er niet perfect netjes uit te zien, de volgende dag kun je het schuren en dan wordt het spiegelglad en kan er ook gelijk een laagje verf over.




Omdat kasten klein en donker zijn koos ik ervoor om ze van binnen licht te houden. Ik heb alles geverfd in RAL9010, een beetje de standaard kleur als je gebroken wit wilt. Ik vind hem heel mooi en had nog een flinke pot staan van mijn vorige kamer.

De planken die ik wilde schilderen waren in slechte staat. Verschillende kleuren verf bladderden flink af. Deze heb ik allemaal op de grond van de kluskamer gelegd en een flinke schuurbeurt gegeven met korrel 80. Gelukkig kon ik van mijn vader een flinke schuurmachine lenen, met de hand of een muis was dit niet te doen geweest.

In het houtwerk zaten ook wat gaatjes. Op sommige plekken hadden ooit kapstokhaakjes gezeten en in de meeste planken zaten gaten van punaise's waarmee papier wat eerder over de planken zat op zijn plaats werd gehouden. Van een eerder project had ik nog MDF-vuller liggen wat ik besloot hier ook voor te gebruiken om weer een tientje te besparen. Werkte ook prima! In het hout heb ik de gaatjes op precies dezelfde manier dicht gesmeerd en voor het schilderen weer even licht geschuurd.




Nu is het hout wel behoorlijk kaal dus is het slim om het eerst te gronden voor je er gewone lak op smeert. Die zou namelijk gelijk opgezogen worden. Ik vind grondverf redelijk duur. Ik herinnerde me dat ik tijdens het schilderen van een muur per ongeluk muurverf op de kozijnen gesmeerd had en dat mijn vader toen zei dat dat niet erg was omdat muurverf een perfecte grondverf is.

Met een roller heb ik toen op alle planken een laagje muurverf gesmeerd. De volgende dag zag het er prima uit en ben ik met een kwast en een blikje lak aan de slag gegaan. Bijna al het houtwerk in huis is créme kleurig. Echt wit vind ik persoonlijk wat mooier maar álles schilderen is enorm veel werk en dit past ook wel bij een wat ouder huis. We hebben dus een schilfertje van de bestaande verf meegenomen en gezocht naar de kleur die er het dichst bij zit. (Licht beige van Best Buy, te koop bij Karwei. Kleurcode 1111. Rond de vier tientjes voor 2,5L.) Gelukkig had de Karwei een flinke kortingsactie want lakverf is niet goedkoop. Overigens had het wel de moeite geloond om hier een roller voor te kopen, met een kwast duurt het echt heel veel langer.




Om alle kanten gemakkelijk te doen zonder plakken: Leg de planken plat op de grond, schilder de bovenkant en één kopse kant. Als de verf een beetje droog is zet je ze schuin tegen de muur met de geverfde kopse kant onder. Nu kun je de onderkanten, beide zijkanten en de bovenste kopse kant heel makkelijk doen. Wel even de muur (en vloer!) afplakken als die niet vies mogen worden.

Waarschijnlijk niet echt nodig maar voor mij wel een fijn gevoel: Een dun laagje blanke vernis over de bovenkant van elke plank rollen. Vooral in de voorraadkast waar ze redelijk intensief gebruikt gaan worden lijkt dat me toch net wat duurzamer.

Het leukste werk? Alles in elkaar zetten en de vooruitgang aanschouwen!






Gaderobekast, met vloerbedekking uit mijn oude studentenkamer

2 opmerkingen: